OPENNEWS.GR
Εργασιακα

ΟΑΕΔ: 25.000 προσλήψεις για κοινωφελή εργασία


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα μπορούν να υποβάλουν 25.000 άνεργοι από τις αρχές Δεκεμβρίου, κατόπιν δημοσίευσης σχετικής πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ, για να απασχοληθούν από 1ης/1/2022 με συμβάσεις 8μηνης διάρκειας σε δήμους, περιφέρειες, Κέντρα Πρόνοιας, φορείς υπουργείων κ.ά.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Ναυτιλίας, Εσωτερικών), οι συμμετέχοντες ως 54 ετών θα έχουν υποχρεωτική κατάρτιση για έναν μήνα, ενώ για τους άνω των 55 η κατάρτιση δεν θα είναι υποχρεωτική.

Μισθός

Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τις καθαρές αποδοχές του κατώτατου μισθού (569,5 ευρώ από 1ης/1/2022), τις οποίες καλύπτει ο ΟΑΕΔ μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως άλλωστε ισχύει σε όλα τα μέχρι τώρα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Για τις 25.000 προσλήψεις 8μηνης διάρκειας έχουν εξασφαλιστεί 188,6 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια (ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ).

Το πρόγραμμα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στην τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Το δεύτερο σκέλος αφορά σε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους.

Η συμμετοχή στην κατάρτιση είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους έως και 54 ετών και προαιρετική για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω.

Οσοι ενταχθούν σε δράσεις κατάρτισης θα εργαστούν σε δήμους, περιφέρειες κ.λπ. για 7 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος και θα συμμετέχουν στην κατάρτιση για έναν μήνα. Οι ωφελούμενοι άνω των 55 ετών θα εργαστούν για 8 μήνες.

Ειδική μέριμνα

Στόχος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων, με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα) και απαιτείται να εργαστούν σε πρώτη φάση σε «προστατευμένο περιβάλλον», προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους. Παράλληλα, το πρόγραμμα συνδέεται με την αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε οι συμμετέχοντες να ενισχύονται κατά τη διαδικασία ένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Η πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων θα γίνει από τον ΟΑΕΔ στις αρχές Δεκεμβρίου ενώ η τοποθέτηση των ωφελούμενων στις θέσεις που θα επιλέξουν αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2022.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με τα ισχύοντα κριτήρια (χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, αναπηρία, ετήσιο εισόδημα, αριθμός ανήλικων τέκνων, δικαίωμα λήψης Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.ά.).

Κωστής Χατζηδάκης: Ευκαιρία επανένταξης στην αγορά

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Ενα νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας έρχεται να ενισχύσει τους δήμους, ιδιαίτερα εκείνους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και τις περιφέρειες και τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας. Ενα πρόγραμμα απασχόλησης για τους ανέργους όλων των ηλικιών, που ταυτόχρονα καλύπτει στην πράξη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών καθώς 25.000 πολίτες, κυρίως μακροχρόνια άνεργοι, θα προσφέρουν πολύτιμη εργασία σε δήμους και περιφέρειες σε όλη τη χώρα. Αυτή τη φορά δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα αντικείμενα κατάρτισης των συμμετεχόντων, που μαζί με την κοινωφελή εργασία τους θα αναβαθμίσουν την ικανότητά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter


Source link

Related posts

ΑΣΕΠ 7Κ/2021 , ΟΑΕΔ νέα προγράμματα και επιδόματα : Όλα τα ΝΕΑ

Τα αναδρομικά 2021 σε ποσά για ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο – ΟΑΕΔ πρόγραμμα

Δείτε αν είστε ένας από τους δικαιούχους

Αφήστε ένα σχόλιο