Image default
Διάφορα

Τι συμβαίνει στην αρτηριακή σας πίεση όταν παίρνετε κουρκουμά


Μία από αυτές είναι και η πιθανή επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επειδή η κουρκουμίνη μπορεί όμως να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό πριν προσθέσετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας.

Πώς επηρεάζει ο κουρκουμάς την αρτηριακή πίεση

Μπορεί να μειώσει ελαφρώς την πίεση

Η έρευνα σχετικά με τα οφέλη του κουρκουμά για την αρτηριακή πίεση δεν έχει δώσει οριστικά αποτελέσματα. Κάποιες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ήπια βελτίωση, ενώ άλλες δεν έχουν διαπιστώσει καμία επίδραση.

Μετα-ανάλυση 11 μελετών έδειξε ότι η κουρκουμίνη δεν μείωσε σημαντικά ούτε τη συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη), ούτε τη διαστολική αρτηριακή πίεση (μικρή).

Ωστόσο, ορισμένα άτομα παρουσίασαν μείωση της συστολικής πίεσης κατά 1,24 χιλιοστά του υδραργύρου (mm Hg) μετά από λήψη κουρκουμίνης για 12 εβδομάδες.

Μια άλλη ανασκόπηση ανέλυσε 17 μελέτες και διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη δεν είχε σημαντική επίδραση ούτε στη συστολική, ούτε στη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, οι γυναίκες που έλαβαν κουρκουμίνη για πάνω από 12 εβδομάδες, παρουσίασαν μικρές μειώσεις και στις δύο μετρήσεις: η συστολική πίεση μειώθηκε κατά 1,55 mm Hg και η διαστολική κατά 1,73 mm Hg.

Άλλες μελέτες έδειξαν παρόμοια μέτρια αποτελέσματα, με μείωση της διαστολικής πίεσης κατά 0,76 mm Hg, ενώ άλλες δείχνουν πιθανή μείωση της συστολικής πίεσης κατά περίπου 1,09 mm Hg μετά από οκτώ εβδομάδες.

Μελέτη που εξέτασε άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο που έλαβαν 3.000 mg κουρκουμίνης καθημερινά για 12 εβδομάδες, έδειξε ότι βελτιώθηκε μόνο η συστολική τους πίεση.

Συμβάλλει συνεπώς η κουρκουμίνη στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης;
Ίσως, αλλά η επίδρασή της μπορεί να μην είναι σημαντική.

Τα καλά νέα είναι ότι η κουρκουμίνη είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους όταν χρησιμοποιείται σε κατάλληλες ποσότητες.

Πόσο γρήγορα μειώνει η κουρκουμίνη την αρτηριακή πίεση;

Με βάση τα ευρήματα μελετών, μπορεί να χρειαστούν 8-12 εβδομάδες συνεπούς λήψης συμπληρωμάτων κουρκουμά ή εκχυλίσματος κουρκουμά για να αρχίσει να παρατηρείται διαφορά στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.

Εάν δεν επιτυγχάνετε τον στόχο σας για την αρτηριακή πίεση ενώ λαμβάνετε συμπληρώματα κουρκουμά, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για άλλες επιλογές.

Μειώνει την αγγειακή φλεγμονή

Η έρευνα δείχνει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Η δραστική του ουσία, η κουρκουμίνη, έχει τεκμηριωμένες αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να υποστηρίζουν την αγγειακή υγεία και να προστατεύουν από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τα παχύτερα, πιο άκαμπτα και λιγότερο ικανά να μεταφέρουν το αίμα αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζοντας την υγιέστερη δομή των αγγείων.

Ωστόσο, αυτά τα οφέλη μπορεί να μην ισχύουν για όλους και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που βοηθά το αίμα να κινείται πιο εύκολα στο σώμα και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η ικανότητά της ωστόσο, να μειώνει την ακαμψία των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να είναι περιορισμένη.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης

Δεδομένου ότι ο κουρκουμάς δεν είναι φάρμακο, δεν υπόκειται στους κανονισμούς που ισχύουν για τα φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει επίσημο εύρος δοσολογίας για τα συμπληρώματα κουρκουμά.

Σε κλινικές μελέτες, οι άνθρωποι έχουν λάβει συμπληρώματα κουρκουμά ή κουρκουμίνης σε δόσεις που κυμαίνονται από 50 χιλιοστόγραμμα (mg) έως 3.000 mg ημερησίως για διάστημα από έναν έως έξι μήνες. Τα περισσότερα οφέλη παρατηρήθηκαν με 1.500 έως 3.000 mg ημερησίως, σε διαιρεμένες δόσεις για διάστημα έως και τριών μηνών.

Τα συμπληρώματα κουρκουμά διατίθενται σε πολλές μορφές, όπως κάψουλες, δισκία, σκόνες, υγρά και μασώμενα.

