Image default
Οικονομία

Μείωση αφορολόγητου και συντελεστών φόρου συνιστά το ΔΝΤ



Την αύξηση της φορολογίας των μισθωτών και συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, καθώς και την κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών στην έμμεση και άμεση φορολογία προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΝΤ, με την πρόσφατη έκθεση για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Σε ότι αφορά στον φόρο εισοδήματος, η αύξηση της φορολογίας θα προέλθει από τη δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει σήμερα, το οποίο οι τεχνοκράτες του Ταμείου, το θεωρούν πολύ υψηλό, και πως απαλλάσσει του φόρου εισοδήματος μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων.

Αναλυτικότερα, το ΔΝΤ προτείνει, τη μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, το οποίο, με βάση τις μειώσεις φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, ανέρχεται σε 8.636 ευρώ.

Παράλληλα, ζητεί να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας για τα εισοδήματα άνω του αφορολόγητου ορίου και το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης αυτής, θα καλυφθεί από το όφελος που θα προκύψει για τον κρατικό προϋπολογισμό, από το «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου.

Με βάση την ισχύουσα κλίμακα, ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και κατόπιν για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες, προβλέπονται οι ακόλουθες εκπτώσεις φόρου:

  • 777 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα και το έμμεσο αφορολόγητο όριο παρέμεινε 8.636 ευρώ.
  • Με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 810 ευρώ σε 900 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 9.000 ευρώ, να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.
  • Με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 900 ευρώ σε 1.120 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 10.000 ευρώ να ανέρχεται σε 11.000 ευρώ.
  • Με τρία παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.120 ευρώ στα 1.340 και το έμμεσο αφορολόγητο από 11.000 ευρώ, να ανέρχεται σε 12.000 ευρώ.
  • Με τέσσερα παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.340 ευρώ σε 1.560 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 12.000 ευρώ, να ανέρχεται σε 13.000 ευρώ.
  • Με πέντε παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.560 ευρώ σε 1.780 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 13.000 ευρώ, να ανέρχεται σε 14.000 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το πέμπτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.
  • Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ, το ποσό της ανωτέρας μείωσης μειώνεται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις μέχρι του ποσού της μείωσης του φόρου όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Και τις φοροαπαλλαγές

Παράλληλα το ΔΝΤ συστήνει στην κυβέρνηση τη σταδιακή κατάργηση πολλών από τις φοροαπαλλαγές, που έχουν απομείνει τόσο στη φορολογία εισοδήματος, όσο και στην έμμεση φορολογία.

Όπως σημειώνει στην έκθεσή του το ΔΝΤ «οι μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταξύ άλλων με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στο φόρο ειοδήματος με παράλληλη αναμόρφωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος, ώστε να ενισχυθεί η προοδευτικότητα του φορολογικού συστήματος. Επιπλέον στο πλαίσιο των ίδιων μεταρρυθμίσεων οι αναποτελεσματικές και οπισθοδρομικές φορολογικές δαπάνες (σ.σ. φοροαπαλλαγές), όπως οι περικοπές των συντελεστών ΦΠΑ και οι απαλλαγές που ωφελούν περισσότερο τους πλούσιους θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά».





ΠΗΓΗ

Related posts

Χατζηδάκης: Νέες μειώσεις των φόρων τον Σεπτέμβριο

admin

Κόντρες στην ΕΚΤ για τα επιτόκια πυροδοτούν οι δασμοί Τραμπ

admin

Οι Έλληνες φτωχότεροι και πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ εν μέσω καταιγίδας!

admin

Αφήστε ένα σχόλιο