Ο «ισχυρός άνδρας» της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος, δήλωσε χαρούμενος που η Ένωση θα διοργανώσει για τρίτη φορά την τελική φάση του Basketball Champions League, στη συνέντευξη που παραχώρησε η «κιτρινόμαυρη» εταιρεία μαζί με τη διοργανώτρια αρχή εν όψει του Final-4, το οποίο θα λάβει χώρα στη «SUNEL Arena» (9-11/5).
Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση έχει φιλοξενήσει το Final-4 του 2018 στο BCL και το Final-8 του 2020 στη διοργάνωση, ενώ στο εφετινό Final-4, εκτός από τον «Δικέφαλο», έχουν προκριθεί η -κάτοχος του τροπαίου- Ουνικάχα Μάλαγα, η Τενερίφη και η Γαλατασαράι.
«Είμαστε χαρούμενοι που θα διοργανώσουμε αυτή τη γιορτή του μπάσκετ για τρίτη φορά. Η ΑΕΚ είναι η μόνη ομάδα που έχει χρηματοδοτήσει τρεις διοργανώσεις. Είμαστε χαρούμενοι γιατί η ομάδα αγωνιστικά κατάφερε να φτάσει στους “4” του BCL. Αυτή τη φορά συμμετέχουν τέσσερα πολύ μεγάλα brands. Νομίζω ότι είναι το πιο ανταγωνιστικό Final-4 στην ιστορία του θεσμού. Είμαστε ευχαριστημένοι επίσης από το BCL που απέδειξε ότι σέβεται τις αρχές τις ισονομίας και τα εθνικά πρωταθλήματα που είναι πυλώνας του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δεν είναι δυνατό να μην κερδίζεις την ευρωπαϊκή συμμετοχή μέσα από το ελληνικό πρωτάθλημα. Ένας ακόμα λόγος που μας κάνει χαρούμενους είναι το γήπεδο μας, η πρώτη αξιοποίηση Ολυμπιακού ακινήτου στην Ελλάδα. Το αναλάβαμε, το αξιοποιήσαμε, το αναβαθμίσαμε και νομίζω ότι σε έναν χρόνο θα αποτελεί τον απόλυτο αθλητικό προορισμό» είπε αρχικά ο Μάκης Αγγελόπουλος.
Όσον αφορά τη συνεργασία FIBA-NBA, ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ΑΕΚ τόνισε μεταξύ άλλων: «Ήταν πολύ πετυχημένο το πείραμα του BCL. Κατά μεγάλο ποσοστό, αυτό οφείλεται στον Πατρίκ Κομνηνό. Ξεκίνησε από το μηδέν και είναι εντυπωσιακή η βελτίωση και ανάπτυξη που βλέπαμε χρόνο με τον χρόνο. Όσο για τις συζητήσεις με το ΝΒΑ, η μεγαλύτερη επιτυχία της FIBA είναι ότι οι Αμερικάνοι δέχθηκαν ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια άλλη κουλτούρα και πρέπει να στηρίξουν τα εθνικά πρωταθλήματα. Ήταν μεγάλη επιτυχία να αποδεχθούν οι Αμερικάνοι τους όρους του παιχνιδιού που υπάρχουν στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς για την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η Euroleague στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, υπογράμμισε: «Νομίζω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει μπασκετικό κοινό και πέραν Euroleague. Δεν μπορεί το 1% να διαφεντεύει όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μόνο στο μπάσκετ υπάρχει κόφτης. Είναι το μοναδικό σπορ, πώς είναι δυνατόν να βάζεις κόφτη στο όνειρο του παιδιού. Πώς είναι δυνατόν να του λες ότι θα παίξεις μέχρι εκεί, μέχρι εκεί φτάνει το όνειρο σου. Η Euroleague είναι οι μέτοχοι, οι ομάδες, αυτοί φταίνε που έχουν αποφασίσει αυτή την κατάσταση. Μιλούσα με πρόεδρο ιστορικής ομάδας της Euroleague και μου είπε ότι είναι δύο φορές κορόιδα. Κάνουν κακό στη βιομηχανία του μπάσκετ και χάνουν χρήματα. Νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή αυτό να αλλάξει. Τα νερά που λιμνάζουν και βαλτώνουν, βρωμίζουν. Δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική. Μας πίεζαν να πάμε στο Eurocup, αλλά δεν υπάρχει κανένα νόημα. Θα παίρναμε 100.000 και το 85% των εσόδων θα πήγαινε στις 11 ομάδες της Λίγκας».