Ρεπορτάζ: Γιάννης Παναγιωτακόπουλος
Όλα ξεκίνησαν το 2012 στα υπόγεια (κυριολεκτικά) του Μεγάρου Μαξίμου, όπου στεγαζόταν το Γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πρωταγωνιστές, τότε, στην αρχή της ιστορίας της «ομάδας αλήθειας» που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τη δημοσιότητα, οι Γιώργος Μουρούτης ως Προϊστάμενος, ο Κίμων Μπένος ως Ειδικός Συνεργάτης και ο Κώστας Δογάνης ως Ειδικός Σύμβουλος. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στη «Ζούγκλα» διασταυρωμένες πηγές, που γνώριζαν τότε πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα, επικεφαλής της ομάδας ήταν ο κ. Μουρούτης, με τους κ.κ. Δωγάνη και Μπένο να αναλαμβάνουν το συντονισμό της ομάδας που σύμφωνα με τα όσα η ίδια καυχιέται, απέκτησε τέτοια δύναμη, ώστε να μπορεί να «αλλάξει εντελώς το πολιτικό τοπίο στη χώρα».
Σήμερα, με αφορμή τις αποκαλύψεις που έφερε στο φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ του inside story, η «ομάδα αλήθειας» και οι συνεργάτες της, ελέγχεται δημοσιογραφικά, πολιτικά και πιθανόν όχι μόνο, για τις πηγές χρηματοδότησής της, τη διασύνδεσή της με Κρατικές Υπηρεσίες αλλά και τη σχέση τους με γνωστά τρολς που έχουν αναλάβει εργολαβικά τη διαδικτυακή δολοφονία χαρακτήρων, προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών και ενοχλούν την Κυβέρνηση.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από αναρτήσεις του ανώνυμου προφίλ «Leξotanil» στο «Χ», με δυσφημιστικές και συκοφαντικές αναφορές σε πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση των Τεμπών. Το συγκεκριμένο προφίλ, δραστηριοποιείται κυρίως στη δημοσίευση φιλοκυβερνητικών αναρτήσεων, αναδημοσιεύσεις του υλικού της «ομάδας αλήθειας», καθώς και δυσφημιστικών σχολίων ακόμα και για συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών.
#Τεμπη_εργαλειοποιηση
Η Καρυστιανού δεν έχασε παιδί. Δουλειά βρήκε. pic.twitter.com/VSHM6BdM2U— Leξotanil ⛑️⚒️ (@Lexotanil__) March 28, 2025
Η δημοσιογραφική έρευνα έφτασε στα στοιχεία του ατόμου που διαχειρίζεται τον εν λόγο λογαριασμό, αναφέροντας το όνομα της Ευαγγελίας (Έλιας) Ζερβού. Διατηρεί άλλους δύο δημόσιους επώνυμους και δημοφιλείς λογαριασμούς που στο facebook, από όπου υποστηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναπαράγει συχνά περιεχόμενο από την «Ομάδα Αλήθειας».
Κατόπιν δεύτερης έρευνας βρέθηκε ότι η διαχειρίστρια του λογαριασμού εργάζεται στην εταιρεία Blue Skies Μονοπρόσωπη ΑΕ, που έχουν ιδρύσει ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης (υιός του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας και αδελφός του πρώην υπουργού της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη) και ο Γιάννης Ολύμπιος. Στην ίδια εταιρεία εργάζονται και οι Κίμων Μπένος και Κώστας Δογάνης, οι διαχειριστές της «ομάδας αλήθειας», καθώς και αρκετά ακόμα άτομα.
Οι σημερινές δημοσιεύσεις που αναφέρουν ότι στην ανίχνευση της ταυτότητας του ατόμου που βρίσκεται πίσω από το «Leξotanil», εμπλέκεται και η διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος, δεν επιβεβαιώνονται από το ρεπορτάζ της «Ζούγκλας».
Κάπως έτσι άρχισαν να προκύπτουν τα ερωτηματικά για τις σχέσεις της εν λόγω ομάδας με γνωστούς λογαριασμούς τρολ, αλλά και οι επαγγελματικές της σχέσεις με ιδιωτικές εταιρείες που διατηρούν άριστη σχέση με την Κυβέρνηση.
