Το Κύπελλο Ελλάδας είναι για το Ελληνικό ποδόσφαιρο ένας θεσμός εκπλήξεων.
Γι’ αυτό και δεν αρέσει πολύ σε αυτούς που παίζουν στοίχημα, καθώς έχει στείλει πολύ κόσμο στον κουβά. Πλέον όμως, με το νέο φορμά, οι μεγάλες ομάδες διασταυρώνονται αρκετά αργά στην πορεία της διοργάνωσης και αυτό θα μειώσει τις εκπλήξεις. Εμείς όμως θα θυμόμαστε για πάντα μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας, όταν ο Πανιώνιος υπέταξε τον Παναθηναϊκό με 1-0 στον τελικό του 1998 και προσέθεσε το δεύτερο Κύπελλο στην τροπαιοθήκη του. Σε μια ιστορία που αξίζει να γνωρίζουν και οι νεότεροι, που δεν έχουν προλάβει να δουν τον Πανιώνιο στη μεγάλη κατηγορία.
Η πορεία των δύο μονομάχων
Ο Πανιώνιος, αφού είχε προσπεράσει τα εμπόδια του Πανελευσινιακού (3-1, 3-0), του Ορφέα Αλεξανδρούπολης (0-0, 1-0), του Απόλλωνα Καλαμαριάς (4-2, 2-0) και του ΠΑΟΚ (1-0, 1-1), βρέθηκε στον τελικό, στην πρώτη του χρονιά μάλιστα μετά την επιστροφή του στην Α’ Εθνική! Από την πλευρά του, ο Παναθηναϊκός είχε προκριθεί επί του Ορέστη Ορεστιάδας (2-0, 4-0), του Πανσερραϊκού (4-1, 6-4), του Άρη (1-1, 2-0) και του Ηρακλή (1-2, 3-0).
Η ενδιαφέρουσα ιστορία πριν το παιχνίδι
Ο Παναθηναϊκός του Βασίλη Δανιήλ είχε χάσει τον τίτλο του πρωταθλητή από τον Ολυμπιακό, ενώ οι Νεοσμυρνιωτες προσπαθούσαν να σώσουν την κατηγορία με υπηρεσιακό προπονητή τον Χρήστο Εμβολιάδη. Όλοι περίμεναν ένα παιχνίδι που θα έμοιαζε με ρουλέτα στο casino, καθώς οι δύο ομάδες έρχονταν από πολύ περίεργες σεζόν.
Ο Γιάννης Κυράστας είχε αφήσει τον Πανιώνιο λίγο μετά την έναρξη της σεζόν, αποζητώντας ένα καλύτερο και εγγυημένο συμβόλαιο στον Πύργο, καθώς τα οικονομικά προβλήματα μάστιζαν την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Ο αστικός μύθος λέει πως ο Δημήτρης Ναλιτζής στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, διαβεβαίωνε τους γονείς του πως το βράδυ της 29ης Απριλίου, ο Πανιώνιος θα ήταν ο τροπαιούχος.
Από την πλευρά τους οι «πράσινοι», ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί και η όλη πορεία τους στο πρωτάθλημα επιβεβαίωνε την αισιοδοξία τους. Είχαν την καλύτερη επίθεση και άμυνα και το πληρέστερο ρόστερ της κατηγορίας.
Το παιχνίδι
Το στάδιο Καραϊσκάκης ήταν μισό κυανέρυθρο και μισό πράσινο, ενώ την παράσταση έκλεβε το πανό στην πλευρά του Πανιωνίου που αναπαριστούσε τον Οβελίξ, παραπέμποντας στο «γαλατικό χωρίο» της Νέας Σμύρνης. Το παιχνίδι ήταν αρκετά σκληρό από την έναρξη του και μόλις στο 46ο λεπτό ο Γιώργος Γεωργιάδης του Σάββα αποβλήθηκε μετά από φάουλ στον Γιάννη Καμίτση.
Λίγο μετά τη σέντρα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Βαντσικ αποκρούει το σουτ του Σαπουντζή, στην επαναφορά ο Καμίτσης κάνει τη σέντρα και βρίσκει με ακρίβεια το κεφάλι του Ναλίτζη ο οποίος στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του εμβρόντητου Βάντσικ. Στα εναπομείναντα τριάντα λεπτά, ο Παναθηναϊκός σφυροκοπούσε χωρίς αποτέλεσμα, την εστία του Στρακόσια.
Οι αποβολές των Καμίτση και Ιωαννίδη, δεν στάθηκαν αρκετές για να κάμψουν την αντίσταση των Νεοσμυρνιωτών. Οι παίκτες του Πανιωνίου έγιναν ένα κουβάρι, στις εξέδρες Σταδίου Καραϊσκάκης επικρατούσε πανικός ενώ – ο πάντα ψύχραιμος Κριστόφ Βαζέχα – επέστρεψε το μετάλλιο του στον πρόεδρο της δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, σαφώς ενοχλημένος από τις αποδοκιμασίες των οπαδών του Παναθηναϊκού.
Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων
Πανιώνιος (Χρήστος Εμβολιάδης): Στρακόσια, Μπουγάς, Ιωαννίδης, Κατσαμπής (78’ Καρασαββίδης), Βόκολος, Μάντζιος, Μένταν (66’ Κάφαλης), Καμίτσης, Ναλιτζής (73’ Βάσμπεργκ), Σαπουντζής, Φύσσας
Παναθηναϊκός (Βασίλης Δανιήλ): Βάντσικ, Αποστολάκης (65’ Σιμπνιέφσκι), Νικολαΐδης, Γκούμας, Γ. Σ Γεωργιάδης, Κολιτσιδάκης, Γ.Χ Γεωργιάδης, Κωνσταντινίδης, Βαζέχα, Μίκλαντ (48’ Μπασινάς), Αλεξούδης
Η δεκαετία του ΄90, ήταν σημαδιακή για τον προσφυγικό σύλλογο της Νέας Σμύρνης. Λίγα χρόνια πριν, το 1991, ο Πανιώνιος κατέκτησε το πρώτο του Κύπελλο στο μπάσκετ, επικρατώντας του ΠΑΟΚ στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην αρχή εκείνης της σεζόν, ο Πανιώνιος είχε φιλοξενηθεί για το Κύπελλο Κόρατς από την Κλουζ Ουνιβερσατέα. Από όπου και ο περίφημος μύθος με την τσιγγάνα που είχε προβλέψει μπροστά στην ομάδα μπάσκετ πως: «Δεν ξέρω τι ακριβώς αλλά θα κερδίσετε ένα μεγάλο κύπελλο φέτος”. Χωρίς όμως να μπορέσει να προβλέψει τη μεγάλη νίκη στο Κύπελλο μερικά χρόνια μετά.