«Μάλλον έχουμε ασεισμική κατακόρυφη μετατόπιση του πιθανού ρήγματος» αναφέρει για το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη στις Βούτες Ηρακλείου και προκαλεί ανησυχία σε κατοίκους και σεισμολόγους, μετά τις ρωγμές που εμφανίστηκαν σε σπίτια, δρόμους και δημόσια κτήρια του χωριού, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΕΚΠΑ Άκης Τσελέντης.
Σε ανάρτησή του επισημαίνει ότι «στην ευρύτερη περιοχή στις Βούτες υπάρχουν αρκετά (ΜΗ ΕΝΕΡΓΑ) ρήγματα με διευθύνσεις Β-Ν τα οποία εντοπίσαμε αλλά δεν δώσαμε καμία δημοσιοτητα για να μην τρομάξει ο κόσμος».
«Είχαμε βρει -συνεχίζει- ότι η ευρύτερη περιοχή στις Βούτες ανυψώνεται πολύ λίγο ενώ η περιοχή του λιμανιού «πέφτει».
Ο καθηγητής σεισμολογίας αναφέρει επίσης ότι «στο Γεωδυναμικό εδώ και 3 χρόνια κάναμε μια λεπτομερή σεισμολογική/Γεωφυσικη/μελέτη του Ηρακλείου. Βρήκαμε πολλά ΜΗ ΕΝΕΡΓΑ ρήγματα τα οποία μελετήσαμε με ηλεκτρικές, σεισμικές, δορυφόρους και Georadar μεθόδους.
Στην ευρύτερη περιοχή στις Βούτες υπάρχουν αρκετά (ΜΗ ΕΝΕΡΓΑ) ρήγματα με διευθύνσεις Β-Ν τα οποία εντοπίσαμε αλλά δεν δώσαμε καμία δημοσιοτητα για να μην τρομάξει ο κόσμος. Απαιτείται -εκτιμά- περαιτέρω λεπτομερέστατη αποτύπωση της ασυνέχειας, μέχρι να υιοθετήσουμε το απλοϊκό σενάριο της καθίζησης».
Μάλιστα, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΕΚΠΑ κάνει την εξής επισήμανση: «Επειδή ξεκινά ο Τουρισμός, ελπίζω να μην φουσκώσουν το θέμα οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν πολιτική σπέκουλα στο φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση – αναφέρει- μάλλον έχουμε ασεισμική κατακόρυφη μετατόπιση του πιθανού ρήγματος, το οποίο όμως είναι μικρό με μηδαμινό σεισμικό κίνδυνο. Θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις στον Δήμο.
Επειδή δέχομαι πολλές ερωτήσεις, χωρίς να έχω δεδομένα από τις νέες μετρήσεις που πρότεινα, δεν απαντώ. Άλλωστο το ΦΒ δεν είναι χώρος για ανάλυση επιστημονικών δεδομένων.
==> Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και μπορεί να επεκταθεί. Σε αυτή την φάση δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι να το σταματήσουμε. Απλώς, να εκτιμήσουμε μέχρι ποια περιοχή θα έχουμε εδαφικές παραμορφώσεις και να πάρουμε μέτρα προφύλαξης για τον οικοδομικό ιστό.

(**) Στο χάρτη βλέπετε πόσους μικροσεισμούς καταγράψαμε την περίοδο των σεισμών του Αρκαλοχωρίου πολλοί από τους οποίους είναι Βορειότερα προς τη πόλη του Ηρακλείου που δείχνουν την ύπαρξη πολλών ΜΙΚΡΩΝ ρηγμάτων.
(**) Αυτά που ακούγονται ότι οφείλεται το φαινόμενο στη ηφαίστειο της Σαντορίνης ή σε γεωτρήσεις για πετρέλαιο είναι σαχλαμάρες!» σημειώνει ο έγκριτος σεισμολόγος.
Δείτε την ανάρτησή του: