OPENNEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Ερντογάν, «καζάν-καζάν» και F-16! Δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το ταξίδι στην Αθήνα


Ο Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα με τη γνωστή ανατολίτικη «ευελιξία» του. «Τι έχουμε να χωρίσουμε» από τη μια αλλά μας υπενθυμίζει ότι όποιος «φωνάζει από την Τουρκία τον ακούνε στην Κω». Εκεί που ο ΥΠΕΞ του θέλει να ανοίξει θέμα «τουρκικής μειονότητας».  «Δεν πρέπει να αφήσουμε τις ΗΠΑ να μας διχάζουν» αλλά αυτό το λέει για τα F-16 που θέλει να πάρει κι όχι για να υπάρξει -όπου μπορεί- συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας.

Οι δηλώσεις Ερντογάν  κατά την πτήση επιστροφής του στην Τουρκία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ,μπορούν να διαβαστούν από την ελληνική κυβέρνηση με …καλοπιστία! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί προκλητικά πλέον για όσα λέγονται και γίνονται από το καθεστώς Ερντογάν και επιδεικνύει στους πολίτες τις μηδενικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, λες κι αυτό «σβήνει» όλα τα υπόλοιπα.

Εμείς πάλι θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με καχυποψία όσα ο Ερντογά λέει. Οι δηλώσεις του:
«Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή. Γιατί πάντα λέω: “Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς”. Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να του τα πούμε (σ.σ. του Έλληνα πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη) αυτά πολύ καθαρά στη διμερή μας συνάντηση, όπως έχω πει και στο παρελθόν. Γιατί όταν φωνάξετε από την Τουρκία, αυτός ο ήχος ακούγεται από το νησί της Κω.

Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες όσον αφορά την ιστορία τους, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα. Όταν κοιτάμε αυτό το σημείο, κάποιος, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθεί να μας στρέψει ο ένας εναντίον του άλλου. Παρόλο που έχουμε πληρώσει τα F-16 δεν μας τα δίνουν, ενώ εξακολουθεί να στέλνει F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα. Επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, μάλλον δεν έχουμε λόγο να υποχωρήσουμε. Επισκεπτόμαστε τον διπλανό μας γείτονα, καθόμαστε και μιλάμε. Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που βλάπτουν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε ακριβώς ίδια τον δρόμο μας.

Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχουν όμως και θέματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και να διευρύνουμε το έδαφος για συνεργασία. Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές, είμαι βέβαιος ότι θα επωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι “εγώ πάντα κερδίζω και ο άλλος χάνει”. Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους (καζάν-καζάν, win-win). Εκεί, θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής».

Source link

Related posts

Νέος γύρος συνομιλιών Τουκρίας με Αίγυπτο, στα… απόνερα του Αφγανιστάν

Με το κλειδί της Ιστορίας: Οι Τούρκοι ονειρεύονται την ανακατάληψη της Ιερουσαλήμ |

Η νομισματική κρίση της Τουρκίας είναι έργο του Ερντογάν

Αφήστε ένα σχόλιο