Τα χρόνια της «κουκούλας»
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, «η Ομάδα Αλήθειας ξεκίνησε να λειτουργεί στα χρόνια του απόλυτου πολιτικού οχετού, τότε που λειτουργούσαν ανώνυμα τρολς, σπίλωσαν υπολείψεις, διακινούσαν το ένα ψέμα μετά το άλλο, στοχοποιούσαν πολιτικούς αντιπάλους σε μια Ελλάδα που, όπως παραδέχτηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργούσαν και παραυπουργεία Δικαιοσύνης. Σε αυτή λοιπόν την Ελλάδα που φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, ξεκίνησαν να λειτουργούν και τα παιδιά της Ομάδας Αλήθειας, μία σελίδα η οποία τι κάνει, επώνυμα, χωρίς κουκούλα, οι άνθρωποι αυτοί έχουν βγει μπροστά με τα ονόματά τους…».
Όμως η πραγματικότητα είναι ότι τα πρώτα δέκα χρόνια, ακόμα και εκείνα κατά τα οποία οι διαχειριστές της σελίδας εργάζονταν ως Μετακλητοί Υπάλληλοι της Κυβέρνησης στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, η ομάδα λειτουργούσε εντελώς ανώνυμα, με ένα μυστήριο να την περιβάλει και πολλές θεωρίες να προσπαθούν να δώσουν απάντηση για το ποιοι βρίσκονται από πίσω της.
Το 2022, σε ένα επετειακό βίντεο βγαίνει η «κουκούλα» και οι δύο επίσημοι –πλέον- διαχειριστές της, παρουσιάζουν το πρόσωπο, την ταυτότητά τους αλλά και τη δική τους εκδοχή της ιστορίας της.
Όπως λέει ο Κίμωνας Μπένος στο εν λόγω βίντεο που ανέβασε με τον Κώστα Δογάνη το 2022 για τη συμπλήρωση 10 χρόνων της Ομάδας Αλήθειας, «αν ανατρέξουμε σε εκείνη την περίοδο θα δούμε τους λαϊκιστές να υπόσχονται τα πάντα στους πάντες, θα ακύρωναν τα μνημόνια σε ένα νόμο με ένα άρθρο, θα επανέφεραν μισθούς, συντάξεις […]. Τότε το πρότζεκτ που ουσιαστικά ήταν ένα site “truthteam.gr” επιτέλεσε τον σκοπό του, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ, κράτησε την Ελλάδα όρθια, στο ευρώ και έπειτα το εγχείρημα ατόνησε».
«Φτάνουμε αρχές του 2015 όταν και ουσιαστικά ξαναξεκινήσαμε την Ομάδα Αλήθειας από την αρχή», λέει ο Κώστας Δογάνης στο ίδιο βίντεο. «Την πήραμε αποκλειστικά στα χέρια μας και τη στήσαμε με ένα τρόπο πρωτοποριακό, δώσαμε έμφαση στα social media […]», συμπληρώνει. «[…] έχουμε και τους δικούς μας ανθρώπους, φίλους και συνεργάτες που είναι δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια και τους ευχαριστούμε, κι εμείς οι ίδιο προφανώς κάνουμε κι άλλα πράγματα, έχουμε τη δική μας εταιρεία επικοινωνίας, όμως η Ομάδα Αλήθειας παραμένει αυτό που τρώει τον περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα μας», αναφέρει.
Οι σχέσεις με Κρατικές Υπηρεσίες
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στη «Ζούγκλα», οι Μπένος και Δογάνης είναι απλά οι «μπροστινοί» της ομάδας, ενώ από πίσω τους υπήρχε και υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός, οι κλάδοι του οποίου φτάνουν μέχρι και στα γραφεία Κρατικών Υπηρεσιών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από το 2015 την επόπτευση και το συντονισμό των διαδικτυακών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας είχε αναλάβει ο πρώην Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και νυν Υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, με πακτωλό χρημάτων στη διάθεσή του, μηδέ μόνον του κομματικού ταμείου προερχομένου. Φαίνεται ότι και τότε υπήρξαν πολλοί και καλοί πρόθυμοι ιδιώτες, για να χρηματοδοτήσουν το μηχανισμό πολιτικής προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας.
