Image default
Πολιτική

Η «ολότητα» του πορίσματος ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το μπρος-πίσω του Κυριάκου Μητσοτάκη (Video)


Η κυβέρνηση φτιάχνει έναν φερόμενο ως ανεξάρτητο οργανισμό, διορίζοντας τα μέλη του. Πρόκειται για τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνηση Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ). Πρόεδρος του Σιδηροδρομικού Τομέα (και όχι πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ) διορίστηκε ο Χρήστος Παπαδημητρίου, πρώην νομικός σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και συγγραφέας μυθιστορημάτων. Ο κ. Παπαδημητρίου που είχε δηλώσει ότι «η Ντόρα Μπακογιάννη είναι η πολιτικός την οποία λάτρευα από μικρός».

Ο Οργανισμός βγάζει 27/2/2024 ένα πόρισμα για το σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών και γίνεται χαμός, προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η πυρόσφαιρα, την οποία είχαν αγνοήσει τα πορίσματα της πυροσβεστικής. Η δεύτερη είναι η κάλυψη των κυβερνητικών στελεχών, που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, για τους οποίους αναφέρει ότι ήταν «παρατηρητές».

«Αναφορικά με τη φωτιά, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει κάποιο άγνωστο υλικό, το οποίο δεν μπορεί να εντοπιστεί στις αμαξοστοιχίες και σ’ αυτά που μετέφεραν. Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο. Δεδομένης της απώλειας στοιχείων από τον τόπο του δυστυχήματος δεν μπορεί να πει κανείς με επιστημονική βεβαιότητα τι έφταιξε στη φωτιά», είπε στην συνέντευξη Τύπου κατά την παράδοση του πορίσματος ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο ίδιος μάλιστα προσδιόρισε και την ποσότητα: «Η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή (5/3/2025) υπερασπίστηκε το σύνολο του πορίσματος, λέγοντας ότι «θα ήθελα να ακούσω από τους αρχηγούς των κομμάτων εάν δέχονται επί της αρχής το κείμενο αυτό, αν συμφωνούν ότι είναι ένα αντικειμενικό κείμενο, το οποίο πρέπει να το δεχτούμε στην ολότητά του».

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιεζόταν αφόρητα από τις τεράστιες διαδηλώσεις που απαιτούσαν δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών και ενώ παλιότερα αποκαλούσε συνωμοσιολογία οποιαδήποτε συζήτηση για παράνομο φορτίο, ένα μήνα πριν από την ανακοίνωση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είχε δηλώσει ότι «εάν το πόρισμα του ανακριτή είναι ότι υπήρχε κάτι εύφλεκτο και παράνομο σε αυτό το τρένο, θα γυρίσω τον κόσμο ανάποδα να εξασφαλίσω ότι αυτό δεν θα ξαναγίνει».

Τώρα το πόρισμα αμφισβητείται από τον ίδιο τον κ. Παπαδημητρίου, που το είχε υπογράψει. Ενάμιση μήνα μετά την παρουσίαση του πορίσματος διατυπώνει διαφορετικές θέσεις.

Ταυτόχρονα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα συμπέρασμα για την πυρόσφαιρα από άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων…

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου δήλωσε ακόμη ότι δέχεται απειλές…

Ανεξάρτητα από την πυρόσφαιρα και το αίτιό της, το βασικό έγκλημα των Τεμπών είναι η σύγκρουση των δύο τρένων που ταξίδευαν χωρίς κανέναν μηχανισμό ασφάλειας και αυτό συχνά το ξεχνάμε.

Ενώ η πυρκαγιά είναι ένα σημαντικό κομμάτι του εγκλήματος -υπάρχουν νεκροί από αυτήν μετά τη σύγκρουση- με το μπάζωμα του πεδίου η κυβέρνηση έσβησε εκείνα τα στοιχεία που θα χρειάζονταν οι ερευνητές για να απαντήσουν γρήγορα και κατηγορηματικά για το τι την προκάλεσε. Αυτό είναι το τρίτο κομμάτι του εγκλήματος, η συγκάλυψη.

Τώρα αρνούνται την «ολότητα» του πορίσματος, ως προς την πυρκαγιά. Μάλιστα έχουν βγει κάποιοι λαγοί και μιλάνε για «σκευωρία». Στο τέλος θα μας πουν ότι δεν έγινε και σύγκρουση;

Γ.Μπ.





ΠΗΓΗ

Related posts

Τριαντόπουλος: «Είμαι αθώος θέλω η υπόθεσή μου να αξιολογηθεί από τους φυσικούς δικαστές»

admin

Ζητούν επανασχεδιασμό του προγράμματος της ΔΥΠΑ

admin

Μητσοτάκης: Διαφημίζει τα 743 ευρώ το μήνα αλλά ευχόταν να μη χρειαστεί να ζήσει με 800! (Video)

admin

Αφήστε ένα σχόλιο