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του BCL, Πατρίκ Κομνηνός, αναφέρθηκε στη σταθερή στήριξη από την ΚΑΕ ΑΕΚ και τον κ. Αγγελόπουλο στην διοργάνωση. «Είναι ιδιαίτερη χαρά, διότι κάθε χρόνο κάνουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου με την διοργανώτρια πόλη. Την τελευταία φορά που την έκανα στην μητρική μου γλώσσα ήταν πάλι εδώ πέρα. Στην Αθήνα υπάρχει μία σταθερή στήριξη από την ΑΕΚ και τον κύριο Αγγελόπουλο. Η ΑΕΚ είναι μία από τις τρεις ομάδες που έχει συμμετάσχει και στις εννέα σεζόν του BCL» είπε αρχικά και συνέχισε:
«Η ΑΕΚ και ο Μάκης Αγγελόπουλος έχουν στηρίξει πάρα πολύ την διοργάνωση. Ένα πράγμα που πάντα ακούω από τον κύριο Αγγελόπουλο είναι: “Αν προκριθούμε, θέλουμε να το διοργανώσουμε”. Θέλω ακόμα μία φορά να ευχαριστήσω για αυτή τη στήριξη. Πάντα προσπαθούμε να ορίσουμε την έδρα του τελικού αρκετά πιο νωρίς. Δεν είναι πάντα εύκολο. Αναζητούμε τις σωστές συνθήκες. Φέτος είχαμε φτάσει κοντά στο Παρίσι, αλλά οι πολιτικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Υπήρχε η μόνιμη βούληση από πλευράς ΑΕΚ. Για εμάς ήταν σαφές ότι ο προορισμός κρινόταν από αυτή τη σειρά αγώνων ανάμεσα στην ΑΕΚ και τη Ναντέρ. Θέλω να πιστεύω ότι οι φίλαθλοι και των τεσσάρων ομάδων θα παρακολουθήσουν μία γιορτή. Αυτή τη βδομάδα είχαμε “sold-out” στο ΣΕΦ, στο ΟΑΚΑ, στην Πυλαία, εδώ. Αυτό δείχνει τη δίψα του κόσμου. Έχουμε δύο από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες από το καλύτερο πρωτάθλημα στο Final-4, την Τενερίφη και τη Μάλαγα. Είναι η Γαλατάσαραϊ, μία ομάδα με όνομα και ιστορία. Για εμάς αυτή η σύνθεση των τεσσάρων ομάδων μας δίνει την ευκαιρία να οραματιστούμε ένα Final-4 πολύ υψηλού επιπέδου. Είναι η τρίτη φορά που ερχόμαστε στην Αθήνα. Πρώτη φορά που ερχόμαστε στις νέες εγκαταστάσεις. Είναι ιδιαίτερή μας χαρά που μέσα από αυτή την παρουσίαση έχουμε την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε δημόσια τη SUNEL. Για εμάς είναι η πρώτη φορά που ενόψει ενός Final-4 έχουμε μία τέτοια συνεργασία, όπου το Final-4 θα έχει συγκεκριμένη ονοματοδοσία. Είναι BCL Final Four, powered bu SUNEL».
Σε ό,τι αφορά τα πλάνα επέκτασης του NBA στην Ευρώπη, τόνισε: «Σήμερα είμαστε εδώ πέρα για το Final-4. Εμείς ως BCL συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω στο πλαίσιο και την στρατηγική που χαράξαμε όταν ξεκίνησε η διοργάνωση. Για εμάς είναι τρεις οι βασικοί άξονες. Τα αθλητικά κριτήρια. Το θέμα της πρόσβασης με τα αθλητικά κριτήρια είναι σταθερό. Το δεύτερο είναι η οικουμενικότητα, όλες οι ομάδες να έχουν πρόσβαση. Το τρίτο ήταν να συμμετάσχουμε στην αναδιάρθρωση του οικοσυστήματος του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αυτό έχει επιτευχθεί. Το BCL βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Καθόμαστε σε αυτό το τραπέζι και με το NBA και με την Euroleague. Το BCL συνεχίζει σε αυτή την πορεία. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είναι πολύ σημαντικό ότι σε αυτές τις συζητήσεις η FIBA και το BCL βρίσκονται στον κεντρικό άξονα».
Τέλος, αναφερόμενος στις δράσεις την εβδομάδα του Final-4 επισήμανε: «Κάθε φάιναλ φορ είναι γιορτή. Όσοι έχετε παρακολουθήσει Final-4, έχετε δει την προσπάθεια που κάνουμε. Πέρα από αυτά που θα συμβούν στο γήπεδο, υπάρχει και στην πλατεία Κοτζιά προοπτική να στηθεί το fan zone. Η Αθήνα είναι ένας προορισμός ιδανικός για τέτοιες διοργανώσεις. Υπάρχουν δεκάδες δράσεις που μπορεί κανείς να κάνει».