Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι δηλωτικά. Μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025 πληρώθηκαν για ΦΠΑ 386 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Αντίστοιχα τα κρατικά έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 61 εκατ. ευρώ σε σχέση πάντα με το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους!
Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός που δεν θέλει να πατάξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει τέτοια έσοδα που οδηγούν σε πανηγύρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία «φουσκώνει» εις βάρος της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας, που αδυνατεί να σηκώσει το βάρος της αισχροκέρδειας, η οποία εκκίνησε τον Ιούλιο του 2021 (επτά μήνες δηλαδή πριν από τη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη).
Ωστόσο, η φορομπηχτική ανάπτυξη πλέον επιδρά σημαντικά και στα άμεσα εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2025 εμφανίζονται αυξημένα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος της τάξης των 741 εκατ. ευρώ.
Ο χάρτης των φόρων
Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, τα έσοδα της κατηγορίας «φόροι» ανήλθαν σε 11,87 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουάριου 2025 (όταν το αντίστοιχο δίμηνο είχαν μετρηθεί στα 11,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:
Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 4,829 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 1,084 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 193 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 4,806 δισ. ευρώ.
Εκεί όμως που καταγράφεται «άλμα» είναι στον τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), για τον μήνα Ιανουάριο η Ελλάδα υποδέχτηκε 821.600 ξένους τουρίστες. Αυτό το μέγεθος δίνει ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 11,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Υπό αυτές τις συνθήκες, η αύξηση των εισπράξεων είναι της τάξης του 7,5% σε σχέση με πέρυσι. Σε απόλυτους αριθμούς εισπράξαμε 302,2 εκατ. ευρώ, έναντι 281 εκατ. ευρώ τον περσινό Ιανουάριο. Ταυτόχρονα, αύξηση κατά 30% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, αφού τον φετινό Ιανουάριο πληρώθηκαν 214,7 εκατ. ευρώ όταν τον περσινό πληρώθηκαν 165,1 εκατ. ευρώ. Ομως από εδώ και πέρα αρχίζει η «κατήφεια». Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιανουάριο του 2025 εμφάνισε πλεόνασμα 87,5 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 115,9 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2024.
Σημάδια κόπωσης
Δηλαδή ο ρυθμός αύξησης εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Εκεί όμως που υφίσταται το πρόβλημα είναι στη μέση ταξιδιωτική δαπάνη. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 3,5%. Οι τουρίστες έρχονται μεν αλλά μειώνουν τα έξοδά τους. Αυτό «δηλητηριάζει» την οικονομία, αφού –πέραν των εισροών– οι ξένοι επισκέπτες καταναλώνουν και εγχώριους πόρους, κάτι που έχει «κακές» επιπτώσεις στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πορτογαλία με 18 εκατ. τουρίστες κερδίζει περί τα 25 δισ. ευρώ, όταν εμείς με 33 εκατ. τουρίστες μόλις και μετά βίας ξεπερνάμε τα 20 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την κλασική στην τουριστική οικονομία επωδό: «Αν δεν διαχειριζόμαστε σωστά τις επιπτώσεις του τουρισμού, τότε στην πραγματικότητα σκοτώνουμε τον προορισμό».
Μεγεθύνεται το εμπορικό έλλειμμα
Παρ’ όλα τα «θετικά» του τουρισμού –αυξάνεται η ποσότητα αλλά μειώνεται η ποιότητα– τα χαμπέρια από το εμπορικό έλλειμμα, συνεπεία της καταστροφής της παραγωγικής βάσης, είναι μαύρα και άραχνα. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον μήνα Ιανουάριο του 2025 ανήλθε σε 2,80 δισ. ευρώ, έναντι 2,58 δισ. ευρώ που μετρήθηκε τον Ιανουάριο του 2024. Δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς η ψαλίδα στο ήδη υπερμέγεθες έλλειμμα εισαγωγών – εξαγωγών ξεχείλωσε ακόμη 222 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Καλογήρου – Περνάει στο Ανθρωποκτονιών
Όμηρος των εσωκομματικών συσχετισμών ο Μητσοτάκης – «Ραντεβού» στη συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ
Γιώργος Λάνθιμος: Καλός για «εθνική υπερηφάνεια», ακατάλληλος για την Ακρόπολη;
Σε εισπρακτικές τα χρέη στον ΕΦΚΑ με ρύθμιση Κεραμέως
Άνω Πατήσια: Στάχτη το ιστορικό κτίριο της Ελληνικής Εριουργίας – Απόπειρα και πριν 10 μέρες καταγγέλλουν οι κάτοικοι (Photos-Video)