Image default
Κόσμος

Ιταλία: Η Μελόνι «ξεσκέπασε» φορολογικές απάτες με κινηματογραφικές ταινίες


Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις στην Ιταλία σπαταλούσαν εκατομμύρια ευρώ σε εκατοντάδες ταινίες που στη συνέχεια δεν απέφεραν ούτε χίλια ευρώ στο box office. Οι ερευνητές της Guardia di Finanza άνοιξαν ένα πραγματικό κουτί της Πανδώρας μετά την υπόθεση του Kaufmann, γνωστού και ως Rexal Ford, του φερόμενου ως δολοφόνου στη Villa Pamphili, ο οποίος απέκτησε 863.000 ευρώ χάρη σε μια ιταλική εταιρεία που έκανε την παραγωγή μιας από τις ταινίες του.

Τα στοιχεία αποκτήθηκαν από την Εισαγγελία της Ρώμης για να επαληθευτεί εάν η ταινία είχε όντως γυριστεί και εάν η τεκμηρίωση ήταν εντάξει. Γενικότερα, η Διεύθυνση Κινηματογράφου του Υπουργείου έστειλε στην Guardia di Finanza μια λίστα με ταινίες και εταιρείες παραγωγής που είχαν επωφεληθεί από την λεγόμενη «έκπτωση φόρου» και θεωρούνταν «ύποπτες».

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι «η υπόθεση Κάουφμαν είναι απλώς ο πιο δραματικός και σκανδαλώδης επίλογος ενός συστήματος που με την πάροδο των ετών έχει δημιουργήσει μια σκανδαλώδης απάτη, αλλά και έχει κατασκευάσει έναν παραμορφωμένο μηχανισμό που επέτρεπε στους πολίτες να χρησιμοποιούν εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτούν ταινίες που τελικά κέρδιζαν μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ».

Έτσι, η πρωθυπουργός αποκάλυψε έναν μηχανισμό που πολύ συχνά υποστήριζε ταινίες που τελικά κέρδιζαν πολύ λίγα στο box office και επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό. Μια διαδικασία που, σύμφωνα με την επικεφαλής του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, οδήγησε σε αυτό που η ίδια αποκάλεσε απάτη.

Σύμφωνα με την Guardia di Finanza, οι αχρεωστήτως εισπραχθείσες συνεισφορές υπερβαίνουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που ώθησε περισσότερα από 300 άτομα να υποβάλουν μηνύσεις. Το σκάνδαλο εξαπλώνεται και έχει ήδη προκαλέσει σημαντική αμηχανία, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Γενικού Διευθυντή Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Θεμάτων του υπουργείου, Nicola Borrelli, ο οποίος παραιτήθηκε.

Επιπλέον, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Gennaro Sangiuliano, πριν παραδώσει τα ηνία στον Alessandro Giuli, είχε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση αυτής της τεράστιας σπατάλης δημόσιου χρήματος και είχε ακυρώσει  ένα έργο που είχε ξεκινήσει ο τότε υπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος Dario Fraceschini για τη χρηματοδότηση του Netflix, παραγωγής σχετικά με τον πολιτισμό της Ιταλίας. Πρόκειται για  το έργο ITSART, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ το 2021 από την Cassa Depositi e Prestiti, το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και την Chili.



ΠΗΓΗ

Related posts

Ινδονησία: Πύθωνας κατάπιε έναν 25χρονο χωρικό

admin

Στη Βενετία ο Μπέζος και η Σάντσεζ για το μαραθώνιο γαμήλιο πάρτι

admin

Sheikha Moza: Η πιο κομψή και ισχυρή γυναίκα στον κόσμο

admin

Αφήστε ένα σχόλιο