Την ίδια εποχή που η «Ομάδα Αλήθειας» λειτουργούσε χωρίς ταυτότητα, είχε προκαλέσει σάλο η ανάρτηση από τη σελίδα της λάιβ μετάδοσης από τη συγκέντρωση ενάντια στην αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη. Ήταν 9η Μαρτίου 2021 και το βίντεο ήταν καταφανώς τραβηγμένο από το drone ή το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. που επιτηρούσε στη συγκέντρωση. Αν παρατηρήσει κανείς τη γωνία λήψης, θα δει ότι η κάμερα βρίσκεται αρκετά υψηλότερα από τα πολυώροφα κτήρια της κεντρικής πλατείας Νέας Σμύρνης. Με δεδομένο ότι δημοσιεύτηκε σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, στις 18.12, προτού καν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συγκέντρωση, είχαν τότε διατυπωθεί σοβαρά ερωτήματα για το πώς μια ομάδα εθελοντών (τότε δεν γνωρίζαμε τα ονόματά τους) είχε πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό σε απευθείας σύνδεση με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Τώρα στη Νέα Σμύρνη.
Αυτό το μπάχαλο θέλει να επιβάλλει η αριστερά. pic.twitter.com/fbJvTZr56G— Ομάδα Αλήθειας (@omadaalithias) March 9, 2021
Γιώργος Μουρούτης: «Δεν γνώριζα την ομάδα αλήθειας»
Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον Γιώργο Μουρούτη, πρώην Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού την περίοδο 2012 – 2015, που διασταυρωμένες πηγές τον φέρουν ως ιδρυτή της «Ομάδας Αλήθειας».
Ο ίδιος μας είπε ότι δεν γνώριζε τότε την ύπαρξη της συγκεκριμένης ομάδας για την οποία άκουσε περίπου το 2015 ότι είχε φτιαχτεί από κάποιους ιδιώτες. «Έχω την αίσθηση ότι ήταν μια ιδιωτική πρωτοβουλία», μας είπε.
Σε ερώτησή μας αν γνώριζε τους κυρίους Μπένο και Δογάνη, ο κ. Μουρούτης μας είπε ότι ήταν πράγματι εκείνη την περίοδο στο Μαξίμου αλλά εργάζονταν σε άλλο γραφείο, αρνήθηκε δε ότι ήταν προϊστάμενός τους.
Επιπλέον μας είπε ότι από το 2015 δεν έχει κάποια σχέση με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και εργάζεται ως ιδιώτης…
Προφανώς εννοούσε ότι δεν έχει κάποια επαγγελματική σχέση, καθώς στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι η πρώτη φορά που σας ζητώ να μου δώσετε την ευκαιρία να εκπροσωπήσω με αξιοπρέπεια την πατρίδα μου στην Ευρώπη, όμως δεν είναι η πρώτη πολιτική μάχη που δίνουμε μαζί για την Παράταξη και για τη χώρα και είμαι πολύ περήφανος για αυτή μου την πορεία», έγραφε στην προεκλογική του ιστοσελίδα.
Πώς υιοθέτησε ο Μητσοτάκης «τα παιδιά» του Σαμαρά
Δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ. και Υπουργοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, προέβησαν τις τελευταίες ημέρες σε δηλώσεις στήριξης της «Ομάδας Αλήθειας». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, από το φόρουμ το Δελφών, απάντησε κάπως εκνευρισμένος στη σχετική ερώτηση περί των αποκαλύψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας. Έδωσε την πλήρη στήριξή του «στα παιδιά της Ομάδας Αλήθειας», ανέφερε ότι δεν αποτελεί αποκάλυψη η αμοιβή ιδιωτών από μία ιδιωτική εταιρεία και είπε ότι «Χρειαζόμαστε πολλές ομάδες αλήθειας».
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε:
«Βγήκαν μπροστά με τα ονόματά τους και τι έκαναν; Φανέρωσαν την πολιτική ένδεια των επιχειρημάτων συγκεκριμένων πολιτικών χώρων, της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, και κάποιες φορές -γιατί συνεργάστηκε η αριστερά με την άκρα δεξιά- και της άκρας δεξιάς. Τι κάνει η Ομάδα Αλήθειας; Η Ομάδα Αλήθειας όταν σήμερα λες ωμέγα και πριν από έξι μήνες ή πριν από δύο χρόνια έλεγες άλφα, θυμίζει στους πολίτες πόσο υποκριτής είσαι όταν το κάνεις, και αναφέρομαι στα κόμματα της απόλυτης υποκρισίας. Τι δεν κάνει η Ομάδα Αλήθειας; Δεν λειτουργεί με όρους κουκούλας αλλά λειτουργεί επώνυμα, δεν κάνει κοπτοραπτική αλλά απλά αναδεικνύει την πραγματικότητα, δεν στοχοποιεί οικογένειες, γονείς, παιδιά, συζύγους όπως άλλα μέσα τα οποία το έχουν κάνει στο παρελθόν κατά κόρον με πρωτοσέλιδα, δημοσιεύματα, με προσωπικές επιθέσεις.
