Η τεχνολογία και το διαδίκτυο έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλά η ψυχολογική τους επίδραση φαίνεται να διαφέρει ανάλογα με το φύλο.
Μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας έδειξε ότι οι γυναίκες, ειδικά οι νεαρές, είναι πιο επιρρεπείς στην προβληματική χρήση των smartphones σε σύγκριση με τους άνδρες.
Η έρευνα ανέδειξε ότι το φύλο παίζει σημαντικό ρόλο στον χρόνο που αφιερώνεται καθημερινά στις κινητές συσκευές και στον φόβο αρνητικής κριτικής στο διαδίκτυο. Οι νεαρές γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες στο κοινωνικό άγχος που σχετίζεται με την online παρουσία και επηρεάζονται περισσότερο ψυχολογικά από την υπερβολική χρήση των συσκευών.
Οι ερευνητές στόχευσαν στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ ψυχικής ευεξίας, συναισθηματικής ρύθμισης και κοινωνικού άγχους, λαμβάνοντας υπόψη το φύλο. Στην έρευνα συμμετείχαν 104 άνδρες, 293 γυναίκες και 3 άτομα άλλου φύλου, με μέσο όρο ηλικίας τα 25,9 έτη.
Όπως διαπίστωσαν, το φύλο επηρεάζει σημαντικούς παράγοντες που συνδέονται με την προβληματική χρήση των smartphones: από τη διάρκεια χρήσης μέσα στην ημέρα, μέχρι την ψυχική υγεία, τα συναισθήματα και την αντίληψη της κοινωνικής αποδοχής. Οι νεαρές γυναίκες, συγκεκριμένα, εμφανίζουν υψηλότερο φόβο απέναντι στην αρνητική κριτική και χρησιμοποιούν τα smartphones συχνότερα από άτομα άλλων φύλων.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Csibi Sándor, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής George Emil Palade στη Ρουμανία, σημειώνει: «Τα ευρήματά μας δείχνουν σαφείς διαφορές μεταξύ των φύλων, καθώς οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τη χρήση των smartphones».
Στη συνέχεια εξηγεί ότι: «Η μελέτη μας αναδεικνύει πως η υπερβολική χρήση του smartphone μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική αλληλεπίδραση, τη συναισθηματική κατανόηση και την αίσθηση κοινωνικής υποστήριξης. Είναι κρίσιμο να μελετηθούν περαιτέρω αυτοί οι παράγοντες, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις συμπεριφορικές διαφορές μεταξύ των φύλων και να αναπτύξουμε τρόπους υποστήριξης για τα άτομα που το έχουν ανάγκη».
Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Neha Pirwani, από το Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand στην Ουγγαρία, προσθέτει: «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες μπορεί να βιώνουν εντονότερη ψυχολογική επιβάρυνση και γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση και υποστήριξη, ώστε να αναγνωρίσουν εγκαίρως την προβληματική χρήση του smartphone και τις συνέπειές της. Συνεχίζουμε την έρευνά μας για να κατανοήσουμε σε βάθος τις αιτίες και τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου, ειδικά στους νέους ανθρώπους».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δρ. Geert Dom, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας (EPA), επισημαίνει: «Σχεδόν το 100% των νέων της γενιάς Z διαθέτουν και χρησιμοποιούν smartphone. Ήδη υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα από διασταυρούμενες και διαχρονικές μελέτες που συνδέουν τη χρήση smartphones και μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αύξηση της ψυχικής δυσφορίας, της αυτοτραυματικής συμπεριφοράς και της αυτοκτονικότητας στους νέους. Είναι ένας τομέας που απαιτεί άμεση και σοβαρή αντιμετώπιση».