Image default
Διάφορα

Νοικοκύρεμα στις πληρωμές και ρυθμίσεις για αγροτική γη επεξεργάζεται ο Τσιάρας


Συνέντευξη στον Γιάννη Πανάγο

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε ακόµα στην προσπάθεια που γίνεται για να προχωρήσει η υπόθεση αναδασµών ως ανάχωµα στον πολυτεµαχισµό της αγροτικής γης.  Για τον παγετό και τις καταστροφές που προκάλεσε σε Θεσσαλία και Μακεδονία, ο κ. Τσιάρας είπε προς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο κύκλος των εκτιµήσεων, θέτοντας στη συνέχεια συνολικά το ζήτηµα της κλιµατικής αλλαγής Στο θέµα της πρόσκλησης των Νέων Αγροτών, παραδέχτηκε πως πράγµατι δεν υπήρξε η δέουσα ανταπόκριση και πως είναι ένα ζήτηµα κοινωνιολογικό που συνδέεται µε το δηµογραφικό, την εγκατάλειψη των χωριών και της περιφέρειας.

Αυτή η επιβολή δασµών από τις ΗΠΑ χτυπάει την καρδιά της αγροτικής µας οικονοµίας. Την ελιά, το ελαιόλαδο, τη φέτα, το κρασί, την κοµπόστα, το ακτινίδιο κ.α. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγµατα;

Ένα µεγάλο µέρος του θετικού εµπορικού ισοζύγιου που έχουµε µε τις ΗΠΑ οφείλεται στα αγροτικά προϊόντα. Όντως υπάρχει προβληµατισµός για τη σειρά των προϊόντων που αναφέρατε, όµως έχουµε µπροστά µας περιθώριο προκειµένου να συζητήσουµε για την εξαίρεση αυτών. Για παράδειγµα η φέτα ή η βρώσιµη ελιά είναι µοναδικά προϊόντα, µη ανταγωνιστικά σε σχέση µε την παραγωγή των ΗΠΑ. Το ελαιόλαδο που παράγεται εκεί δεν είναι αρκετό προκειµένου να καλύψει τις ανάγκες τους. Από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να εξάγουµε τα ποιοτικά ευρωπαϊκά προϊόντα και να κάνουµε εισαγωγή από τρίτες χώρες για τη δική µας κατανάλωση. Αυτή είναι µια συζήτηση, θα έλεγα και κοινωνική και φιλοσοφική και οικονοµική η οποία πρέπει να εξελιχθεί το επόµενο χρονικό διάστηµα. Εγώ πιστεύω ότι µπορούµε να αναδιατάξουµε συνολικά το εξαγωγικό µας µοντέλο, µιλώντας για την Ελλάδα.

Υπάρχει δυνατότητα να δηµιουργήσουµε κατευθύνσεις σε νέες αγορέςόπως η Ινδία, χώρες της Μέσης Ανατολής, τα Αραβικά Εµιράτα, οι Αραβικές χώρες. ∆εν χρειάζεται ποτέ επανάπαυση σε µια ελεύθερη, ανοιχτή οικονοµία.

Πριν από λίγες µέρες, είχαµε ένα µεγάλο παγετό. Οι παραγωγοί αγωνιούν για το πώς θα διαχειριστείτε αυτή την υπόθεση, η οποία επηρεάζει άµεσα το εισόδηµά τους.

Xρειάζεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των εκτιµήσεων. Eίναι όµως µια πολύ δύσκολη συνθήκη. Σκεφτείτε ότι ο ΕΛΓΑ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δώσει πάνω από ένα 1,65 δισ. ευρώ, όταν οι εισφορές δεν ξεπεράσαν το 800 εκατοµµύρια ευρώ. Βρισκόµαστε συνεπώς µπροστά λοιπόν, σε µια, θα έλεγα επαναλαµβανόµενη συνέπεια της κλιµατικής κρίσης, που καλείται η Ελληνική Πολιτεία να πάρει αποφάσεις και να σταθεί γενναία δίπλα στους παραγωγούς, δίπλα στους αγρότες, δίπλα στους κτηνοτρόφους.

Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, έχω προτείνει µε τον πλέον σθεναρό τρόπο τη σύσταση ενός χρηµατοδοτικού εργαλείου εκτός ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πιστεύω ότι µόνο έτσι θα µπορέσουµε να αντιµετωπίσουµε και στο παρόν, αλλά πολύ πιθανόν και στο µέλλον, τις συνέπειες της κλιµατικής κρίσης.

Υπάρχει µια ανησυχία, διακρίνουµε, και µε τις ζωονόσους στον Έβρο. Έχετε κάτι εκεί να σηµειώσετε;

Όπως καταλαβαίνετε, αυτές τις µέρες του Πάσχα υπήρχε η ανάγκη για τη µετακίνηση και τη σφαγή των ζώων προκειµένου να διατεθούν στην εγχώρια αγορά. Το πρόβληµα είναι ότι όταν είχαµε κάποια έστω και ελάχιστα κρούσµατα ευλογιάς, όσο στην Ροδόπη, όσο και στην Καβάλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν µας έδωσε την άδεια της µετακίνησης αυτών των ζώων.

Και γι’ αυτό υπάρχουν δύο µεγάλα σφαγεία, ειδικά στον Έβρο. Νοµίζω ότι εκεί θα δοθεί µια λύση, ουσιαστικά µε την σφαγή των ζώων που είναι για να διατεθούν στην αγορά, στα τοπικά σφαγεία, προκειµένου να µετακινηθούν, και να διακινηθούν, από εκεί πέρα ως σφαγµένα ζώα, κάτι το οποίο επιτρέπεται µε τον Ευρωπαϊκό Κανονισµό.

Τι πληρωµές περιµένουµε µέχρι το Πάσχα;

Θα πληρωθεί η συνδεδεµένη ενίσχυση το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Θέλω να πιστεύω ότι εντός του µήνα θα ανοίξει η δήλωση του ΌΣ∆Ε, πολύ νωρίτερα σε σχέση µε οποιοδήποτε άλλη χρονιά. Πέρα από αυτά που γράφονται ή ακούγονται, ή πέρα από τις παθογένειες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν και ξέρουµε ότι υπάρχουν, γίνεται µια τεράστια προσπάθεια από την καινούργια διοίκηση να γυρίσουµε σελίδα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να δηµιουργήσουµε συνθήκες διαφάνειας και δικαιοσύνης στην κατανοµή των ευρωπαϊκών πόρων. Και αυτό θέλω να πιστεύω ότι το επόµενο χρονικό διάστηµα, µέσα από όλα αυτά τα οποία εξελίσσονται, θα µπορούν να το δουν και οι Έλληνες αγρότες και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι σαν µια πραγµατικότητα στη δική τους ζωή.

Οι εαρινές σπορές, έχουν καθυστερήσει λίγο λόγω του καιρού. Τι θα βλέπατε εσείς ως προτιµητέα λύση ως προς την επιλογή της καλλιέργειας;

Ο καθένας είναι γαλουχηµένος µε µια εντελώς διαφορετική πρακτική. Προερχόµαστε Θεσσαλία, άρα προφανώς βιωµατικά είµαι περισσότερο συνδεδεµένος µε τις καλλιέργειες του κάµπου. Αυτό που πρέπει πάντως είναι να δούµε ότι το παραγωγικό µοντέλο της χώρας χρειάζεται αναθεώρηση.

Εκτιµώ ότι οι αγρότες ενηµερώνονται όλο και περισσότερο. Μπορούν να δουν ποια είναι τα προϊόντα που µπορούν να διατεθούν µε µεγαλύτερη ευκολία αλλά και µε µεγαλύτερη υπεραξία στις αγορές. Και βεβαίως να µπουν σε µια λογική κατεύθυνση σε καλλιέργειες που πραγµατικά µπορούν να τους στηρίξουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Πόσο ελκυστικό θεωρείτε ότι είναι το αγροτικό επάγγελµα; Είδαµε µάλιστα το πρόγραµµα νέων αγροτών να µην έχει τη δέουσα ανταπόκριση από τον κόσµο.

