Ένας ανησυχητικός αριθμός περιπτώσεων διαγιγνώσκεται σε νεότερα άτομα, συχνά σε ήδη προχωρημένα στάδια. Δυστυχώς, πολλά πρώιμα σημάδια είναι διακριτικά, ασαφή και αγνοούνται εύκολα.
Αυτό το άρθρο εστιάζει στα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου που συνήθως παραβλέπονται, με αφορμή την περίπτωση ενός (τυχερού) επιζώντος που διαγνώστηκε στο στάδιο 4 μόλις στα 38 του χρόνια.
Λεπτά σημάδια που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν καρκίνο παχέος εντέρου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αναπτυχθεί σιωπηλά. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, το σώμα προσφέρει πρώιμες ενδείξεις. Εδώ είναι τα συμπτώματα που οι περισσότεροι, δυστυχώς, υποτιμούν:
1. Συνεχείς αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
- Διάρροια ή δυσκοιλιότητα που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες
- Λεπτά κόπρανα σαν κορδέλα
- Αισθάνεστε ότι δεν έχετε αδειάσει το έντερο, ακόμα και αμέσως μετά από κένωση
Αυτές οι αλλαγές συχνά περνούν απαρατήρητες ή μπερδεύονται ως κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τη διατροφή.
2. Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα
Αυτό το σύμπτωμα συχνά απορρίπτεται ως αιμορροΐδες. Αλλά οποιοδήποτε αίμα -ειδικά σκούρα ή σαν πίσσα κόπρανα- χρήζει ιατρικής αξιολόγησης.
3. Ανεξήγητη κοιλιακή δυσφορία
Οι κράμπες, το φούσκωμα ή τα συχνά αέρια που δεν υποχωρούν μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα στο παχύ έντερο.
4. Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια μπορεί να υποδηλώνει ότι το σώμα παλεύει με μια σοβαρή πάθηση, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.
5. Χρόνια κόπωση
Η απώλεια αίματος από έναν όγκο μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, η οποία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι ή αδύναμοι.
Ο τυχερός 38χρονος που διαγνώστηκε πολύ καθυστερημένα
Ένας 38χρονος πατέρας άρχισε να βιώνει κοιλιακή δυσφορία και ανεπαίσθητες αλλαγές στα κόπρανα του. Όπως πολλοί νεαροί ενήλικες, το απέδωσε στη διατροφή και το στρες και δεν επισκέφτηκε αμέσως γιατρό.
Μέχρι τη στιγμή που αναζήτησε ιατρική βοήθεια, οπότε και διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 4, που απαιτούσε άμεση χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία.
Η ιστορία του είναι μια έντονη υπενθύμιση του γιατί τα επίμονα συμπτώματα δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται, ανεξάρτητα από την ηλικία.
Γιατί οι νεότεροι ενήλικες συχνά διαγιγνώσκονται αργά
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες συχνά ανιχνεύεται αργά επειδή:
- Οι οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου ανέκαθεν στόχευαν άτομα άνω των 50 ετών
- Τα συμπτώματα συγχέονται λανθασμένα με άγχος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή μικρά γαστρεντερικά προβλήματα
- Πολλοί υποθέτουν ότι είναι «πολύ νέοι» για να διατρέχουν κίνδυνο
Αυτή η διαγνωστική καθυστέρηση οδηγεί σε πιο προχωρημένη νόσο τη στιγμή της διάγνωσης και σε χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης.

Πότε να πάτε σε γιατρό
Μιλήστε με γιατρό εάν παρατηρήσετε:
- Αίμα στα κόπρανα σας
- Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες
- Συνεχής κόπωση, φούσκωμα ή κοιλιακό άλγος
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου
Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω κολονοσκόπησης ή εξετάσεων κοπράνων βελτιώνει δραματικά τα αποτελέσματα. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν πλέον τον προληπτικό έλεγχο ρουτίνας που ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών ή νωρίτερα εάν θεωρείστε υψηλού κινδύνου.
Συχνές Ερωτήσεις
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου προκαλεί πάντα συμπτώματα νωρίς;
Όχι. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο μπορεί να προκαλέσει ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα, γι’ αυτό ο προσυμπτωματικός έλεγχος ρουτίνας είναι κρίσιμος.
Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης εάν ο καρκίνος του παχέος εντέρου εντοπιστεί έγκαιρα;
Εάν συλληφθεί σε πρώιμο (τοπικό) στάδιο, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης είναι περίπου 91%, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Τα ποσοστά επιβίωσης μειώνονται σημαντικά με διαγνώσεις μεταγενέστερων σταδίων.
Σύνοψη
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια από τις πιο θεραπεύσιμες μορφές καρκίνου, αλλά μόνο εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Πολλοί ασθενείς παραβλέπουν τα διακριτικά συμπτώματα, υποθέτοντας ότι προκαλούνται από το άγχος ή τη διατροφή. Αλλά όπως δείχνει η ιστορία του 38χρονου επιζώντα, η αναμονή μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστες ή επίμονες γαστρεντερικές αλλαγές, μην τις αγνοήσετε! Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή σας!
Πηγές:
healthline.com
cancer.org
cdc.gov
nhs.uk
mayoclinic.org