Όμως οι σχέσεις των μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων βυθίζονται ελεώ δασμολογικού πολέμου σε νέο ιστορικό χαμηλό. Η Κίνα ανακοίνωσε την Τετάρτη 9 Απριλίου ότι θα αυξήσει τους προγραμματισμένους δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ στο 84%, απαντώντας στους τελευταίους δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη χώρα. Αυτή η νέα εισφορά προσθέτει στους δασμούς 10-15% που επέβαλε η Κίνα στις αρχές Μαρτίου σε αμερικανικά αγροτικά και τρόφιμα αξίας περίπου 21 δισ. δολαρίων, απειλεί να βάλει τέλος δεκάδες δισεκατομμύρια στο αγροτικό εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών. Σε ανάλυση του το Reuters κάνει μια σύνοψη αυτή της συναλλαγής για καίριους τομείς :
«Αναντικατάστατη» αγορά
Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ στην Κίνα μειώθηκαν απότομα κατά τον πρώτο εμπορικό πόλεμο, αφού το Πεκίνο επέβαλε δασμούς έως και 25% στη σόγια, το βοδινό, το χοιρινό κρέας, το σιτάρι, το καλαμπόκι και το σόργο ως αντίποινα για τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που επέβαλε ο Τραμπ. Το Πεκίνο έχει διαφοροποιήσει τις γεωργικές εισαγωγές του από τότε, ενισχύοντας τις αγορές από προμηθευτές με επικεφαλής τη Βραζιλία και ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή επιδιώκοντας μεγαλύτερη επισιτιστική ασφάλεια.
Ως αποτέλεσμα, η Κίνα χρησιμοποιεί τώρα τα δισεκατομμύρια που εξακολουθεί να ξοδεύει κάθε χρόνο σε αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ ως όπλο στον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με λιγότερους κινδύνους για τη δική της επισιτιστική ασφάλεια.
Η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τους Αμερικανούς αγρότες. Οι ηγέτες των αγροκτημάτων και οι έμποροι των ΗΠΑ έχουν περιγράψει την Κίνα ως «αναντικατάστατη» ακόμη και όταν αναζητούν εναλλακτικές αγορές.
Η Κίνα εισήγαγε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα αξίας 29,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, σημειώνοντας μείωση 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επεκτείνοντας μια πτώση 20% το 2023.
Σόγια
Περίπου το ήμισυ της αμερικανικής σόγιας, της μεγαλύτερης γεωργικής εξαγωγής της χώρας στην Κίνα, απεστάλη στην ασιατική χώρα το 2024, συνολικού εμπορίου 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η Κίνα βασίζεται όλο και περισσότερο σε φθηνότερη και άφθονη βραζιλιάνικη σόγια για να μειώσει την εξάρτησή της από τις προμήθειες των ΗΠΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ στην Κίνα να πέσει στο 21% το 2024 από 40% το 2016, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.
Καλαμπόκι
Οι ΗΠΑ ήταν ο κυρίαρχος προμηθευτής καλαμποκιού της Κίνας για δεκαετίες έως ότου το Πεκίνο ενέκρινε αγορές από τη Βραζιλία το 2022.
Οι εισαγωγές αμερικανικού καλαμποκιού από την Κίνα μειώθηκαν στα 561 εκατομμύρια δολάρια το 2024 από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων. Ενώ η ζήτηση καλαμποκιού της Κίνας έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία για να υποστηρίξει τη μαζική κτηνοτροφική βιομηχανία της, η Βραζιλία ξεπέρασε γρήγορα τις ΗΠΑ ως ο κορυφαίος προμηθευτής της Κίνας.
Κρέας και παραπροϊόντα σφαγίων
Η Κίνα αποτελεί βασική αγορά για τις εξαγωγές των ΗΠΑ σε μπούτια κοτόπουλου, χοιρινά αυτιά και παραπροϊόντα – προϊόντα για τα οποία υπάρχει μικρή ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα αγόρασε κρέας και παραπροιόντα του αξίας 2,54 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ το 2024, από 4,11 δις το 2021.
Εκατοντάδες Αμερικανοί εξαγωγείς κρέατος έπεσαν σε διοικητικό κενό νωρίτερα αυτό το έτος, όταν η Κίνα επέτρεψε τη λήξη των εγγραφών εξαγωγών τους. Παρότι ορισμένοι επανεγγραφησαν στη συνέχεια, πολλοί εξαγωγείς βοείου κρέατος εξακολουθούν να είναι χωρίς άδειες.
Βαμβάκι
Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των αποστολών βαμβακιού στις ΗΠΑ σε αξία. Οι αποστολές αμερικανικού βαμβακιού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ανήλθαν σε 1,49 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, από 1,57 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ, καθώς οι οικονομικοί άνεμοι συμπίεσαν τη ζήτηση για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ενδύματα.
Σόργο
Οι εισαγωγές αμερικανικού σόργου από την Κίνα έχουν αυξηθεί ελαφρώς, αλλά η χώρα προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα αμερικανικά σιτηρά ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται κυρίως ως υποκατάστατο καλαμποκιού. Η Κίνα εισήγαγε σόργο αξίας 1,73 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ το 2024, από 1,52 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014. Οι εξαγωγές σόργου των ΗΠΑ στην Κίνα αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από την Αυστραλία και την Αργεντινή καθώς και το φθηνότερο βραζιλιάνικο καλαμπόκι.
Σιτάρι
Η Κίνα εισήγαγε αμερικανικό σιτάρι αξίας σχεδόν 600 εκατομμυρίων δολαρίων το 2024, το υψηλότερο σε τρία χρόνια. Ωστόσο, η Κίνα μείωσε τις συνολικές εισαγωγές σιταριού τους τελευταίους μήνες εν μέσω άφθονων τοπικών προμηθειών που είναι πιθανό να επηρεάσουν τις αποστολές των ΗΠΑ.