Image default
Υγεία

Από τα 35 φαίνεται ο αντίκτυπος στην υγεία


Οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης, μπορούν να αρχίσουν να επηρεάζουν την υγεία ενός ατόμου ήδη από τα μέσα της δεκαετίας των 30, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στην πραγματικότητα, οι τρεις αυτές κακές συνήθειες σημαίνουν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία από την ηλικία των 36 ετών, αναφέρουν οι ερευνητές στο Annals of Medicine.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης των επικίνδυνων συμπεριφορών υγείας, όπως το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική αδράνεια, όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να αποτρέψουμε τη ζημιά που προκαλούν να συσσωρεύεται με τον χρόνο, με αποκορύφωμα την κακή ψυχική και σωματική υγεία αργότερα στη μετέπειτα ζωή», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Tiia Kekäläinen, επιστήμονας υγείας του Πανεπιστημίου Jyväskylä στη Φινλανδία.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία περισσότερων από 300 παιδιών που γεννήθηκαν στο Jyväskylä της Φινλανδίας το 1959, πραγματοποιώντας τακτικές ενημερώσεις για την ψυχική και σωματική τους υγεία μέχρι την ηλικία των 61 ετών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι γιατροί αξιολογούσαν σε κάθε ενημέρωση αν ένα άτομο κάπνιζε, αν έπινε πολύ αλκοόλ ή αν ασκείτο λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα άτομα με τις τρεις αυτές ανθυγιεινές συνήθειες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης και προβλημάτων υγείας.

Το κρίσιμο είναι ότι οι επιπτώσεις αυτές ήταν εμφανείς από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες ήταν στα μέσα της δεκαετίας των 30, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έλλειψη άσκησης συνδεόταν με κακή σωματική υγεία, το κάπνισμα με κακή ψυχική υγεία και η βαριά κατανάλωση αλκοόλ με κακή σωματική και ψυχική υγεία, έγραψαν οι ερευνητές.

«Ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος ευθύνονται για σχεδόν 3 στους 4 θανάτους παγκοσμίως», ανέφερε η Kekäläinen. «Ακολουθώντας όμως έναν υγιεινό τρόπο ζωής, το άτομο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών και να μειώσει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, «ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξει κανείς σε πιο υγιεινές συνήθειες», τόνισε.

«Η υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών στη μέση ηλικία έχει οφέλη και για την τρίτη ηλικία», δήλωσε η Kekäläinen.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι επειδή πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, δεν μπορεί να εξαχθεί άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ αυτών των συνηθειών και των προβλημάτων υγείας.

Η σχέση μεταξύ συνηθειών και υγείας είναι επίσης πιθανότατα αμφίδρομη, πρόσθεσαν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι αγχωμένος μπορεί να πίνει πολύ για να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε επιδείνωση της ψυχικής υγείας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεταμόσχευση μαλλιών: Πόσο κοστίζει και γιατί δεν είναι πια ταμπού

Σκάνδαλο με 40 κουτιά Xanax σε 72χρονο: «Γιατρός από τη Θεσσαλονίκη που δεν τον γνώριζε του έγραψε τα ηρεμιστικά»

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Για ποια σοβαρά προβλήματα υγείας προειδοποιεί



ΠΗΓΗ

Related posts

Πότε είναι επικίνδυνα τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος

admin

Η ιστορία της Hailey Okula που σόκαρε το TikTok με τους κινδύνους του τοκετού

admin

Πέθανε νεαρός άνδρας στην Ολλανδία

admin

Αφήστε ένα σχόλιο