Σημαντικό βήμα προόδου στην τεχνολογία της αναγέννησης δοντιών που υπόσχεται να βάλει τέλος στις μασέλες.
Βρετανοί επιστήμονες κατόρθωσαν για πρώτη φορά στα χρονικά να καλλιεργήσουν ανθρώπινο δόντι στο εργαστήριο – ένα επίτευγμα που ανοίγει τον δρόμο για την φυσική αντικατάσταση των χαμένων μας δοντιών στο μέλλον.
Οι επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου (KCL) ανέπτυξαν ένα υλικό που μιμείται το περιβάλλον που χρειάζεται ο οδοντικός ιστός για να αναπτυχθεί. Στο περιβάλλον αυτό μπόρεσαν στη συνέχεια να αρχίσουν να αναπτύσσονται οδοντικά κύτταρα, αρχίζοντας να δημιουργούν ένα δόντι.
Η όλη έρευνα άρχισε πριν από μία δεκαετία και μπορεί να φέρει επανάσταση στην οδοντική φροντίδα, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Ana Angelova-Volponi, λέκτορας Αναγεννητικής Οδοντιατρικής στο KCL.
Έναυσμα της έρευνας αποτέλεσε το γεγονός ότι ορισμένα θηλαστικά, όπως οι καρχαρίες και οι ελέφαντες, έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν νέα δόντια. Αυτό όμως δεν ισχύει στους ανθρώπους, οι οποίοι καλούνται να πορευτούν στην ενήλικη ζωή τους με τα 32 μόνιμα δόντια τους.
Ωστόσο η αναγέννηση των δοντιών μπορεί να αποτελέσει άλμα προόδου για την οδοντιατρική επιστήμη, λένε οι ερευνητές. Όπως εξηγούν, το νέο δόντι θα παράγεται στο εργαστήριο από τα κύτταρα κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Ύστερα θα τοποθετείται στη γνάθο του όπου θα προσαρμόζεται και θα λειτουργεί όπως τα φυσικά δόντια.
Η ιδιότητα αυτά ξεχωρίζει τα αναπτυσσόμενα δόντια από τα οδοντικά εμφυτεύματα, τα σφραγίσματα, ακόμα και από τις τεχνητές οδοντοστοιχίες (μασέλες), που έχουν σταθερό μέγεθος και δεν προσαρμόζονται με την πάροδο του χρόνου.
«Τα σφραγίσματα δεν είναι η καλύτερη λύση για την οδοντική αποκατάσταση. Με την πάροδο του χρόνου αποδυναμώνουν τη δομή του δοντιού. Έχουν επίσης περιορισμένη διάρκεια ζωής. Μπορεί ακόμα να οδηγήσουν σε περαιτέρω τερηδόνα ή σε ευαισθησία των δοντιών», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Xuechen Zhang, από το Τμήμα Οδοντιατρικής, Στοματικών & Κρανιοπροσωπικών Επιστημών του KCL.
Αντίστοιχα τα εμφυτεύματα χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να τοποθετηθούν, ενώ οι οδοντοστοιχίες χρειάζονται αφαίρεση και υγιών δοντιών για να στερεωθούν. Όλες αυτές οι λύσεις όμως είναι τεχνητές. Επιπλέον «δεν αποκαθιστούν πλήρως την φυσική λειτουργία των δοντιών, διότι δεν είναι αληθινά δόντια», πρόσθεσε.
Συμβατή βιολογική λύση
Ένα δόντι που θα αναπτύσσεται στο εργαστήριο θα έχει την ικανότητα αυτοεπιδιόρθωσης, όπως τα φυσικά, συνέχισε. Θα ενσωματώνεται επίσης στην γνάθο όπως τα φυσικά και θα είναι πιο δυνατό και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, δεν θα υπάρχει κίνδυνος να το αποβάλλει ο οργανισμός. Έτσι θα παρέχει μία συμβατή, βιολογική λύση έναντι των τεχνητών μεθόδων.
Η έρευνα του KCL διεξάγεται σε συνεργασία με επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου (ICL). Οι ερευνητές δημοσίευσαν προσφάτως λεπτομέρειες της έρευνάς τους στην επιστημονική επιθεώρηση ACS Macro Letters.
Οι επιστήμονες διερευνούν τώρα δύο πιθανές προσεγγίσεις, αναφέρει ο βρετανικός Independent:
- Να αναπτύξουν ολόκληρο το δόντι στο εργαστήριο πριν το τοποθετήσουν στη γνάθο
- Να τοποθετήσουν στη γνάθο μερικά πρώιμα, καλλιεργημένα οδοντικά κύτταρα και να τα αφήσουν να εξακολουθήσουν εκεί την ανάπτυξή τους
Και στις δύο περιπτώσεις, η αρχική ανάπτυξη του δοντιού θα γίνει στο εργαστήριο, διευκρίνισε ο κ. Zhang. Μένει να εξακριβωθεί ποια θα ήταν η πιο αποτελεσματική.
Φωτογραφία: iStock