Τα ευρήματα νέας, παγκόσμιας ανάλυσης. Τι ποσοστό της καρδιαγγειακής θνησιμότητας σχετίζεται με αυτήν.
Η καθημερινή έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών οικιακών αντικειμένων, μπορεί να σχετίζεται με περισσότερους από 365.000 θανάτους από καρδιοπάθεια παγκοσμίως τον χρόνο, σύμφωνα με νέα ανάλυση.
Οι ουσίες αυτές λέγονται φθαλικές ενώσεις. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο σε προϊόντα όπως ενδεικτικά:
- Απορρυπαντικά
- Καλλυντικά
- Διαλυτικά
- Πλαστικοί σωλήνες
- Εντομοαπωθητικά κ.λπ.
Όταν τα χημικά αυτά διασπαστούν σε μικροσκοπικά μόρια και καταποθούν, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως πολλών προβλημάτων υγείας. Αυτά κυμαίνονται από παχυσαρκία και διαβήτη έως προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο, λένε οι ερευνητές.
Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης θέλησαν να εξετάσουν τις δυνητικές επιπτώσεις στους θανάτους από καρδιοπάθεια ενός είδους φθαλικής ένωσης που λέγεται DEHP. Το χημικό αυτό χρησιμοποιείται για την παρασκευή:
- Πλαστικών συσκευασιών τροφίμων
- Πλαστικού ιατρικού εξοπλισμού
- Άλλων αντικειμένων από μαλακό και εύκαμπτο πλαστικό
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την έκθεση στο DEHP με υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος (φλεγμονή) στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Η φλεγμονή σχετίζεται με την πάροδο του χρόνου με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Νέα μελέτη
Στην παρούσα ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά και περιβαλλοντικά δεδομένα από δεκάδες πληθυσμιακές μελέτες για να υπολογίσουν την έκθεση στο DEHP σε 200 χώρες και περιοχές. Στα δεδομένα που εξέτασαν συμπεριλαμβάνονταν αναλύσεις ούρων, στις οποίες είχαν μετρηθεί τα υποπροϊόντα της χημικής ουσίας.
Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης δεδομένα για τη θνησιμότητα από καρδιοπάθεια και γενικότερα καρδιαγγειακές παθήσεις στις 200 χώρες/περιοχές.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet eBiomedicine. Όπως αναφέρουν, η έκθεση στο DEHP συνέβαλλε το 2018 σε 356.238 θανάτους από καρδιοπάθεια. Οι θάνατοι αυτοί αντιστοιχούν στο 13% της παγκόσμιας καρδιαγγειακής θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο, στις ηλικίες 55-64 ετών.
Η οικονομική επιβάρυνση από τους θανάτους αυτούς ήταν τουλάχιστον 510 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 448 δισ. ευρώ).
Το 42% των θανάτων από καρδιοπάθεια λόγω του DEHP καταγράφηκε στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ασίας μαζί. Άλλο ένα 32% καταγράφηκε σε Νότια Ασία και Ειρηνικό.
Τον υψηλότερο αριθμό θανάτων είχε η Ινδία (έφτασαν τις 103.687). Ακολουθούν Κίνα και Ινδονησία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι χώρες αυτές επλήγησαν ιδιαιτέρως επειδή αποτελούν σημαντικούς παραγωγείς των πλαστικών, αλλά με λιγότερους περιορισμούς έναντι των άλλων περιοχών του κόσμου.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν πόσο επηρεάζει την παγκόσμια θνησιμότητα από καρδιοπάθεια η μείωση στην έκθεση σε φθαλικές ενώσεις.
Φωτογραφία: iStock