1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ 2024- ΑΣΕΠ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ONLINE ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ !

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΔΥΠΑ (dypa.gr) ΟΑΕΔ 2024- ΑΣΕΠ (asep.gr) ΑΙΤΗΣΕΙΣ ONLINE ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ! – Όσα αλλάζουν, αναλυτικές πληροφορίες!

NEWS: Στις αλλαγές που προετοιμάζονται για το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ το 2024 αναφέρθηκε και επίσημα ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου. Πότε θα αυξάνεται και σε ποιες περιπτώσεις θα μειώνεται.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Δύο θα είναι οι βασικές αλλαγές για το επίδομα ανεργίας. Όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου στη Ναυτεμπορική TV, θα αλλάξει η δομή του επιδόματος ανεργίας, πρόταση που υπήρχε και στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι ο λόγος για τον οποίο παρέχεται το επίδομα ανεργίας είναι για να μην μειωθεί σημαντικά το βιοτικό επίπεδο αυτού που το λαμβάνει.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ: Μέχρι 120 εκατ. ευρώ μπορεί να φθάσει το αγροτικό πετρέλαιο

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ασχέτως των εισφορών τις οποίες έχει καταβάλει κάποιος, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό και μάλιστα σε όλη τη χρονική διάρκεια στην οποία καταβάλλεται. Αυτό το οποίο σκεπτόμαστε, αλλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί, είναι να κάνουμε δύο πράγματα. Αρχικά να ξεκινάει από υψηλότερο ύψος αλλά καθώς περνάει ο χρόνος να μειώνεται ώστε να δίνει κίνητρο σε αυτόν που το λαμβάνει να βρει όσο το δυνατόν νωρίτερα κάποια δουλειά».

Τι θα προβλέπει το νέο επίδομα ανεργίας

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αυξηθούν η ανταποδοτικότητα και η δικαιοσύνη στο επίδομα ανεργίας, καθώς και να υπάρξει ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας.

Βασικός στόχος του νέου πλαισίου που θα διέπει το επίδομα ανεργίας είναι η σύνδεση αυτού με τον πρότερο εργασιακό μισθό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση θα δίδεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος – πιο κοντά στον μισθό του – το οποίο θα καταβάλλεται για 6 μήνες και στη συνέχεια θα πέφτει σταδιακά στο σημερινό όριο των 479 ευρώ τον μήνα.

Σήμερα όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) λαμβάνουν το ίδιο ποσό των 479 ευρώ είτε πλήρωσαν εισφορές υπέρ ανεργίας για 35 χρόνια είτε για 1 χρόνο.

Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, εργαζόμενος για 35 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, με μέσο όρο αποδοχών 3.000 ευρώ, έχει πληρώσει κατά μέσο όρο 45.000 ευρώ σε εισφορές ανεργίας (δικές του και του εργοδότη).

Αντίστοιχα, ένας εργαζόμενος με μισθό 780 ευρώ που συμπληρώνει 2 χρόνια εργασίας έχει καταβάλει περίπου 700 ευρώ εισφορές υπέρ ανεργίας.

Με το καθεστώς επιδότησης που ισχύει σήμερα και οι δυο εργαζόμενοι αν μείνουν άνεργοι θα πάρουν το ίδιο επίδομα ανεργίας με 479 ευρώ μηνιαίως.

Ετσι εντός του Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την αλλαγή του ποσού και των προϋποθέσεων λήψης του επιδόματος ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Στην πρώτη φάση θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό στάδιο για 5.000 ως 10.000 ανέργους και προς το τέλος του 2024 θα εφαρμοστεί για το σύνολο των ανέργων.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι, το επίδομα ανεργίας θα απαρτίζεται από τρία διακριτά μέρη:

  • Ενα «σταθερό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης.

Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό, σήμερα το ποσοστό του επιδόματος ανέρχεται στο 55% του κατώτατου μισθού, 479 ευρώ τον μήνα.

Το επίδομα μπορεί να φτάνει και το 70% του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.

  • Ενα «μεταβλητό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα.

Ο υπολογισμός του θα συναρτάται με την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.

