Image default
Οικονομία

Ακίνητα: «Παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες έως το 2027



Στον «πάγο» θα παραμείνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι το 2027, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή διάθεση να τις αναπροσαρμόσει.

Ο φόβος ότι μια νέα αναπροσαρμογή θα δημιουργούσε μια νέα αυξητική τάση στις ήδη «τσιμπημένες» τιμές των ακινήτων, οξύνοντας ακόμη περισσότερο και το στεγαστικό πρόβλημα, κρατάει πίσω κάθε σκέψη για αλλαγή στις αντικειμενικές. Και δεν πρέπει να λησμονείται και το γεγονός ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα συμπαρέσυρε περί τους 20 φόρους και τέλη που είναι συνδεδεμένα με αυτές και θα δημιουργούσε ένα εκρηκτικό-δυσβάσταχτο «κοκτέιλ» για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. 

Όλα τα παραπάνω έχουν τεθεί στο τραπέζι από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και η επιλογή που έχει επικρατήσει είναι αυτή του «παγώματος» των αντικειμενικών αξιών έως το 2027.

Τεράστια η επόμενη αναπροσαρμογή

Πάντως, η επόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα είναι τεράστια, καθώς από την τελευταία αναπροσαρμογή τους το 2021, οι τιμές αγοράς έχουν αυξηθεί δραματικά, κατά 50%. Το 2024 οι τιμές ακινήτων εκτοξεύτηκαν στα ύψη και έφτασαν σ το υψηλό της διετίας 2007-2008, όταν είχαν κορυφωθεί οι τιμές, για να καταρρεύσουν στη συνέχεια την περίοδο των μνημονίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το δ΄ τρίμηνο του 2024, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 6,6%, ενώ ταχύτερη ήταν η άνοδος των τιμών των νέων διαμερισμάτων που έφτασε στο 9,1%, ενώ των παλαιών συγκρατήθηκε στο 4,9%.

Στο τέλος του 2024, ο δείκτης τιμών των ακινήτων που καταρτίσει η ΤτΕ, διαμορφώθηκε στις 1017 μονάδες, υψηλότερα από το 2007 που ήταν στις 100 μονάδες. Ο καλπασμός των τιμών των ακινήτων, παρασύρει και τα ενοίκια, το κόστος των οποίων αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 9%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αυτόματος προσδιορισμός εντός του 2025

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατη κυβερνητική απόφαση προβλέπει ότι εντός του 2025 θα τεθεί σε εφαρμογή η ψηφιακή πλατφόρμα για τον αυτόματο προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, με τη συνδρομή και δορυφορικών δεδομένων
 





ΠΗΓΗ

Related posts

ΓΣΕΒΕΕ: Οι μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται προσωρινά επιδόματα, χρειάζονται προσιτές τιμές ενέργειας

admin

20% των δικαιούχων χωρίς επίδομα παιδιού

admin

Προειδοποίηση Πάουελ: Πιθανόν μεγαλύτερος ο αντίκτυπος των δασμών – Κόντρα με Τραμπ για τα επιτόκια

admin

Αφήστε ένα σχόλιο