Λάβετε υπόψιν ότι μόνο τα από στόματος σκευάσματα έχουν συνδεθεί με οφέλη για την αρτηριακή πίεση.

Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος για συγκεκριμένες οδηγίες, αλλά να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα συμπληρώματα απορροφώνται καλύτερα με τροφή.

Ο συνδυασμός τους με τα ακόλουθα τρόφιμα ή συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας να τα απορροφήσει καλύτερα:

Τρόφιμα πλούσια σε λεκιθίνη, όπως η σόγια, τα αυγά και τα φυτικά έλαια, μπορεί να βελτιώσουν την απορρόφηση της κουρκουμίνης.

Το μαύρο πιπέρι μπορεί επίσης να ενισχύσει την απορρόφηση. Η λήψη 5 mg πιπερίνης (η δραστική ουσία του μαύρου πιπεριού) με 2.000 mg κουρκουμά μπορεί να ενισχύσει την απορρόφησή του έως και τρεις φορές. Κάποιοι άνθρωποι ωστόσο, αναφέρουν ότι οι υψηλές δόσεις πιπερίνης μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι τους.

Πιθανές παρενέργειες της κουρκουμίνης

Η κουρκουμίνη είναι γενικά καλά ανεκτή, ειδικά όταν χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στη μαγειρική.

Οι περισσότερες μελέτες για τα συμπληρώματα κουρκουμίνης δεν έχουν αναφέρει σημαντικές παρενέργειες.

Οι πιθανές παρενέργειες των συμπληρωμάτων κουρκούμης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια, φούσκωμα, κίτρινα ή αποχρωματισμένα κόπρανα και άλλες γαστρεντερικές ενοχλήσεις
  • Ζάλη ή ίλιγγο
  • Πονοκέφαλο
  • Εξάνθημα

Άνθρωποι με τις ακόλουθες παθήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:

Καρδιακές παθήσεις: Σπάνιες αναφορές έχουν συνδέσει τα προϊόντα που περιέχουν κουρκουμίνη με καρδιακή ανεπάρκεια.

Νεφρικά προβλήματα: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξαλικού οξέος στα ούρα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

Ηπατική νόσος: Η κουρκούμη έχει συσχετιστεί με φλεγμονή και βλάβη του ήπατος.

Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες: Οι ποσότητες που περιέχονται στα τρόφιμα (όπως η μουστάρδα) είναι γενικά ασφαλείς, αλλά η ασφάλεια των συμπληρωμάτων σε υψηλές δόσεις είναι άγνωστη.

Πιθανές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Ο κουρκουμάς μπορεί να αλληλεπιδράσει με κοινά φάρμακα.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Αντιπηκτικά: Ο κουρκουμάς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας εάν ληφθεί μαζί με αντιπηκτικά (βαρφαρίνη) ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (κλοπιδογρέλη). Ο συνδυασμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αίματος στα ούρα ή στα κόπρανα.

Αντιδιαβητικά: Η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει ελαφρώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε συνδυασμό με φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και την καρδιά: Ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σας μεταβολίζει ορισμένα φάρμακα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του φαρμάκου στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών.

Θεραπείες για τον καρκίνο: Ομοίως, η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων φαρμάκων για τον καρκίνο και τον κίνδυνο τοξικών επιδράσεων.

Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε την κουρκουμά για να διαχειριστείτε την υπέρταση, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Παρόλο που ο κουρκουμάς είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σοβαρή πάθηση και δεν είναι πάντα εύκολο να διαπιστωθεί πότε προκαλεί προβλήματα. Εάν οι μετρήσεις σας είναι σταθερά 130/80 mm Hg ή υψηλότερες, συζητήστε με τον γιατρό σας εάν αξίζει να δοκιμάσετε το μπαχαρικό.

Μπορεί επίσης να σας προτείνει αλλαγές στη θεραπεία, όπως προσαρμογή της δοσολογίας των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση που παίρνετε ή προσθήκη ενός διαφορετικού φαρμάκου.

Πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια η πίεσή σας είναι πολύ υψηλή (180/120 mm Hg ή υψηλότερη) ή εάν έχετε συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, αλλαγές στην όραση ή σοβαρούς πονοκεφάλους. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια υπερτασικής κρίσης.

Τα συμπληρώματα όπως η κουρκουμίνη μπορεί να υποστηρίζουν την υγεία σας, αλλά δεν πρέπει να αντικαθιστούν φαρμακευτικές θεραπείες ή να καθυστερούν την αναζήτηση βοήθειας όταν είναι απαραίτητο.

Πηγή: verywellhealth





ΠΗΓΗ

Related posts

Τα φαναράκια του «Άγιου» – Ένα μοναδικό θέαμα στη βόρεια Εύβοια

admin

Το κοινό αλλά άγνωστο πρόβλημα που προκαλεί πνευμονία και δυσθρεψία

admin

Διατροφή στη διάρροια – Πλήρης οδηγός

admin

Αφήστε ένα σχόλιο