Τι έδειξε η ανάλυση των πλημμυρικών φαινομένων που σημειώθηκαν την περίοδο 2000-2019 σε οκτώ χώρες του κόσμου.
Οι πλημμύρες βλάπτουν σοβαρά την υγεία του τοπικού πληθυσμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο με πολλά και σοβαρά νοσήματα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Αναλύοντας τους ιατρικούς φακέλους 300 εκατομμυρίων νοσηλευομένων ασθενών σε οκτώ χώρες του κόσμου, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μετά από τα πλημμυρικά φαινόμενα αυξάνονταν κατά 26% οι πιθανότητες νοσηλείας με σοβαρή νόσο. Μάλιστα ο αυξημένος κίνδυνος συνεχιζόταν επί έως και επτά μήνες μετά το συμβάν!
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Water. Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι πλημμύρες είναι οι πιο συχνές φυσικές καταστροφές. Υπολογίζεται ότι το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού διατρέχει κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπο με ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που συμβαίνουν μία φορά στα 100 χρόνια.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως, οι πλημμύρες αυξάνονται σε συχνότητα, σοβαρότητα και διάρκεια, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Yuming Guo, καθηγητής Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Υγείας & Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Monash, στη Μελβούρνη.
Αυτό οφείλεται στις πιο συχνές ακραίες βροχοπτώσεις και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εξήγησε.
Η νέα έρευνα
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τι επιπτώσεις έχουν οι πλημμύρες στις νοσηλείες των ασθενών στα νοσοκομεία. Έτσι, ανέλυσαν τις νοσηλείες της περιόδου 2000-2019 σε 747 κοινότητες οκτώ χωρών, συγκρίνοντας τις μέρες με και χωρίς πλημμύρες. Οι οκτώ χώρες ήταν οι:
- Αυστραλία
- Βραζιλία
- Καναδάς
- Χιλή
- Νέα Ζηλανδία
- Ταϊβάν
- Ταϋλάνδη
- Βιετνάμ
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν, οι νοσηλείες παρουσίαζαν αύξηση μετά τις πλημμύρες, η οποία διαρκούσε επί έως και 210 ημέρες. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο αυξανόταν κατά μέσον όρο 26% για όλες τις αιτίες. Παρουσίαζε όμως διακύμανση αναλόγως με την αιτία της εισαγωγής στο νοσοκομείο. Ειδικότερα, μετά τις πλημμύρες αυξάνονταν κατά:
- 35% οι εισαγωγές λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων
- 30% οι εισαγωγές λόγω αναπνευστικών παθήσεων
- 26% λόγω λοιμωδών νόσων
- 30% λόγων πεπτικών νόσων όπως η γαστρεντερίτιδα
- 11% λόγω προβλήματος ψυχικής υγείας
- 61% λόγω σακχαρώδους διαβήτη
- 34% λόγω καρκίνου
- 34% λόγω νόσου του νευρικού συστήματος
- 40% λόγω νεφρικής πάθησης
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το να έχουν οι πλημμύρες επιπτώσεις όπως ο πνιγμός, η ηλεκτροπληξία ή η υποθερμία, είναι λίγο-πολύ αναμενόμενο. Δεν ήταν όμως έως τώρα γνωστό ότι έχει τόσο εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι «πιθανώς έχουμε υποτιμήσει τον αντίκτυπό τους στην υγεία», τόνισε ο Dr. Guo. Και προειδοποίησε, πως καθώς θα εντείνεται η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να παρατηρηθούν ακόμα περισσότερες και σοβαρότερες επιπτώσεις.
Γιατί αυξάνονται οι κίνδυνοι
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι πλημμύρες πλήττουν με πολλούς τρόπους την υγεία. Κατ’ αρχάς, μολύνονται τα συστήματα ύδρευσης, με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο πεπτικών νόσων και διασποράς λοιμώξεων.
Δημιουργούν επίσης πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων και ιών, καθώς και ξενιστών όπως τα ποντίκια και τα έντομα. Όλ’ αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρσεις αναπνευστικών, πεπτικών και λοιμωδών νόσων.
Οι πλημμύρες μπορεί ακόμα να οδηγήσουν σε μαζικές εκκενώσεις περιοχών. Ο εκτοπισμός των κατοίκων όμως, ακόμα κι αν είναι σύντομος και παρέχονται καταλύματα, μπορεί να έχει ως συνέπεια προβλήματα υγιεινής. Τα προβλήματα αυτά επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο κάθε είδους λοιμώξεων.
Σημαντικός παράγοντας, τέλος, είναι η ψυχική επιβάρυνση των κατοίκων από την καταστροφή των περιουσιών και του περιβάλλοντός τους, που μπορεί να επιδεινώσει κάθε είδους υποκείμενα νοσήματα.
Φωτογραφία: Eurokinissi