Δεν κάνει προσωπικές επιθέσεις απλά αναδεικνύει αντιφάσεις και σε μια χώρα που κάποιοι νόμιζαν ότι υπάρχει μονοπώλιο και στην κριτική και σε όλα αυτά τα διάφορα τα οποία είχαμε συνηθίσει, τι να κάνουμε… υπάρχουν και κάποιες σελίδες, κάποια sites, κάποιοι δημοσιογράφοι, κάποιοι πολίτες οι οποίοι δεν υιοθετούν αυτή την προπαγάνδα της αριστεράς.
Αλλά ξέρετε τι τους ενοχλεί πολύ με την Ομάδα Αλήθειας και την κάθε Ομάδα Αλήθειας; Τους ενοχλεί ότι φαίνεται στον καθρέφτη η πολιτική τους ένδεια, η υποκρισία τους. Αυτοί οι οποίοι έκαναν παγκοσμίως γνωστή τη λέξη κωλοτούμπα ενοχλούνται από τον καθρέφτη που δείχνει αυτή την κατάσταση. Δεν φταίει ο καθρέφτης όταν φαινόμαστε ότι δεν έχουμε επιχειρήματα στον καθρέφτη, εμείς φταίμε, αυτό το απευθύνω στην αντιπολίτευση. Και κάτι πάρα πολύ σημαντικό το οποίο το βλέπω να συμβαίνει, θέλουν κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι για να δημιουργήσουν αντανακλαστικά στους πολίτες να συνδέσουν την Ομάδα Αλήθειας με κάποια ανώνυμα προφίλ στο διαδίκτυο και να πούνε ότι η Ομάδα Αλήθειας προσέβαλε τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Είναι η ίδια τακτική με αυτή που ακολουθούν από την αντιπολίτευση και ακολουθούν και κάποιοι δημοσιογράφοι, απαντήσεις πολιτικών κατά της αντιπολίτευσης να τις μετατρέπουν σε επιθέσεις κατά των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την εξαγρίωση της κοινωνίας. Πολύ καλά λοιπόν κάνουν, για να προλάβω και μια επόμενη ερώτηση, που κινούνται νομικά, γιατί είδα και ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά όποιων συκοφαντούν.
Γιατί και μένα, αν έρθει κάποιος ενώ δεν έχω προσβάλει ποτέ συγγενή θύματος των Τεμπών, και μου απευθύνει αυτή την βαρύτατη κατηγορία που είναι και συκοφαντική δυσφήμιση, το ίδιο ακριβώς θα κάνω. Το είπα και σε μία πρόσφατη συνέντευξή μου, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε την πιο σκληρή πολιτική κριτική. Πολιτική κριτική όμως. Όταν πάμε στην πίστα των ψεμάτων και των συκοφαντιών τότε πρέπει να αντιδρούμε για να ξέρει ο κάθε Εκπρόσωπος του κάθε κόμματος, κάθε φορά που λέει ένα ψέμα, αλλά ψέμα με σκοπό να βλάψει την τιμή και την υπόληψη κάποιου άλλου, και όχι πολιτική κριτική, ότι υπάρχουν και συνέπειες. Και εν πάση περιπτώσει γιατί αγχώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ; Αν όντως η Ομάδα Αλήθειας έχει προσβάλει συγγενή θύματος των Τεμπών, έχουν πει αλήθεια και δεν θα έχουν καμία έννομη συνέπεια από τη δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη θα το κρίνει».
Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση κομματικά με την Ομάδα Αλήθειας, απάντησε πως, «καμία εργασιακή, υπαλληλική σχέση δεν υπάρχει με την Ομάδα Αλήθειας. Ούτε το Μαξίμου, ούτε η ΝΔ έχει κάποια υπαλληλική σχέση με την Ομάδα Αλήθειας αλλά η Ομάδα Αλήθειας έχει μια συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση. Νομίζω έχουμε Δημοκρατία, δηλαδή τελευταία φορά που κοίταξα και έψαξα, είδα ότι ευτυχώς έχουμε μία στέρεη Δημοκρατία 51 ετών».