Τα ευρήματα μελέτης σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο που την σταμάτησαν λόγω παρενεργειών.
Η ανοσοθεραπεία μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο τον καρκίνο του πνεύμονα για μήνες ή και χρόνια μετά τη διακοπή της, ακόμα και όταν αυτή είναι πρόωρη, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Εξετάζοντας τις εκβάσεις σχεδόν 2.800 ασθενών με προχωρημένο μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα διαπίστωσαν πως ακόμα και όσοι σταμάτησαν τη θεραπεία λόγω παρενεργειών, παρουσίασαν για πάνω από ένα χρόνο στασιμότητα της νόσου τους. Όσο περισσότερο καιρό, δε, συνέχιζαν τη θεραπεία, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος που αποκόμιζαν.
Η ανοσοθεραπεία «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθεται. Γι’ αυτό τον λόγο, ο οργανισμός των ασθενών εξακολούθησε να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα για καιρό μετά την διακοπή της λήψης των φαρμάκων.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Clinical Cancer Research. Στη μελέτη εντάχθηκαν 2.794 πάσχοντες από προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι έκαναν ανοσοθεραπεία.
Οι 271 από αυτούς (ποσοστό 10%) διέκοψαν πρόωρα τη θεραπεία τους λόγω παρενεργειών. Η μέση διάρκεια που έκαναν τη θεραπεία πριν τη διακόψουν ήταν περίπου 6 μήνες.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στους ασθενείς αυτούς χρειάσθηκαν κατά μέσον όρο 13 μήνες πριν αρχίσει ο καρκίνος τους να εξαπλώνεται και πάλι. Επιπλέον, επέζησαν επί 3,5 χρόνια κατά μέσον όρο μετά την διακοπή της θεραπείας. Όσο περισσότερο καιρό, όμως, είχαν αντέξει τη θεραπεία, τόσο καλύτερη ήταν η έκβασή τους.
Πιο αναλυτικά, 89 από τους ασθενείς διέκοψαν την ανοσοθεραπεία σε λιγότερο από 3 μήνες. Οι 49 την διέκοψαν μετά από 3 έως 6 μήνες. Και οι 133 μετά τους 6 μήνες. Το μέσο χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν είχαν εξέλιξη της νόσου τους παρότι δεν έκαναν πια θεραπεία ήταν:
- Πάνω από 6 μήνες για όσους τη διέκοψαν πριν τους 3 μήνες
- Σχεδόν 14 μήνες για όσους τη διέκοψαν μεταξύ 3 και 6 μηνών
- Σχεδόν 26 μήνες για όσους τη διέκοψαν μετά τους 6 μήνες
Επιπλέον, η μέση ολική επιβίωσή τους χωρίς την ανοσοθεραπεία ήταν αντιστοίχως:
- 22 μήνες (σχεδόν 2 χρόνια)
- 43 μήνες (3,5 χρόνια)
- 87 μήνες (πάνω από 7 χρόνια)
Η «μέση ολική επιβίωση» σημαίνει έναν μέσο όρο. Επομένως υπήρξαν ασθενείς που έζησαν πολύ περισσότερο από τους προαναφερθέντες μέσους όρους.
Γιατί διακόπτεται πρόωρα
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, ποσοστό 3% έως 12% των ασθενών που λαμβάνουν ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας, διακόπτουν τη λήψη του λόγω σοβαρών παρενεργειών. Το αντίστοιχο ποσοστό, όμως, σε όσους λαμβάνουν διπλή ανοσοθεραπεία φθάνει και το 25%.
Η διακοπή γίνεται είτε λόγω τοξικότητας της θεραπείας είτε λόγω των επιπτώσεών της στην ποιότητα ζωής των πασχόντων, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Frederica Pecci, από το φημισμένο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη. Παρ’ όλα αυτά «οι ασθενείς μπορεί να αποκομίσουν παρατεταμένο έλεγχο της νόσου και επιβίωση, παρά τη διακοπή», πρόσθεσε.
«Όταν η ανοσοθεραπεία διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ο στόχος είναι να προσβάλλει εκλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα», ανέφερε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Mark Awad, διευθυντής του Τμήματος Θωρακικής Ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη.
«Η ενεργοποίησή του, όμως, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε άλλα όργανα», συνέχισε. «Η συνέπεια είναι να εκδηλώνονται συμπτώματα που εγείρουν το δίλημμα αν πρέπει να συνεχιστεί η θεραπεία ή να διακοπεί προσωρινά ή οριστικά».
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως μερικοί ασθενείς μπορούσαν να συνεχίσουν λίγο ακόμα τη θεραπεία τους με τη βοήθεια υποστηρικτικών φαρμάκων (π.χ. στεροειδών). Η ταυτόχρονη χορήγησή τους με την ανοσοθεραπεία δεν φάνηκε να επηρεάζει τις εκβάσεις των ασθενών, τόνισαν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock