Image default
Πολιτική

Χ. Δούκας: «Απαιτούνται πόροι για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης»


Η βραχυχρόνια μίσθωση ως συνέπεια της αύξησης του τουρισμού αλλά και η ανάγκη εξεύρεσης πόρων για κοινωνική στέγαση,  συζητήθηκε διεξοδικά στη θεματική ενότητα «Το μέλλον της στέγης στην Αθήνα» στο 10ο οικονομικό φόρουμ Δελφών.

Ομιλητές ήταν ο Μιχάλης Αργυρού από το γραφείο το πρωθυπουργού, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο καθηγητής Οικονομικών Γιώργος Δουκίδης, ο Robert Kingsmill, Co-Founder & Chair, Resolute Group, UK και η Valentina Reino, Head of Public Policy & Campaign Southern Europe, Airbnb.

Ειδικότερα για την επίλυση του στεγαστικού, ο κ. Δούκας ανέφερε ότι ο δήμος τρέχει ένα πρόγραμμα επιδότησης κατοικίας και ένα επιδότησης ενοικίου. Το πρώτο αφορά σε 70 κατοικίες και το δεύτερο για 250 περιπτώσεις – “ποσοστό πάρα πολύ μικρό” σχολιάζει ο ίδιος, λέγοντας πως έκπληξη προκαλεί η αρνητική απάντηση που δίνω στους ευρωπαίους ομολόγους μου όταν ρωτούν «Δήμαρχε, είναι αλήθεια ότι στην Αθήνα δεν έχετε κοινωνική κατοικία;».

Ο κ. Δούκας, υπενθύμισε ότι σε προηγούμενο πάνελ, τόσο ο δήμαρχος Λευκωσίας όσο και ο δήμαρχος του Πόρτο, μίλησαν για χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες που έχουν στη διάθεσή τους, και μάλιστα αγοράζουν τώρα συνέχεια και κυρίως από ευαίσθητες περιοχές, που πιέζονται από τον τουρισμό για να βάλουν νέους ανθρώπους, και ταυτόχρονα για να διατηρήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά των περιοχών τους.

Συνόψισε λέγοντας ότι χρειάζονται πόροι για να αυξηθεί το απόθεμα, ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Στουρνάρα «Ο ΕΝΦΙΑ να γυρνάει στους δήμους», την χαρακτηρίζει «σωστή, βασική και πάγιο αίτημα» για να γίνονται δράσεις για την στέγη. Πρότεινε δε, «να επιστρέφει στους δήμους και ο φόρος κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να μπορούμε ανταποδοτικά να δίνουμε δυνατότητα στα φτωχά νοικοκυριά, στους ευαίσθητους συμπολίτες μας αλλά και στις οικογένειες, χαμηλά ενοίκια και να ενισχύσουμε το κτιριακό απόθεμα».

Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα εγκαταλελειμμένα κτήρια, τα οποία είναι χιλιάδες στην Αθήνα, με μπερδεμένες ιδιοκτησίες, οι οποίες με κάποια θεσμική παρέμβαση θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κοινωνική κατοικία. «Αν πάμε για παράδειγμα στην Εριουργία, να πάμε στο Βότρυς, να πάμε σε περιοχές όπου έχουμε πολλούς χώρους και πολλά ακίνητα και να προχωρήσουμε γρήγορα σε ανακατασκευή και κοινωνική κατοικία, μπλέκουμε με μία διαδικασία – με την πολυ-ιδιοκτησία. Πώς το κάνουν στο εξωτερικό;  Σου λένε, «έχεις 10 χρόνια το σπίτι εγκαταλελειμμένο, δεν πληρώνεις φως, νερό, τηλέφωνο κλπ.. Πολύ ωραία, αναλαμβάνει το κράτος, το παίρνει, το μετασχηματίζει και σου δίνει κάποιο χώρο ή κάποιο μπόνους».
Στο ζήτημα του υπερκορεσμού από τον πολύ τουρισμό και στην πιθανότητα η Αθήνα να μιμηθεί το παράδειγμα της Βαρκελώνης, απαγορεύοντας την βραχυχρόνια μίσθωση ο κ Δούκας επισήμανε ότι ο δήμος έκανε μια Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας, βάσει της οποίας «η Αθήνα δεν είναι στη φάση της Βαρκελώνης, αλλά πρέπει να κινηθεί σαν να είναι, γιατί υπάρχουν περιοχές όπου υπάρχει υπερκορεσμός τουριστικός, και εκεί στοχευμένα έγινε παρέμβαση. Και εκεί έχει παγώσει η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Δούκας, έχουμε φτιάξει ένα Παρατηρητήριο Βιωσιμότητας με live δεδομένα, και όταν βλέπουμε ότι υπάρχει υπερκορεσμός, εκεί ακριβώς αμέσως δρομολογούμε δράση. Υπάρχουν 14 περιοχές που είναι σε αυτές τις 3 που είναι παγωμένες και υπάρχουν άλλες 7 που είναι στα όρια του υπερκορεσμού. Μιλάμε συνέχεια με την πλατφόρμα Airbnb, που οφείλω να πω ότι δίνει συνέχεια δεδομένα και με πολύ μεγάλη διαφάνεια, και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, για να δούμε τα σημεία εκείνα που χρειάζεται να κάνουμε και νέες παρεμβάσεις. Όπως για παράδειγμα, ένα κρίσιμο για μένα θέμα – παρόλο που υπάρχει παρέμβαση – είναι η Πλάκα, διότι στην Πλάκα, μπορεί να έχει σταματήσει και να έχει παγώσει το Airbnb, αλλά υπάρχουν τα service apartments και στην πραγματικότητα γίνεται bypass η απαγόρευση, και με έναν γκρίζο τρόπο δημιουργούνται συνθήκες ξενοδοχείων χωρίς να είναι ξενοδοχεία. Οι επτά περιοχές είναι Κουκάκι, είναι το Παγκράτι, και είναι και κάποιες άλλες περιοχές γύρω από το εμπορικό τρίγωνο, γύρω από τις οποίες βλέπουμε και εμείς ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται και μία πολύ μεγάλη αύξηση του τουρισμού.



ΠΗΓΗ

Related posts

Κατερίνα Μπατζελή: «Είμαι εντός γραμμής, δεν θα γίνω Ιφιγένεια»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ελλάδα και Κύπρος, παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»

admin

Ανδρουλάκης: «Οι «Illuminati» του Μαξίμου πρέπει το γρηγορότερο δυνατόν να γίνουν παρελθόν

admin

Αφήστε ένα σχόλιο