Image default
Διάφορα

Γαλακτοκομικά και δημητριακά ανεβάσαν τον δείκτη τιμών του FAO τον Απρίλιο


Καθολική αύξηση για δημητριακά

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO ήταν κατά μέσο όρο στις 111 μονάδες τον Απρίλιο, ήτοι κατά 1,3 μονάδες (1,2%) πιο ψηλά από τον Μάρτιο, αλλά κατά 0,6 μονάδες (0,5%) πιο χαμηλά από τον Απρίλιο 2024. Η αύξηση των τιμών που σημειώθηκε τον μήνα που μας πέρασε είναι αισθητή σε όλες τις σημαντικές κατηγορίες δημητριακών. Οι παγκόσμιες τιμές σιτηρών αυξήθηκαν οριακά, λόγω της μείωσης των εξαγώγιμων προμηθειών της Ρωσίας, τον σταθερό ρυθμό εξαγωγών μερικών εκ των σημαντικότερων εξαγωγέων και των κινήσεων των νομισματικών ισοτιμιών που συνδέονται με την εξασθένηση του δολαρίου ΗΠΑ, ειδικά απέναντι στο ευρώ. Ωστόσο, ο FAO σημειώνει ότι οι εμπορικές εξελίξεις και η μακροοικονομική αστάθεια είναι οι παράγοντες που εμπόδισαν περαιτέρω άνοδο.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι διεθνείς τιμές αραβοσίτου, χάρη στην εποχιακή στέρευση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και της νομισματικής κινητικότητας, αλλά και της απόφασης του Τραμπ να εξαιρέσει το Μεξικό από τους δασμούς, μαζί με την αναστολή τους για 90 μέρες προς πολλές ακόμα χώρες. Περαιτέρω, άνοδο σημείωσε το κριθάρι, αλλά και το ρύζι, με τον σχετικό δείκτη για το τελευταίο να ανεβαίνει κατά 0,8%.

 Συνεχίζεται η άνοδος στο βούτυρο

Αισθητή αύξηση σημείωσε και ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών που ανήλθε τον Απρίλιο στις 152,1 μονάδες, κατά μέσο όρο 3,5 μονάδες (2,4%) πιο πάνω από τον Μάρτιο και 28,4 μονάδες (22,9%) υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Οι παγκόσμιες τιμές βουτύρου αυξήθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, με άνοδο 2,9% από τον Μάρτιο. Η άνοδος αυτή σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αυξημένες τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά σε συνδυασμό με χαμηλότερα αποθέματα και αυξημένη ζήτηση για λίπη γάλακτος, παρά την υψηλή για την εποχή παραγωγή γάλακτος.

Οι παγκόσμιες τιμές σκόνης γάλακτος (SMP και WMP) αυξήθηκαν επίσης κατά 1,6% και 2,9% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι τιμές τυριών αυξήθηκαν κατά 2,3% συγκριτικά με τον Μάρτιο, λόγω της ισχυρής ζήτησης για εξαγωγές που έχει προκαλέσει η μείωση των αποθεμάτων στην Ωκεανία.

Το Πάσχα έφερε αύξηση στις τιμές κρεατικών

Ο μέσος όρος της τιμής κρέατος του FAO τον Απρίλιο ανήλθε στις 121,6 μονάδες, ήτοι 3,7 μονάδες (3,2%) πάνω έναντι του Μαρτίου και 5 μονάδες (4,3%) πάνω σε σχέση με πέρυσι. Οι παγκόσμιες ποσοστώσεις κρέατος αυξήθηκαν σ΄ όλες τις κατηγορίες, με τις τιμές χοιρινού κρέατος να σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο. Στην αύξηση αυτή συνέβαλε η υψηλότερη προσφορά στην ΕΕ, λόγω της αυξημένης ζήτησης για εισαγωγές σε παγκόσμιο επίπεδος, έπειτα από τον χαρακτηρισμό της Γερμανίας ως «καθαρής» από τον αφθώδη πυρετό και της σχετικής άρσης των περιορισμών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Πάσχα. Οι τιμές βοδινού κρέατος σταθεροποιήθηκαν στην Αυστραλία και τη Βραζιλία, λόγω σταθερής ζήτησης και περιορισμένης παγκόσμιας διαθεσιμότητας, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και τα αμνοερίφια.

Πέφτουν τα φυτικά έλαια

Αντίθετη πορεία σημείωσαν οι τιμές φυτικών ελαίων που έπεσαν κατά 3,7 μονάδες συγκριτικά με τον Μάρτιο (2,3%) στις 158, παρότι παρέμειναν 20,7% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Σε μεγάλο βαθμό αυτή η κάθοδος οφείλεται στην πτώση των τιμών του φοινικέλαιου, η οποία αντισταθμίστηκε από αύξηση στις ποσοστώσεις σογιέλαιου και κραμβέλαιου, την ώρα που οι τιμές ηλιέλαιου παρέμειναν σταθερές. H σημαντική πτώση των τιμών φοινικέλαιου τον Απρίλιο, οφείλεται στην σταδιακή ανάκαμψη των παγκόσμιων εξαγωγικών προμηθειών λόγω των υψηλότερων εποχιακών αποδόσεων σε σημαντικές παραγωγικές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.



ΠΗΓΗ

Related posts

Τι επίδραση έχει στα νεφρά αν τρώτε πορτοκάλι κάθε μέρα

admin

Σύσκεψη Τσιάρα με περιφερειάρχες για πρόγραμμα αρδευτικών έργων

admin

Ένταση και ΜΑΤ σε εκδήλωση για τα Τέμπη με τον Γιώργο Καραμπελιά

admin

Αφήστε ένα σχόλιο