Την άμεση σύνδεση της Εφορίας με το Κτηματολόγιο προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Τελωνειακό Κώδικα, που κατατέθηκε στη Βουλή και θα αρχίσει η καταγραφή και ο έλεγχος όλων των ακινήτων με στόχο αν εντοπιστούν αδήλωτα, δηλωμένα ως «κλειστά» ή με λειψά τετραγωνικά.
Η σύνδεση εφορίας και Κτηματολογίου θα επιτευχθεί με τη σύσταση του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), μια νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία θα έχει τις προδιαγραφές για να συνδεθεί με το Κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο συστήνεται στην Α.Α.Δ.Ε. «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» (Μ.Ι.Δ.Α.), το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών και δεδομένων για την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων.
Στο Μ.Ι.Δ.Α. συγκεντρώνονται τα δεδομένα που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε. και αφορούν το είδος και την περιγραφή του ακινήτου, τα δικαιώματα επί του ακινήτου, τη χρήση του ακινήτου καθώς και κάθε άλλη πληροφορία σχετική με το ακίνητο.
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζονται οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεδομένων, που συγκεντρώνονται και τηρούνται στο ΜΙΔΑ, ο τρόπος συλλογής των δεδομένων και ενημέρωσης της πλατφόρμας του ΜΙΔΑ, η διαδικασία και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την υποβολή δηλώσεων από τους υπόχρεους και για τη χορήγηση πληροφοριών από τρίτους στην Α.Α.Δ.Ε., οι αναγκαίες διαλειτουργικότητες με άλλα πληροφοριακά συστήματα και ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για τη λειτουργία του Μητρώου.
Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου η δημιουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (Μ.Ι.Δ.Α, κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συγκέντρωση και τήρηση των πληροφοριών και δεδομένων που αφορούν την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό μητρώο, το οποίο:
- αφενός μεν ενημερώνεται μέσω των δηλώσεων Ε2, Ε9 που υποβάλλει ο φορολογούμενος,
- αφετέρου δε, μπορεί να συνδέεται μέσω διαλειτουργικότητας με το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων (Ε.Μ.Α.) – Eregistries του Ελληνικού Κτηματολογίου, και με άλλα ψηφιακά συστήματα που τηρούν φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικές με τα ακίνητα.
Τονίζεται παράλληλα ότι σκοπός του ΜΙΔΑ είναι η αντιμετώπιση φαινομένων καταστρατήγησης των διατάξεων που αφορούν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (π.χ. να δηλώνονται κενά ακίνητα που με τη νέα διάταξη μπορεί να διαπιστωθεί εάν πράγματι είναι κενά), καθώς και η αύξηση σε σύντομο χρόνο των φορολογικών εσόδων.
Η διαδικασία λειτουργίας του ΜΙΔΑ προβλέπει, πως όταν μεταφερθούν τα αρχεία των ακινήτων από το Taxisnet στο ΜΙΔΑ, κατόπιν θα διασταυρωθούν με τις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου και του ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια.
Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ακινήτων, αλλά εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στην εφορία και εκείνων που προκύπτουν από το Κτηματολόγιο ή τον ΔΕΔΔΗΕ, έπονται πρόστιμα.