Επιπλέον παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως: δώρα Χριστουγέννων/Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.

To ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει ο άνεργος θα εξαρτάται από δυο βασικές προϋποθέσεις: το διάστημα που καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ως εργαζόμενος και το ύψος του μισθού του.

Ανώτατο όριο

Το νέο επίδομα ανεργίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει ένα ανώτατο όριο που αναμένεται να καθοριστεί, λαμβανομένων υπόψη και των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τη μελέτη του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, συνολικά έχει υπολογιστεί ότι το ύψος του ετήσιου επιδόματος δεν θα είναι χαμηλότερο από το επίδομα που χορηγείται με το ισχύον σύστημα, ωστόσο για κάποιους θα είναι μεγαλύτερο.

Στο νέο αυξημένο επίδομα ανεργίας αναμένεται να συγχωνευτεί το επίδομα των 200 ευρώ που καταβάλλεται για τους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών).

Το νέο επίδομα θα ξεκινήσει να καταβάλλεται πιλοτικά σε κάποιες περιοχές και σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα εφαρμοστεί εντός του 2024 κλιμακωτά σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ 2024- ΑΣΕΠ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ONLINE ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ! – Νέες θέσεις εργασίας!

Στο «τραπέζι» του  ΑΣΕΠ (asep.gr)βρίσκεται και επισήμως ο επόμενος μεγάλος διαγωνισμός για τα νοσοκομεία, στον οποία θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μόνο απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η νέα προκήρυξη για τα νοσοκομεία θα περιέχει 817 θέσεις εργασίας, τις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν απόφοιτοι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΑΣΕΠ έχει έτοιμοι το προσχέδιο του διαγωνισμού και το έχει αποστείλει στο υπουργείο Υγείας, το οποίο είναι αυτό που θα δώσει το τελικό «οκ» για την έναρξη της διαδικασίας και την αποστολή της προκήρυξης στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Οι 817 προσλήψεις στα νοσοκομεία θα γίνουν εκτός γραπτού διαγωνισμού, με σύστημα μοριοδότησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω προκήρυξη θα μοριοδοτείται και η ειδική εμπειρία των υποψηφίων, καθώς στόχος του υπουργείο είναι να δοθεί προτεραιότητα σε όσους υπηρέτησαν στα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας του Covid-19. Αποτελεί εξάλλου δέσμευση της κυβέρνησης, ήδη από το 2020 και το 2021, η μονιμοποίηση όσων στήριξαν το ΕΣΥ.

Όσον αφορά τον χρόνο έκδοση της προκήρυξης για τις 817 προσλήψεις, πηγές του ΑΣΕΠ επισημαίνουν στο proson.gr, πως το πιθανότερο είναι να τρέξει τον Μάρτιο, καθώς η Αρχή έχει πρώτα να υλοποιήσει την προκήρυξη 5Κ/2023, η οποία προβλέπει 775 προσλήψεις στα νοσοκομεία, αποκλειστικά από απόφοιτους λυκείου, γυμνασίου και δημοτικού (για όσους έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980).

Η προκήρυξη 5Κ/2023

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου πρόκειται να επανεκκινήσουν οι αιτήσεις στην προκήρυξη 5Κ/2023 του ΑΣΕΠ για την πλήρωση 775 θέσεων μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις στην 5Κ είχαν ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ωστόσο διακόπηκαν ξαφνικά, λόγω προβλημάτων υπερφόρτωσης που αντιμετώπιζε η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Η νέα προθεσμία που δόθηκε από το ΑΣΕΠ, ξεκινάει τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και λήγει την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024.

Στην προκήρυξη 5Κ/2023 του ΑΣΕΠ μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή αποκλειστικά απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), απόφοιτοι δηλαδή λυκείου, γυμνασίου αλλά και δημοτικού σχολείου (για όσους έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980).

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΑΕΔ ΔΥΠΑ- ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ!! ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ- ΟΠΕΚΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ Α21, ΚΕΑ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ!

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ 100.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΔΕΚΟ, ΕΦΚΑ- ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα