Άλλοι από αυτούς δρουν προστατευτικά και άλλοι επιβαρυντικά. Τι δείχνει η πρώτη του είδους μελέτη.
Όχι ένας, ούτε δύο, αλλά 56 παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο να υποστεί ένας άνθρωπος αιφνίδια ανακοπή καρδιάς, η οποία ως φαίνεται δεν είναι και τόσο αιφνίδια όσο νομίζουμε.
Η κατανάλωση σαμπάνιας, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και η αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής είναι μερικοί μόνον από αυτούς. Αθροιστικά οι παράγοντες αυτοί μπορεί να ευθύνονται για έως και το 63% των ανακοπών καρδιάς που συμβαίνουν ετησίως στον πλανήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η ανακοπή καρδιάς εκδηλώνεται όταν ξαφνικά σταματήσει να κτυπά η καρδιά, συχνά χωρίς προειδοποίηση. Η αιτία της είναι η διαταραχή στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, που προκαλεί σοβαρή αρρυθμία.
Η αρρυθμία έχει ως συνέπεια να μην εξωθεί αίμα η καρδιά προς τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και τα άλλα όργανα. Αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια των αισθήσεων και του καρδιακού παλμού. Δίχως άμεση βοήθεια, ο ασθενής πεθαίνει εντός λίγων λεπτών.
Η ανακοπή καρδιάς είναι μία απειλητική για τη ζωή επείγουσα κατάσταση. Εκδηλώνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, ακόμα και σε παιδιά και εφήβους. Είναι δε τόσο καταστροφική, ώστε σε εννέα στις δέκα περιπτώσεις οι ασθενείς καταλήγουν, πριν προλάβουν να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Υπολογίζεται ότι ετησίως 4-5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από αιφνίδια ανακοπή καρδιάς. Ωστόσο η κατάσταση αυτή έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου, η καταπολέμηση των οποίων θα μπορούσε να μειώσει κατακόρυφα τις απώλειες αυτές, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Fudan στην Σαγκάη.
Νέα μελέτη
Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Canadian Journal of Cardiology. Όπως γράφουν, εξέτασαν στοιχεία από 502.094 συμμετέχοντες στη μεγάλη βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank. Κατά την έναρξη της μελέτης είχαν μέση ηλικία 56 ετών.
Στη διάρκεια 14 ετών παρακολούθησης, οι 3.147 από αυτούς υπέστησαν ανακοπή καρδιάς. Οι ερευνητές εξέτασαν δεκάδες παράγοντες καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι 56 από αυτούς σχετίζονταν ισχυρά με τη σοβαρή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Οι παράγοντες αυτοί αφορούν:
- Τον τρόπο ζωής
- Σωματομετρικά χαρακτηριστικά
- Ψυχοκοινωνικές παραμέτρους
- Την κοινωνικοοικονομική κατάσταση
- Το τοπικό περιβάλλον
Οι επιστήμονες βρήκαν πειστικά δεδομένα ότι η καταπολέμηση ή ενθάρρυνση αυτών των παραγόντων μπορεί να προστατεύσει πολλούς ανθρώπους από την ανακοπή καρδιάς.
Αιτιολογική συσχέτιση
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εννέα από τους 56 παράγοντες συσχετίζονται αιτιολογικά με την ανακοπή καρδιάς. Οι τρεις από αυτούς ασκούν προστατευτική δράση και είναι:
- Η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών (είναι δηλωτική υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης)
- Η αυξημένη κατανάλωση σαμπάνιας ή/και λευκού κρασιού
- Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων
Αντιθέτως, έξι άλλοι παράγοντες ασκούν επιβαρυντική δράση:
- Αυξημένη λιπώδης μάζα στον βραχίονα
- Αυξημένο ποσοστό λίπους στον βραχίονα
- Υψηλός δείκτης μάζας σώματος (υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο)
- Υψηλή συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης)
- Χαμηλό μορφωτικό επίπεδο
- Αίσθηση ότι κάποιος βρίσκεται στα όρια της αντοχής του
Πόσο επηρεάζουν τον κίνδυνο
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η ανακοπή καρδιάς θα μπορούσε να αποτραπεί στο 40% των περιπτώσεων εάν εξουδετερωνόταν το ένα τρίτο των πιο επιβαρυντικών παραγόντων κινδύνου. Το ποσοστό αυτό θα ανερχόταν στο 63% των περιπτώσεων, εάν εξουδετερώνονταν τα δύο τρίτα των παραγόντων αυτών.
Τον ισχυρότερο αντίκτυπο στην προστασία από την ανακοπή καρδιάς έχει ο τρόπος ζωής. Με τη βελτίωσή του μπορεί να αποτραπεί το 13% και 18% των περιστατικών, αντιστοίχως. Ακολουθούν οι βελτιώσεις στους υπόλοιπους παράγοντες.
«Εξ όσων γνωρίζουμε είναι η πρώτη του είδους μελέτη που εξετάζει τη συσχέτιση μη-κλινικών, τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου με την καρδιακή ανακοπή. Μας εξέπληξε το γεγονός ότι τόσο πολλά περιστατικά θα μπορούσαν να αποτραπούν, με την βελτίωση των δυσμενών προφίλ», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Renjie Chen, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου Fudan.
Φωτογραφία: iStock