Σε μια έντονη και πολύωρη συνεδρίαση, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε, με 190 θετικές ψήφους έναντι 10 αρνητικών, την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης και πολιτικής αντιπαράθεσης, με αρκετούς βουλευτές και κόμματα να αποχωρούν διαμαρτυρόμενοι για τη διαδικασία.
Υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν σύσσωμοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και αρκετοί ανεξάρτητοι –μεταξύ αυτών και οι Αντώνης Σαμαράς, Μάριος Σαλμάς, Δημήτρης Κυριαζίδης και Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς. Αν και οι αριθμοί υποδείκνυαν 191 ψήφους, μία ψήφος τελικά δεν προσμετρήθηκε, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα εντός των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος, ως κατηγορούμενος, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.
Κατά της πρότασης ψήφισαν έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας και μερικοί ανεξάρτητοι, ανάμεσά τους ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Γιάννης Σαρακιώτης. Την ίδια ώρα, κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ, καθώς και βουλευτές προσκείμενοι στον Στέφανο Κασσελάκη, αποχώρησαν από τη διαδικασία, εκφράζοντας ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο προχώρησε η υπόθεση. Στο ίδιο μήκος κύματος, λίγο πριν την ψηφοφορία αποχώρησαν και οι βουλευτές των Σπαρτιατών.
Τι ακολουθεί στη συνέχεια
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η υπόθεση περνά πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης. Μετά τις διακοπές του Πάσχα, αναμένεται να διεξαχθεί δημόσια κλήρωση στην Ολομέλεια της Βουλής για την επιλογή των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου. Θα αναδειχθούν πέντε τακτικά και πέντε αναπληρωματικά μέλη.
Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει αν στοιχειοθετείται ποινική ευθύνη του Χρήστου Τριαντόπουλου και αν θα προχωρήσει σε άσκηση δίωξης, οδηγώντας ενδεχομένως στην παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο. Σε διαφορετική περίπτωση, η δικογραφία θα αρχειοθετηθεί.
Ακολουθήστε το Europost.gr στο