Image default
Οικονομία

Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Τι ισχύει – Πότε ξεκινά η πληρωμή με τον μήνα


Δυνατότητα να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας 2025 με τον μήνα δίνεται από σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου.

Ουσιαστικά, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους να ανακτήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίες ακόμη και πριν το Πάσχα, με την καταβολή των τελών, αναλογικά.

Τέλη κυκλοφορίας 2025 – Ο τρόπος πληρωμής

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση με τη χρήση των κωδικών Taxis στην πλατφόρμα MyCar.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΕΡΤ, προϋπόθεση ανάκτησης πινακίδων είναι το όχημα να έχει ασφαλιστεί και επίσης να καταβληθεί το ποσό των τελών που αντιστοιχεί στο διάστημα που θέλουν να κυκλοφορήσουν το όχημα.

Παραδείγματος χάρη: Για έναν μήνα κυκλοφορίας θα πληρώσουν το 1/12 των αντίστοιχων τελών, για δύο μήνες τα 2/12 και ούτω καθεξής.

Τέλη κυκλοφορίας 2025: Τι πρέπει να προσέξετε:

  • Το ελάχιστο διάστημα άρσης ακινησίας είναι ο μήνας, πράγμα που σημαίνει ότι στη περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για 20 ημέρες θα πληρώσει το 1/12 των τελών.
  • Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους.
  • Με τη λήξη του διαστήματος κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί τα τέλη, το όχημα θα τίθεται αυτομάτως σε ακινησία από την ΑΑΔΕ μετά την παρέλευση της περιόδου κυκλοφορίας, για την οποία έχουν καταβληθεί τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας.
  • Αν κατά τη διάρκεια της άρσης ακινησίας με αναλογικά τέλη, το όχημα πουληθεί ή διαγραφεί οριστικά λόγω εξαγωγής, οφείλονται ολόκληρα τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Αναλογικά τέλη που έχουν καταβληθεί χωρίς να έχει προχωρήσει η άρση της ακινησίας εντός του ίδιου έτους δεν επιστρέφονται.
  • Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους, καταβάλλονται αναλογικά τέλη για τους μήνες έως τη λήξη του έτους εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που έπαυσε η αναγκαστική ακινησία. Αν δεν καταβληθούν εμπροθέσμως τα τέλη, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι το μέτρο της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με το μήνα μονιμοποιείται και έτσι από την 1η Απριλίου κάθε έτους θα δίδεται η δυνατότητα άρσης ακινησίας των οχημάτων με την καταβολή τελών ανάλογα με το διάστημα που θα κυκλοφορεί το όχημα.

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή πτώση 2,69%, κατά 2,751 δισ. μειώθηκε η κεφαλαιοποίηση

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό τεσσάρων ετών οι διεθνείς τιμές

 





ΠΗΓΗ

Related posts

Politico: Οι δασμοί του Τραμπ θα επηρεάσουν το 70% των εξαγωγών της ΕΕ – Περί τα 380 δισ. ευρώ ο λογαριασμός

admin

Όχι Στουρνάρα σε 13ο και 14ο μισθό – Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης το 2025

admin

Στα ύψη τα χρέη προς την Εφορία αλλά κανείς δεν ρυθμίζει!

admin

Αφήστε ένα σχόλιο