Image default
Οικονομία

Επιμένουν οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα – Επιδεινώνεται η απαισιοδοξία στο εμπόριο



Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, ενώ ο αποπληθωρισμός στις τιμές παραγωγού επιταχύνθηκε, καθώς η εντεινόμενη εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ ενισχύει τους φόβους για αύξηση των απούλητων εξαγωγών, γεγονός που ενδέχεται να πιέσει περαιτέρω τις εσωτερικές τιμές προς τα κάτω.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ξεκίνησε μετ’ εμποδίων το 2025. Η δειλή ανάκαμψη στις λιανικές πωλήσεις και η ισχυρή επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας αντισταθμίζονται από την αύξηση της ανεργίας και τις αποπληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που ενισχύει τις εκκλήσεις για νέα μέτρα στήριξης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) υποχώρησε κατά 0,1% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας. Η πτώση αυτή ήταν μικρότερη από το -0,7% του Φεβρουαρίου, αλλά χειρότερη από τις προσδοκίες των αναλυτών της Reuters, που ανέμεναν σταθεροποίηση των τιμών.

«Οι αποπληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν και τον περασμένο μήνα και σχεδόν σίγουρα θα ενταθούν στα επόμενα τρίμηνα, καθώς για τις κινεζικές επιχειρήσεις γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να εξάγουν τα πλεονάζοντα προϊόντα τους», δήλωσε ο Julian Evans-Pritchard, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Capital Economics, σύμφωνα με το Reuters.

Τα ασθενή οικονομικά στοιχεία ανακοινώνονται σε μια ταραγμένη εβδομάδα για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναταράχθηκαν από την επιβολή γενικευμένων δασμών των ΗΠΑ σε όλους τους εμπορικούς της εταίρους.

Παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μερική αναστολή κάποιων δασμών την Τετάρτη, η απόφασή του να συνεχίσει την επιβολή υψηλών δασμών στην Κίνα επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την ένταση στο εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης CPI υποχώρησε κατά 0,4%, έναντι πτώσης 0,2% τον Φεβρουάριο και χειρότερα από την πρόβλεψη για πτώση 0,3%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) μειώθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο — η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τεσσάρων μηνών και μεγαλύτερη από την πτώση 2,2% του Φεβρουαρίου και την πρόβλεψη για 2,3%.

Η επιτάχυνση του αποπληθωρισμού στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και στην «εποχική πτώση της ζήτησης ενέργειας μετά τη λήξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης στη βόρεια Κίνα», σύμφωνα με τη στατιστικολόγο του NBS, Dong Lijuan.

Ο Evans-Pritchard σημείωσε πως η πτώση του PPI είναι πιθανό να συνεχιστεί, λόγω της πρόσφατης πτώσης των τιμών πρώτων υλών και των αναμενόμενων επιπτώσεων στις εξαγωγές, κάτι που θα ωθήσει αρκετούς παραγωγούς σε νέες μειώσεις τιμών.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, αντιστρέφοντας την πτώση 0,1% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο.

Πίεση στην κατανάλωση και την ανάπτυξη

Η κατανάλωση βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής φέτος, καθώς η καθαρή συνεισφορά των εξαγωγών στην ανάπτυξη αναμένεται να γίνει αρνητική, εξαιτίας των αντιμέτρων του Πεκίνου απέναντι στους αμερικανικούς δασμούς. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τον επίσημο στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 5%.

«Αναμένουμε οι δημοσιονομικές πολιτικές να οδηγήσουν στην επέκταση της εγχώριας ζήτησης, ως απάντηση στα εξωτερικά σοκ», δήλωσαν οικονομολόγοι της Citi, εκτιμώντας ότι θα διατεθούν 1 έως 1,5 τρισ. γουάν (περίπου 136–204 δισ. δολάρια) σε πρόσθετη χρηματοδότηση στα μέσα του έτους, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με την Citi, στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια όπως η επέκταση των επιδοτήσεων για αντικατάσταση παλαιών προϊόντων, επιδόματα φροντίδας παιδιών και ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.

Τον περασμένο μήνα, η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Κίνας κάλεσε τις τράπεζες να χαλαρώσουν τα όρια πίστωσης και τους όρους των καταναλωτικών δανείων ώστε να ενισχύσουν την κατανάλωση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Evans-Pritchard της Capital Economics, «αν και οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν δείξει πρόθεση για περαιτέρω στήριξη της εγχώριας ζήτησης, μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής δαπάνης συνεχίζει να κατευθύνεται προς την ενίσχυση της προσφοράς — και είναι αμφίβολο αν τα μέτρα υπέρ της κατανάλωσης θα είναι επαρκή για να αντισταθμίσουν πλήρως την εξασθένηση των εξαγωγών».





ΠΗΓΗ

Related posts

ΣΕΒΕ: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών-καπνών τον Φεβρουάριο

admin

Στο «μάτι» της Εφορίας 639.793 φορολογούμενοι!

admin

Μεγάλη πτώση και σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Αφήστε ένα σχόλιο