Οι αμερικανικές μετοχές και το δολάριο σημείωσαν νέα βουτιά τη Δευτέρα, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε τις επιθέσεις του κατά του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλο χαμένο» επειδή δεν μειώνει τα επιτόκια.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ κάλεσε τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ να μειώσει τα επιτόκια «προληπτικά» για να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας, λέγοντας ότι ο Πάουελ ήταν συστηματικά πολύ αργός στο να ανταποκριθεί στις οικονομικές εξελίξεις.
«Μπορεί να υπάρξει επιβράδυνση της οικονομίας, εκτός αν ο κ. Πολύ Αργά, ένας μεγάλος χαμένος, μειώσει τα επιτόκια, ΤΩΡΑ», έγραψε.
Η κριτική του Τραμπ στους χειρισμούς του Πάουελ για την αμερικανική οικονομία έρχεται καθώς τα δικά του σχέδια για δασμούς έχουν οδηγήσει το χρηματιστήριο να ξεπουλάει ενώ έχουν εγείρει φόβους για οικονομική ύφεση.
Η εντεινόμενη σύγκρουση του προέδρου με τον Πάουελ, τον οποίο διόρισε να ηγηθεί της Fed κατά την πρώτη του θητεία, έχει επιτείνει την αναταραχή στην αγορά.
Ο S&P 500, ο οποίος παρακολουθεί 500 από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, υποχώρησε περίπου 2,4% τη Δευτέρα. Έχει χάσει περίπου το 12% της αξίας του από την αρχή του έτους.
Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε πτώση 2,4% και έχει χάσει περίπου 10% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο Nasdaq έπεσε περισσότερο από 2,5% και έχει χάσει περίπου 18% από τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, την Τρίτη, οι συναλλαγές στους περισσότερους σημαντικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν υποτονικές. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε περίπου 0,1% χαμηλότερα και ο ASX 200 στο Σίδνεϊ έκλεισε περίπου 0,3% χαμηλότερα. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε περίπου 0,3% υψηλότερα.
Στις πρώτες ευρωπαϊκές συναλλαγές, το χρηματιστήριο FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε οριακή πτώση κατά περίπου 0,05%, ενώ ο Dax της Γερμανίας υποχώρησε κατά περίπου 0,5% και ο CAC της Γαλλίας κατά 0,6%.
Αν και το δολάριο ΗΠΑ και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ θεωρούνται συνήθως ασφαλή περιουσιακά στοιχεία σε περιόδους αναταραχής στις αγορές, δεν έχουν ξεφύγει από την πρόσφατη αναταραχή.
Ο δείκτης δολαρίου – ο οποίος μετρά την ισχύ του δολαρίου έναντι ενός συνόλου νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ – υποχώρησε τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2022.
Τα επιτόκια του αμερικανικού κρατικού χρέους συνέχισαν επίσης να αυξάνονται την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές ζήτησαν υψηλότερες αποδόσεις για τη διακράτηση κρατικών ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, η τιμή του χρυσού σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας το όριο των 3.500 δολαρίων (2.613 λιρών) ανά ουγγιά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια».
Διαβάστε επίσης: Ο χρυσός έφτασε τα 3.500$ η ουγγιά – Πώς ερμηνεύεται
Το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται ως ένα ασφαλέστερο μέρος για να τοποθετήσετε χρήματα σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.
Η κριτική του Τραμπ στον Πάουελ χρονολογείται από την πρώτη του θητεία, όταν φέρεται να συζητούσε και για την απόλυσή του. Από τότε που κέρδισε τις εκλογές, προέτρεψε τον Πάουελ να μειώσει το κόστος δανεισμού.
Η τελευταία κριτική ακολουθεί τις προειδοποιήσεις του Πάουελ ότι οι εισαγωγικοί φόροι του Τραμπ ήταν πιθανό να ανεβάσουν τις τιμές και να επιβραδύνουν την οικονομία.
Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ζήτησε δημόσια να απολυθεί ο Πάουελ, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη: «Ο τερματισμός του Πάουελ δεν μπορεί να έρθει αρκετά γρήγορα».
Μια τέτοια κίνηση θα ήταν αμφιλεγόμενη – και νομικά αμφισβητήσιμη – δεδομένης της παράδοσης ανεξαρτησίας στην τράπεζα.
Ο Πάουελ πέρυσι είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν πίστευε ότι ο πρόεδρος είχε τη νομική εξουσία να τον απομακρύνει.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει την αποπομπή του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Tζερόμ Πάουελ
Ωστόσο, ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του Τραμπ επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι μελετούσαν την επιλογή την Παρασκευή, όταν το χρηματιστήριο στις ΗΠΑ ήταν κλειστό για διαπραγμάτευση.
«Όταν οι ΗΠΑ φτερνίστηκαν, ο κόσμος κρυολόγησε»
Τα τελευταία σχόλια του Τραμπ έρχονται καθώς κορυφαία στελέχη της οικονομικής πολιτικής συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον για τις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο Κρίστοφερ Μάισνερ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις, και ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν με το ΔΝΤ, είπε στο πρόγραμμα Today του BBC ότι πριν από τη δεκαετία του 1970 υπήρχε κατά καιρούς «σημαντική» πολιτική πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
«Ωστόσο, τα τελευταία 30 ή 40 χρόνια αυτό που μάθαμε είναι ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι το κλειδί για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τον χαμηλό πληθωρισμό. Και νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική ανατροπή και πρέπει να το προσέξουμε», πρόσθεσε.
Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει τις τελευταίες του προβλέψεις για την ανάπτυξη για μεμονωμένες χώρες αργότερα, και την περασμένη εβδομάδα είπε ότι αυτές οι προβλέψεις θα περιλαμβάνουν «σημαντικές μειώσεις».
«Έλεγαν «Όταν οι ΗΠΑ φτερνίστηκαν, ο υπόλοιπος κόσμος κρυολόγησε», είπε μεταξύ άλλων ο Μάισνερ. Θα είναι πραγματικά περίεργο να δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί.
«Ωστόσο, νομίζω ότι οι άνθρωποι αναμένουν μια αρκετά σημαντική ύφεση στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες… και αυτό δεν μπορεί να είναι καλό για τον υπόλοιπο κόσμο».
Πηγή: BBC
Διαβάστε επίσης:
Κύρτσος: Η μπλόφα των «νέων φοροαπαλλαγών» του Μαξίμου
Η κυβέρνηση του εγκλήματος των Τεμπών θα μας σώσει από τις κροτίδες και μολότοφ
«Δεν θα επιτρέψουμε συγκάλυψη ευθυνών» – Γιατροί κατά Άδωνη για το ατύχημα της παθολόγου που εφημέρευε πάνω από 30 ώρες
Συντάξεις Μαΐου 2025: Νωρίτερα στα ΑΤΜ – Οι ημερομηνίες πληρωμής
Άρης Μουγκοπέτρος: Ποινική δίωξη σε βάρος του μουσικού που τραυματίστηκε από κροτίδα
Συντάξεις Μαΐου 2025: Νωρίτερα στα ΑΤΜ – Οι ημερομηνίες πληρωμής