Η δέουσα ανταπόκριση δεν υπήρξε πράγµατι. ∆εν υπάρχει ουσιαστικά νέος κόσµος για να ενταχθεί στο αγροτικό επάγγελµα γεγονός που συνδέεται προφανώς µε το δηµογραφικό ζήτηµα της χώρας και µε το γεγονός ότι εγκαταλείπονται τα χωριά και η περιφέρεια. Συνδέεται προφανώς και µε ένα µοντέλο ζωής το οποίο αποµακρύνει τους ανθρώπους από την περιφέρεια και τους µεταφέρει σε πολύ µεγαλύτερες κοινωνίες.

Οι κοινοτικές ενισχύσεις που ήρθαν στην Ελλάδα µετά το 1981, κάναν καλό ή επιβράδυναν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας;

Προφανώς και έκαναν καλό, ωστόσο το γεγονός ότι µετά από χρόνια δεν καταφέραµε να προσδιορίσουµε ένα πραγµατικά ουσιαστικό παραγωγικό µοντέλο για την χώρα είναι µια ευθύνη η οποία αφορά σε άλλους και όχι στους ίδιους τους αγρότες ή στην ίδια την αγροτική οικονοµία.

Και το λέω αυτό διότι αυτό είναι ένα ζήτηµα το οποίο υφίσταται ακόµη και σήµερα. Σκεφτείτε ότι η Ελλάδα από το 1981 απολαµβάνει ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Στην πορεία του χρόνου συστάθηκε και ο δεύτερος Πυλώνας της ΚΑΠ. Άρα λοιπόν υπήρχε όλο αυτό το πλαίσιο µέσα από το οποίο θα µπορούσε να διαµορφωθεί ένα παραγωγικό ανθεκτικό µοντέλο για το πρωτογενή τοµέα. Το ότι σήµερα που µιλάµε µετά από τόσα χρόνια ακόµη ζητούµε αυτό το µοντέλο, που είναι µία συζήτηση όχι µόνο ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή, θεωρώ ότι είναι µία από τις µεγάλες αστοχίες που δυστυχώς καταγράφονται στο ενεργητικό της ΕΕ.

Ένα πρόβληµα είναι ο πολυτεµαχισµός του κλήρου. Τι κάνει γι’ αυτό η κυβέρνηση;

Υπάρχουν αναδασµοί, οι οποίοι σε τακτά χρονικά διαστήµατα προχωρούν και είναι στην αρµοδιότητα πλέον των περιφερειών. Ωστόσο η προσπάθεια η οποία γίνεται και τελευταία, µιας και η συζήτηση έχει ενταθεί εκ νέου, είναι να δούµε σε συνεργασία και µε το Υπουργείο Εσωτερικών να δούµε αν υπάρχει πεδίο ή ευνοϊκή συγκυρία να προχωρήσουµε ξανά σε µια τέτοια πράξη. Ξέρουµε πολύ καλά ότι ο πολυκατακερµατισµός του κλήρου είναι ενδεχοµένως ο βασικότερος λόγος που αδυνατεί ο έλληνας αγρότης να είναι ανταγωνιστικός.

Μήπως όµως η όποια αδράνεια και η έλλειψη σαφέστερων στόχων διευκολύνει τη συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια;

Θα µπορούσε να συµβαίνει και αυτό. Αυτό όµως που είναι ευθύνη δική µου της όποιας κυβέρνησης, της όποιας ελληνικής πολιτείας είναι να διαµορφώνει συνθήκες ανθεκτικότητας στηρίζοντας τον αγροτικό κόσµο την κρίσιµη στιγµή.

Και σέβοµαι αυτό που λέτε. ∆εν δέχοµαι ότι πρέπει να υπάρχει αδράνεια. Αφορά, σε µια ευρύτερη συµφωνία που πρέπει να υπάρχει και µε τον αγροτικό κόσµο και µε όλους τους εµπλεκόµενους. Αφορά στο γεγονός ότι ο αγροτικός κόσµος πρέπει να κάνει τα δικά του βήµατα. Πρέπει να µπει σε µια λογική περαιτέρω διεύρυνσης γνώσεων, οριζόντων, θεµάτων που τον αφορούν.

Ήσασταν αυτές τις µέρες στις Βρυξέλλες. Κινδυνεύει η χρηµατοδοτική αυτονοµία της ΚΑΠ τη νέα προγραµµατική περίοδο;

Υπάρχει µια τεράστια συζήτηση στο τελευταίο χρονικό διάστηµα. Και εγώ δεν σας το κρύβω ότι υπάρχει γενικότερα ανησυχία, τουλάχιστον στα «πηγαδάκια». Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει η πολιτική της ΕΕ ούτε θα περιορίσει τους πόρους. Υπάρχει όµως  µια συνολική αναδιάταξη στον πρωτογενή τοµέα: Η συζήτηση για την εξωτερική σύγκλιση εντείνεται όλο και περισσότερο, η είσοδος της Ουκρανίας που θα εισφέρει καλλιεργήσιµα εδάφη ίσα µε το 25% των όσων διαθέτει η Ευρώπη σήµερα, ή ακόµη και το γεγονός ότι µεγάλες εµπορικές συµφωνίες, όπως η Mercosur, είναι επι θύραις.

Και σε αυτή την αναδιάταξη πρέπει να είµαστε έτοιµοι µε προτάσεις, µε σχέδια τα οποία αφορούν τουλάχιστον την πατρίδα µας, ώστε ο πρωτογενής τοµέας να παραµείνει ανθεκτικός. Αυτός είναι ο όρος που θέλουµε ειδικά για αυτή την περίοδο.

Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το αποτύπωµα «Τσιάρα» από τη θητεία σας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;

Εγώ είµαι από αυτούς όµως που πιστεύουν ότι ο πρωτογενής τοµέας είναι µια εθνική υπόθεση. ∆εν είναι υπόθεση ούτε µιας κυβέρνησης, ούτε ενός υπουργού. Είναι ένα πεδίο στο οποίο πρέπει να προστρέξουµε µε σοβαρότητα και ευθύνη οι πολιτικές δυνάµεις και η ίδια η κοινωνία. Επειδή αυτή η εποχή των προκλήσεων δεν θα σταµατήσει από µακροπρόθεσµη προοπτική θα πρέπει ουσιαστικά να προσδιορίσουµε το συντοµότερο δυνατό το ευρωπαϊκό παραγωγικό µοντέλο. ∆εν είναι εύκολη υπόθεση. Πρόκλησή µου θα µπορούσα να σας πω για την παραµονή µου είναι να αναδιοργανώσω τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πού είναι και το µεγάλο µου στοίχηµα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Αυτό όµως είναι ένας κρίκος σε µια πολύ µεγάλη αλυσίδα αδιανόητων προκλήσεων και διαφορετικών κεφαλαίων σχεδιασµού που πρέπει να ακολουθήσουµε το επόµενο χρονικό διάστηµα για να κρατήσουµε ζωντανό το πρωτογενή τοµέα της χώρας µας.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Κώστας Τσιάρας γεννήθηκε το 1966 στην Καρδίτσα. Είναι Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος, ∆ιδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, µε µετεκπαίδευση στην εξωσωµατική γονιµοποίηση σε πανεπιστήµιο της Σουηδίας. Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής µε τη Νέα ∆ηµοκρατία στην Καρδίτσα. Επανεξελέγη το 2007, Μάιο του 2009, Ιούνιο του 2012 και Ιανουαρίου του 2015, πρώτος σε σταυρούς προτίµησης. Τον Ιανουάριο του 2016, κατόπιν πρότασης του πρόεδρου της Ν∆ Κυρ. Μητσοτάκη και µε οµόφωνη αποδοχή από βουλευτές, εκλέχθηκε Γενικός Γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Ν∆. Τον Ιούλιο του 2019 ορκίστηκε υπουργός ∆ικαιοσύνης, τον Ιούνιο του 2023 Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν∆ και τον Ιούνιο του 2024 ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι παντρεµένος µε την Αγγελική Στεργιούλη, Μοριακή Βιολόγο στο επάγγελµα και έχουν ένα γιο και δύο κόρες.



ΠΗΓΗ

Related posts

Ο παντρεμένος, ο γιατρός και η εξέταση

admin

Με ποιες μορφές καρκίνου συνδέεται

admin

Αύξηση ανώτατου αριθμού θέσεων εποχικών αλλοδαπών εργατών γης

admin

Αφήστε ένα σχόλιο