Image default
Διάφορα

Τα κοινά μαγειρικά έλαια που συνδέονται με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού


Νέα μελέτη εντόπισε μια μοριακή σύνδεση μεταξύ του λινολεϊκού οξέος, ενός κοινού συστατικού που περιέχεται στα μαγειρικά έλαια, και του επιθετικού καρκίνου του μαστού, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση σχετικά με τις διατροφικές επιλογές και τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα ευρήματα, αν και σημαντικά, απαιτούν προσεκτική ερμηνεία, ώστε να αποφευχθεί ο πανικός και να δοθούν χρήσιμες οδηγίες στο κοινό.

Το λινολεϊκό οξύ είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που βρίσκεται σε αφθονία στα έλαια σόγιας, ηλίανθου και καλαμποκιού.

Ερευνητές του Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη, έδειξαν ότι μπορεί να ενεργοποιήσει άμεσα ένα μονοπάτι ανάπτυξης σε τριπλά αρνητικά καρκινικά κύτταρα του μαστού -ένας τύπος καρκίνου του μαστού γνωστός για την επιθετικότητά του και τις περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αποτελεί περίπου το 15% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, αλλά επειδή ο καρκίνος του μαστού είναι τόσο συχνός, αυτό επηρεάζει πολλούς ανθρώπους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λινολεϊκό οξύ συνδέεται με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται FABP5 (πρωτεΐνη 5 που δεσμεύει λιπαρά οξέα), η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε αυτά τα καρκινικά κύτταρα.

Αυτή η πρόσδεση ενεργοποιεί το μονοπάτι mTORC1 -έναν κρίσιμο ρυθμιστή της κυτταρικής ανάπτυξης και του μεταβολισμού- τροφοδοτώντας την εξέλιξη του όγκου σε προκλινικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των μελετών σε ζώα.

Στη νέα μελέτη, ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λινολεϊκό οξύ, ανέπτυξαν μεγαλύτερους όγκους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διατροφική πρόσληψη μπορεί να επιδεινώσει την ανάπτυξη αυτού του καρκίνου.

Υπήρξε επίσης σύνδεση με τους ανθρώπους: αυξημένα επίπεδα FABP5 και λινολεϊκού οξέος ανιχνεύθηκαν σε δείγματα αίματος από ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, ενισχύοντας τη βιολογική ορθότητα της σύνδεσης.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ. John Blenis, δήλωσε: «Η ανακάλυψη αυτή βοηθά στην αποσαφήνιση της σχέσης μεταξύ των διατροφικών λιπών και του καρκίνου και ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καθοριστεί ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις με εξατομικευμένο τρόπο».

Είναι επίσης πιθανό οι επιπτώσεις να επεκταθούν πέρα από τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και σε άλλους όγκους, όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Το λινολεϊκό οξύ είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, επομένως πρέπει να λαμβάνεται από τις τροφές. Παίζει ρόλο στην υγεία του δέρματος, στη δομή της κυτταρικής μεμβράνης και στη ρύθμιση της φλεγμονής.

Η σύγχρονη διατροφή όμως, η οποία είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα με πολλά σπορέλαια, συχνά παρέχει υπερβολικά ωμέγα-6 λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του λινολεϊκού οξέος, ενώ στερείται των απαραίτητων ωμέγα-3, τα οποία βρίσκονται στα ψάρια, τον λιναρόσπορο και τα καρύδια.

Αυτή η ανισορροπία θα μπορούσε να συμβάλλει στη χρόνια φλεγμονή, η οποία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Η μελέτη δείχνει ότι το λινολεϊκό οξύ μπορεί να οδηγήσει άμεσα στην ανάπτυξη του καρκίνου υπό προϋποθέσεις.

Παρότι αυτή η νέα μελέτη αναδεικνύει έναν πιθανό μηχανισμό που συνδέει το λινολεϊκό οξύ με την ανάπτυξη του καρκίνου, δεν αποδεικνύει ότι τα μαγειρικά έλαια προκαλούν καρκίνο του μαστού, καθώς στη νόσο παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η συνολική διατροφή και η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τα ευρήματα δεν δικαιολογούν την καθολική αποφυγή των σπορέλαιων, αλλά συνιστούν μέτρο και επιλεκτικότητα, ιδίως για τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Πολλά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, περιέχουν λιγότερο λινελεϊκό οξύ και υψηλότερα μονοακόρεστα ή κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι πιο σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: The Conversation





ΠΗΓΗ

Related posts

Η Barbie σε ανέκδοτο: “Γιατί είναι τόσο ακριβή;”

admin

Τρία άτομα κινδύνευσαν από χείμαρρο που πέρασε μέσα από το χωριό Βελεσιώτες Δομοκού

admin

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα προβιοτικά για την υγεία του δέρματος;

admin

Αφήστε ένα σχόλιο