Image default
Υγεία

Πότε είναι καλύτερο να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, πριν ή μετά το πρωινό


Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε και που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι θα είναι καλύτερο για την υγεία των δοντιών σας.

Πότε πρέπει, λοιπόν, να βουρτσίζετε τα δόντια σας, πριν ή μετά το πρωινό; Οι συμβουλές των ειδικών αρκετές φορές διίστανται. Σύμφωνα με τον καθηγητή Santosh Kumar Tadakamadla, επικεφαλής του τομέα οδοντιατρικής και στοματικής υγείας στο Πανεπιστήμιο La Trobe, οι ειδικοί δεν έχουν κοινή γραμμή στο θέμα αυτό.

«Ορισμένες πηγές από την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση [για παράδειγμα] συνιστούν το βούρτσισμα αμέσως μετά το ξύπνημα, ώστε να γίνει μέρος της ρουτίνας και να μην το ξεχνάτε», λέει ο καθηγητής Tadakamadla.

«Βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των βλαβερών βακτηρίων από τα δόντια, αυξάνει τη ροή του σάλιου και σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα φθορίου στα δόντια», προσθέτει.

Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, αρκετοί φορείς στην Αυστραλία συνιστούν το βούρτσισμα μετά το πρωινό, υποστηρίζοντας ότι το βούρτσισμα των δοντιών μετά το πρωινό προσφέρει οφέλη παρόμοια με το βούρτσισμα πριν από το πρωινό, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι η προστατευτική του επίδραση διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν όμως κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε και που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι θα είναι καλύτερο για την υγεία των δοντιών σας.

Καλύτερο το πλύσιμο μετά το πρωινό

Τόσο ο καθηγητής Tadakamadla όσο και η οδοντίατρος Arosha Weerakoon, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Queensland, συνιστούν γενικά στους ασθενείς τους να βουρτσίζουν τα δόντια τους μετά το πρωινό.

«Όταν κάποιος τρώει μετά το βούρτσισμα, το σάλιο μπορεί να γίνει όξινο και τα σωματίδια τροφής που παραμένουν στη στοματική κοιλότητα ευνοούν επίσης την ανάπτυξη βακτηρίων», λέει ο καθηγητής Tadakamadla.

«Όταν κάποιος βουρτσίζει μετά το πρωινό, ο κίνδυνος αυτός αποφεύγεται, οπότε το αποτέλεσμα του βουρτσίσματος παραμένει λίγο περισσότερο», εξηγεί.

Ο ίδιος λέει ότι οι άνθρωποι που βουρτσίζουν τα δόντια τους πριν από το φαγητό, αν δεν τα πλένουν μετά, θα πρέπει τουλάχιστον να ξεπλένουν καλά το στόμα τους με σκέτο νερό.

Αν και αυτό δεν θα απομακρύνει την πλάκα, σύμφωνα με τον καθηγητή Tadakamadla, θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση του pH του σάλιου και στην απομάκρυνση των ουσιών από τις τροφές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Τα λιγότερο εμφανή συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

admin

Νεκρά δύο νήπια από τον «βήχα των 100 ημερών» στη Λουϊζιάνα

admin

24 μεταδοτικά παθογόνα απειλούν την παγκόσμια υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς

admin

Αφήστε ένα σχόλιο