Image default
Υγεία

Προσπαθείτε να ελέγξετε την πίεσή σας; Αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας


Γιατί δεν αρκεί να μειώσετε μόνο το αλάτι στη διατροφή σας. Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές καλίου.

Αν θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας, βάλτε περισσότερο κάλιο στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από τον Καναδά.

Χρησιμοποιώντας ένα νέο μαθηματικό μοντέλο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αύξηση της αναλογίας καλίου-νατρίου (αλάτι) στη διατροφή είναι πιο σημαντική για την καταπολέμηση της υπέρτασης απ’ ό,τι η μείωση του αλατιού από μόνη της.

Η υπέρταση είναι μία από τις συχνότερες διαταραχές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι 1,28 δισεκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 30-79 ετών σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτήν. Εν τούτοις, σχεδόν οι μισοί (το 46%) δεν το γνωρίζουν.

Και από όσους το γνωρίζουν, όμως, πολλοί δεν καταφέρνουν να την ρυθμίσουν. Η αρρύθμιστη υπέρταση όμως οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Καρδιολογικά προβλήματα (στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία)
  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Η χρόνια νεφρική νόσος και η νεφρική ανεπάρκεια

Για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μία από τις βασικές συστάσεις είναι να μειωθεί το αλάτι στη διατροφή. Η νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει πως όσοι αυξάνουν ταυτοχρόνως το κάλιο στη διατροφή τους μπορούν να τη ρυθμίσουν πιο αποτελεσματικά.

Νάτριο vs κάλιο

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Physiology-Renal Physiology. Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Waterloo, στον Καναδά, η αυξημένη κατανάλωση άλατος (ή νατρίου) σχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πιέσεως. Αντιθέτως, το κάλιο την μειώνει.

Το νάτριο και το κάλιο είναι ηλεκτρολύτες, δηλαδή ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να στέλνει ηλεκτρικά μηνύματα για τη σύσπαση των μυών. Παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε άλλες ζωτικές λειτουργίες, όπως η κατακράτηση υγρών.

Η αλληλεπίδραση αυτών των δύο ιχνοστοιχείων διέπεται από πολύπλοκους μηχανισμούς ανάμεσα στην νεφρική λειτουργία, τον όγκο των υγρών στο σώμα, τις ορμόνες που ρυθμίζουν τα υγρά αυτά, τα αγγεία, την καρδιακή λειτουργία και το νευρικό σύστημα.

Η νέα έρευνα έδειξε οι άνδρες αναπτύσσουν υπέρταση πιο εύκολα απ’ ό,τι οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες. Επιπλέον, οι άνδρες είναι πιθανότερο να ανταποκριθούν θετικά στην αύξηση της κατανάλωσης καλίου.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές

Το κάλιο υπάρχει εκ φύσεως σε πολλά τρόφιμα. Όπως αναφέρει το Γραφείο Διατροφικών Συμπληρωμάτων (ODS) των ομοσπονδιακών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, οι 10 καλύτερες φυσικές πηγές του είναι κατά σειράν:

  • Αποξηραμένα βερίκοκα (μισό φλιτζάνι παρέχει 755 mg κάλιο – έχουν όμως πολλές θερμίδες και σάκχαρα)
  • Φακές (1 φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές παρέχει 731 mg)
  • Κολοκύθα (1 φλιτζάνι λιωμένη κολοκύθα παρέχει 644 mg)
  • Αποξηραμένα δαμάσκηνα (μισό φλιτζάνι παρέχει 635 mg)
  • Σταφίδες (μισό φλιτζάνι παρέχει 618 mg)
  • Ψητές πατάτες (1 μέτρια παρέχει 610 mg)
  • Φασολάδα (1 φλιτζάνι φασόλια σε κονσέρβα παρέχουν 607 mg)
  • Χυμός πορτοκάλι (1 φλιτζάνι παρέχει 496 mg)
  • Φασόλια σόγιας (μισό φλιτζάνι βρασμένα παρέχουν 443 mg)
  • Μπανάνα (1 μέτρια παρέχει 422 mg)

Οι άνδρες χρειάζονται 3.400 mg την ημέρα και οι γυναίκες 2.600 mg. Ωστόσο οι ανάγκες του οργανισμού κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αυξάνονται κατά 200-300 mg ημερησίως.

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει σημαντικά τις αλλεργίες, προειδοποιούν οι επιστήμονες

admin

Λέμφωμα και αιματολογικές εξετάσεις: Τι πρέπει να γνωρίζετε

admin

Κοινό αντιβιοτικό αντιμετωπίζει την τριχόπτωση λόγω αυτοάνοσου ακόμη και σε μικρές δόσεις

admin

Αφήστε ένα σχόλιο