Image default
Οικονομία

20% των δικαιούχων χωρίς επίδομα παιδιού


Οταν τέλη Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6%, δεν παρέλειψε να πει ότι από την 1η Απριλίου μαζί με τον κατώτατο αυξάνονται δεκάδες επιδόματα τα οποία συνδέονται μαζί του. Οι αυξήσεις αυτές όμως συνοδεύονται από ένα πλήγμα στον «βασιλιά των επιδομάτων» για το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμιά αναφορά. Ο λόγος για το επίδομα παιδιού, το οποίο για πρώτη φορά φέτος, με τη δικαιολογία της πάταξης της φοροδιαφυγής, θα περιλαμβάνει «κόφτες» και θα το χάσουν δύο στους δέκα δικαιούχους.

Η κυβερνητική αυτή πρόθεση έχει ανακοινωθεί από καιρό. «Θα μπει ένα τέλος στις στρεβλώσεις της προνοιακής πολιτικής» έλεγε τον Οκτώβριο η τότε υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη συμπληρώνοντας: «Το προφίλ του δικαιούχου επιδομάτων και vouchers με πολυτελή σπίτια, ακριβά τζιπ και 300.000 καταθέσεις στην τράπεζα δεν συνάδει με τον στόχο μας που είναι η στήριξη αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη. Θέλουμε να εντοπίσουμε τον δικαιούχο που αποκρύπτει τα εισοδήματά του ενώ έχει περιουσιακά στοιχεία».

Με αυτά τα προσεκτικά επιλεγμένα λόγια η Σ. Ζαχαράκη δήλωνε την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για «μαχαίρι» στο επίδομα παιδιού με βάση περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή την κατοχή αυτοκινήτου, ακίνητης περιουσίας κ.λπ. με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να παίρνουν το επίδομα παιδιού οι φοροφυγάδες που κρύβουν τα πραγματικά εισοδήματά τους. Με τη μόνη διαφορά ότι ο πήχης για τους κόφτες που είχε διαρρεύσει παράλληλα τότε από το υπουργείο είχε τεθεί εξαρχής πολύ χαμηλά: αυτοκίνητο 1.600 κυβικών ή οικογενειακή ακίνητη περιουσία ύψους 220.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά που σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνουν ότι μια οικογένεια ανήκει στους φοροφυγάδες. Με την εισαγωγή των περιουσιακών κριτηρίων θα έχανε το επίδομα το 20% των δικαιούχων, ήτοι 150.000 από το σύνολο των 770.000 οικογενειών που το παίρνουν. Τότε, σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, είχε προσθέσει η Σ. Ζαχαράκη ότι θα είχε όφελος το υπόλοιπο 80% που θα συνέχιζε να παίρνει το επίδομα.

Οι κατηγορίες

Ο ισχυρισμός της Σ. Ζαχαράκη δεν επιβεβαιώνεται από όσα έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές του χρόνου για τις φετινές αυξήσεις στο επίδομα παιδιού. Η πρώτη κατηγορία δικαιούχων που αφορά τα χαμηλά εισοδήματα ως 10.500 ευρώ ετησίως για οικογένεια με ένα παιδί, έως 12.000 ευρώ ετησίως για οικογένεια με δύο παιδιά και έως 13.500 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά παίρνουν φέτος στο επίδομα τέκνων αύξηση 5 ευρώ τον μήνα ή 60 ευρώ τον χρόνο – κάτω από τον πληθωρισμό τις τελευταίας τριετίας. Η δεύτερη κατηγορία δικαιούχων που αφορά τα μεσαία εισοδήματα, δηλαδή από 10.501 ευρώ ως 17.500 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, από 12.011 ευρώ ως 20.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, και 13.501 ως 22.500 για οικογένεια με τρία παιδιά παίρνουν αύξηση 3 ευρώ τον μήνα – οποία κοροϊδία!

Σημαντική αύξηση υπάρχει μόνο για την τρίτη κατηγορία, δηλαδή τα υψηλότερα εισοδήματα – από 17.501 ευρώ ως 26.250 για οικογένειες με ένα παιδί, 20.001 ευρώ ως 30.000 για οικογένειες με δύο παιδιά και 22.501 ευρώ ως 33.750 για τρία παιδιά που υποτίθεται ότι θα λάβουν φέτος σημαντικά αυξημένα επιδόματα –κατά 60% είπε η Σ. Ζαχαράκη–, συγκεκριμένα στο ίδιο επίπεδο με τις οικογένειες των μεσαίων εισοδημάτων ήτοι 504 ευρώ τον χρόνο για ένα παιδί, 1.008 ευρώ τον χρόνο για δύο παιδιά, 2.016 ευρώ τον χρόνο για τρία παιδιά, αλλά –προσοχή– μόνο εφόσον οι οικογένειες αυτές δεν πιαστούν στους «κόφτες», π.χ. του αυτοκινήτου πάνω από 1.600 κυβ. εκ. ή της ακίνητης περιουσίας με αντικειμενική άνω των 220.000 ευρώ, όπως είναι πολύ πιθανό να συμβεί για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Δύο ακόμη αλλαγές

Με σκοπό πάντα τη μείωση της φοροδιαφυγής επιβάλλονται επίσης από φέτος δύο ακόμη αλλαγές στο επίδομα παιδιών. Η πρώτη είναι ότι θα πληρωθεί το ήμισυ του επιδόματος σε προπληρωμένη χρεωστική κάρτα. Θα τεθεί σε εφαρμογή για τις πληρωμές που θα γίνουν στο υπόλοιπο του έτους, επειδή η κυβέρνηση, λέει, δεν πρόλαβε να ετοιμαστεί. Η δεύτερη είναι η αναγνώριση έκπτωσης 20% στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή του επιδόματος –αφού οι μισθοί έχουν αυξηθεί αλλά η κυβέρνηση δεν αυξάνει την εισοδηματική κλίμακα– αλλά θα αφορά μόνο εκείνους που έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία, όχι τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ολα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα, παρά το τραγικό δημογραφικό πρόβλημα και τη μείζονα απειλή που αντιπροσωπεύει, γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κόβει το επίδομα παιδιού βάσει περιουσιακών κριτηρίων, με το όφελος από το «μαχαίρι», παρά τις σοφιστείες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να μην πηγαίνει στο 80% των υπολοίπων που θα συνεχίσουν να το παίρνουν αλλά στη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Οι μετοχές και το δολάριο βυθίζονται ενώ ο Τραμπ επιτίθεται στον πρόεδρο της Fed

Ο χρυσός έφτασε τα 3.500$ η ουγγιά – Πώς ερμηνεύεται





ΠΗΓΗ

Related posts

Υπουργείο Ανάπτυξης: Σε δημόσια διαβούλευση έχει θέσει το νέο αναπτυξιακό νόμο

admin

H S&P αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε BBB με σταθερές προοπτικές

admin

Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Ελλάδα – Στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,2%

admin

Αφήστε ένα σχόλιο