Image default
Υγεία

Η υπερβολική ποσότητα συμπληρωμάτων μπορεί να βλάψει τα νεφρά


Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση ασβεστίου στο σώμα και η επαρκής ποσότητα είναι κεντρικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία.

Η βιταμίνη D προσφέρει προστασία στην υγεία των οστών και τα συμπληρώματά της είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να παίρνει συμπληρώματα βιταμίνης D μόνος του, χωρίς δηλαδή την συμβουλή του γιατρού.

Η συμπληρωματική βιταμίνη D είναι συχνή για πολλούς, καθώς είναι δύσκολο να πάρουμε αρκετή ποσότητα από το φαγητό.

Επίσης, το σώμα μας παράγει βιταμίνη D όταν το γυμνό δέρμα εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως. Ωστόσο, ο αυξημένος χρόνος σε εσωτερικούς χώρους και η ευρεία χρήση αντηλιακών, ως απαραίτητος τρόπος για την πρόληψη της γήρανσης και του καρκίνου του δέρματος, έχει ελαχιστοποιήσει την ποσότητα βιταμίνης D που παίρνουμε πολλοί από τον ήλιο.

Οποιοσδήποτε μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα βιταμίνης D περνώντας σύντομες περιόδους στον ήλιο χωρίς αντηλιακό – περίπου 10 έως 15 λεπτά την ημέρα.

Δείτε επίσης: Βιταμίνη D: Τι προσφέρει στον οργανισμό τον χειμώνα, ποιοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο έλλειψης

Οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων

Όταν παίρνουμε συμπληρώματα για βιταμίνη D πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι υπερβολικές ποσότητες ή η αλληλεπίδραση με κάποια φάρμακα, μπορεί να φέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Σε υγιείς ανθρώπους, τα επιπλέον επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα (υψηλότερα από 100 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο) μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον απορρόφηση ασβεστίου – και να οδηγήσουν σε μυϊκούς πόνους, διαταραχές της διάθεσης, κοιλιακό άλγος και πέτρες στα νεφρά. Μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Επίσης, τα συμπληρώματα και τα φάρμακα μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Τα φάρμακα που δεν αναμειγνύονται καλά με τη βιταμίνη D περιλαμβάνουν φάρμακα απώλειας βάρους με τη δραστική ουσία ορλιστάτη, διάφορες στατίνες, όπως η ατορβαστατίνη, κάποια θειαζιδικά διουρητικά και κορτικοστεροειδή, που περιέχουν πρεδνιζόνη.

Δείτε επίσης: Ποια φάρμακα και γιατί να μην παίρνετε μαζί με βιταμίνη D

Αν χρησιμοποιηθούν σωστά, ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να βελτιώσουν την υγεία σας, αλλά άλλα μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή ακόμη και επιβλαβή.

Φωτογραφία iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Πώς συνδέεται με την άνοια η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία

admin

Ανθεκτικοί μύκητες απειλούν την παγκόσμια υγεία, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

admin

Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, επιβεβαιώνει νέα μελέτη

admin

Αφήστε ένα σχόλιο