Όσο πιο σοβαρή είναι η παχυσαρκία ενός ατόμου, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να αναπτύξει μια από τις 16 παθήσεις με τις οποίες έχει συνδεθεί.
Έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία, ιδιαίτερα η σοβαρή, συνδέεται στενά με τη συχνότητα εμφάνισης 16 κοινών παθήσεων υγείας.
Στην μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό NEJM Evidence, βρέθηκαν ισχυρές συσχετίσεις ανάμεσα στην παχυσαρκία και την αποφρακτική άπνοια ύπνου, τον διαβήτη τύπου 2 και την ηπατική νόσο, που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία.
Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για πολλές δυσμενείς καταστάσεις υγείας, που αφορούν πολλαπλά συστήματα οργάνων. Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, προηγούμενες μελέτες έχουν αναλύσει τις καταστάσεις μεμονωμένα, περιορίζοντας την κατανόηση της συνολικής επιβάρυνσης για την υγεία της παχυσαρκίας.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διαχρονική μελέτη κοόρτης για να κατανοήσουν πώς τα διαφορετικά επίπεδα παχυσαρκίας σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας σε έναν ποικίλο πληθυσμό των ΗΠΑ.
Δείτε επίσης: Παχυσαρκία: Κερδίζονται μάχες, αλλά χάνεται ο πόλεμος, λέει ο καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης
Αναλύθηκαν δεδομένα από 270.657 συμμετέχοντες, και ταξινομήθηκαν ως άτομα κανονικού βάρους, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), με περαιτέρω ταξινόμηση σε κατηγορίες παχυσαρκίας I, II και III.
Αξιολογήθηκαν 16 προκαθορισμένες καταστάσεις υγείας:
- υπέρταση,
- διαβήτης τύπου 2,
- υπερλιπιδαιμία ή δυσλιπιδαιμία,
- καρδιακή ανεπάρκεια,
- κολπική μαρμαρυγή,
- αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος,
- χρόνια νεφρική νόσος,
- πνευμονική εμβολή,
- φλεβική θρόμβωση,
- ουρική αρθρίτιδα,
- ηπατική νόσος,
- αποφρακτική δυσλειτουργία του ήπατος
- υπνική άπνοια,
- άσθμα,
- γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και
- οστεοαρθρίτιδα.
Η παχυσαρκία ήταν παρούσα στο 42,4% του πληθυσμού της μελέτης,
- 21,2% σε άτομα με παχυσαρκία κατηγορίας I,
- 11,3% με κατηγορία II και
- 9,8% με κατηγορία III.
Δείτε επίσης: Έρευνα συνδέει την παιδική παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή
Σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, τα άτομα με παχυσαρκία ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες, μαύρες, να έχουν χαμηλότερο εισόδημα και επίπεδα εκπαίδευσης και να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και υψηλότερη αναλογία μέσης-ισχίου.
Όσο υψηλότερο ήταν το ποσοστό της παχυσαρκίας, τόσο υψηλότερο ήταν το ποσοστό κινδύνου και επιπολασμού των παθήσεων. Ειδικά στην κατηγορία III, οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες για την αποφρακτική άπνοια ύπνου (αναλογία κινδύνου 10,94), τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (7,74) και την ηπατική νόσο που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία (6,72). Ασθενέστερες συσχετίσεις βρέθηκαν για το άσθμα (2,14), την οστεοαρθρίτιδα (2,06) και την αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (1,96).
Ο κίνδυνος ήταν σταθερός για όλους, ανεξάρτητα από το φύλο και την φυλή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των καταστάσεων μπορεί να προληφθεί μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης της παχυσαρκίας.
Δείτε επίσης: Η παχυσαρκία δεν αποδεικνύει “αδύναμη θέληση”: Eλληνική έρευνα ξεσκεπάζει τα στερεότυπα
Φωτογραφία iStock