Με «συνομιλίες» αλλά χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τετ α τετ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, καθώς Ευρωπαίοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να στηρίξουν τη θέση του Κιέβου για τον πόλεμο με τη Ρωσία.
«Όλοι θέλουν ειρήνη. Μια σταθερή και βιώσιμη ειρήνη. Το ερώτημα αφορά στον συντονισμό», είπε ο Μακρόν υποδεχόμενος τον Ρούμπιο στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, ο Κιθ Κέλογκ, που βρισκόταν και αυτός στο Παρίσι, ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ μια φωτογραφία του ίδιου με τους επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας και έγραψε: «πολύ παραγωγικές συναντήσεις στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στην προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας».
Συζήτησαν την εκεχειρία και τις εγγυήσεις
Νωρίτερα, πριν από τις συνομιλίες με τον Ρούμπιο και τον Γουίτκοφ, ο Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Γαλλία χαιρέτισε τις «εξαιρετικές συνομιλίες» που διεξήχθησαν στο Παρίσι και στις οποίες συμμετείχαν Αμερικανοί, Ουκρανοί, Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι, για πρώτη φορά.
«Ξεκινήσαμε σήμερα στο Παρίσι μια διαδικασία που είναι θετική και στην οποία συνεργάζονται οι Ευρωπαίοι», ανέφερε η γαλλική προεδρία.
Μετά τη συνομιλία με τον Ζελένσκι, ο Μακρόν υποδέχτηκε τον Γουίτκοφ και κατόπιν τον Ρούμπιο για γεύμα εργασίας. Νωρίτερα, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Γάλλου προέδρου και οι ομόλογοί του της Βρετανίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν με τον προσωπάρχη της ουκρανικής προεδρίας, τον Αντρίι Γερμάκ, ο οποίος είπε ότι συζήτησαν την εκεχειρία και τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα βήματα προς την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, συμπεριλαμβανομένων της εφαρμογής πλήρους εκεχειρίας, την ανάπτυξης μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης και την αποτελεσματική αρχιτεκτονική ασφαλείας για την Ουκρανία», έγραψε ο Γερμάκ στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
«Η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις κοντά στο Σούμι»
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία έχει περιορίσει τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές, αλλά επιτίθεται σε άλλες μη στρατιωτικές υποδομές. Υπογράμμισε επίσης ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο να συζητήσει εδαφικά θέματα, μέχρι να εφαρμοστεί η εκεχειρία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να ασκηθεί «πίεση» στους «δολοφόνους» (σ.σ. Ρώσους) ώστε να «τεθεί τέλος» στη ρωσική εισβολή στη χώρα του.
Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία φαίνεται να συγκεντρώνει 60.000 στρατιώτες κοντά στο Σούμι. Είπε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αποδείξεις ότι η Κίνα προμηθεύει τη Ρωσία με πυροβολικό.
Την ίδια ώρα λέει ότι η Ουκρανία είναι κοντά στην υπογραφή μνημονίου με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες. Η συμφωνία για τα ορυκτά θα υπογραφεί την ερχόμενη Πέμπτη, είπε ο Τραμπ. «Έχουμε μια συμφωνία για τα ορυκτά, η οποία υποθέτω ότι θα υπογραφεί την Πέμπτη» ανέφερε έχοντας καλεσμένη στον Λευκό Οίκο την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.
Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημειώσει «ουσιαστική πρόοδο» στις συνομιλίες τους για μια συμφωνία για τα ορυκτά και θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας, δήλωσε την Μ. Τετάρτη η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιρίντενκο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει μια διμερή συμφωνία για τα ορυκτά στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να τερματίσει τον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής. Ο Τραμπ το βλέπει επίσης ως έναν τρόπο να ανακτήσει δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει την προηγούμενη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ως δάνειο.