Image default
Υγεία

Άνδρας άφησε να τον δαγκώσουν φίδια 200 φορές για να βρεθεί ένα αντίδοτο για όλα


Ο Tim Friede μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός καθολικού αντιδότου για τα πιο επικίνδυνα φίδια του πλανήτη.

Το αίμα ενός Αμερικανού, ο οποίος επί σχεδόν δύο δεκαετίες άφησε να τον δαγκώσουν 200 φορές φίδια και έκανε εκατοντάδες πρόσθετες εγχύσεις δηλητηρίου στον εαυτό του, οδήγησε στην ανάπτυξη ενός «ασύγκριτου» αντιδότου, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το αντίδοτο παρέχει πλήρη προστασία εναντίον πολλών επικίνδυνων φιδιών και μερική εναντίον άλλων.

Οι υπάρχουσες θεραπείες για τα δαγκώματα από φίδια βασίζονται σε αντίδοτα που δημιουργούνται για κάθε δηλητηριώδες ερπετό ξεχωριστά. Ωστόσο αυτό ίσως αλλάξει, χάρη στο καθολικό αντίδοτο που μπορεί να παραχθεί από τον Tim Friede.

Ο 57χρονος σήμερα άνδρας, ήταν ένας αυτοδίδακτος ειδικός στα φίδια από την Καλιφόρνια. Ανέχτηκε τα δαγκώματά τους επί 18 χρόνια. Έκανε επίσης στον εαυτό του περισσότερες από 700 εγχύσεις από δηλητήρια επικίνδυνων ερπετών όπως πολλαπλά είδη:

  • Κόμπρας
  • Μάμπας
  • Κροταλία
  • Ταϊπάν
  • Κρέιτ

Αρχικά ήθελε να αυξήσει την ανοσία του, για να προστατεύει τον εαυτό του, καθώς ασχολιόταν με τα φίδια και δημιουργούσε βίντεο για το YouTube. Ο πρώην μηχανικός φορτηγών όμως γρήγορα έκανε ένα λάθος. Άφησε να τον τσιμπήσουν δύο κόμπρες ταυτοχρόνως, με συνέπεια να πέσει σε κώμα. Όταν συνήλθε, αποφάσισε ότι θα συνεχίσει ό,τι έκανε, αλλά για να βρει καλύτερες θεραπείες για όλο τον κόσμο.

«Δεν ήθελα να πεθάνω. Δεν ήθελα να χάσω ένα δάχτυλο. Δεν ήθελα να χάσω τη δουλειά μου… Έγινε τρόπος ζωής για εμένα. Προσπαθούσα ολοένα περισσότερο, ξανά και ξανά, όχι πια για τον εαυτό μου αλλά για όλους τους ανθρώπους που πεθαίνουν στον κόσμο από τα φίδια», εξήγησε στο BBC.

Το παρόν: Κάθε είδος και το αντίδοτό του

Τα αντίδοτα που σήμερα χρησιμοποιούνται για τα δαγκώματα των φιδιών, παράγονται με έγχυση μικρής ποσότητα του δηλητηρίου σε μεγαλόσωμα θηλαστικά. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα καταπολεμά το δηλητήριο παράγοντας αντισώματα. Τα αντισώματα αυτά συλλέγονται και χρησιμοποιούνται ως θεραπεία.

Ωστόσο το δηλητήριο και το αντίδοτό του πρέπει να ταιριάζουν στενά, διότι οι τοξίνες που παράγουν τα φίδια διαφέρουν από το ένα είδος στο άλλο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα αντίδοτο κατάλληλο στην Ασία είναι εντελώς αναποτελεσματικό στην Ευρώπη ή την Αμερική. Και εντός της ίδιας ηπείρου, όμως, το αντίδοτο για ένα φίδι συνήθως είναι αναποτελεσματικό για άλλα είδη.

Τα φίδια μπορεί να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Η δηλητηρίαση από αυτά είναι μία παραμελημένη τροπική νόσος, γράφουν οι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση Cell. Σε ετήσια βάση, τα φίδια δαγκώνουν 4,5 έως 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους. Από αυτούς, 81.000 έως 138.000 πεθαίνουν από το δάγκωμά τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Τουλάχιστον άλλοι 300.000 απομένουν με μόνιμες αναπηρίες.

Σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν 600 διαφορετικά είδη δηλητηριωδών φιδιών. Τα 85 από αυτά είναι θανατηφόρα. Τα υπόλοιπα είναι είτε δυνητικά θανατηφόρα, είτε σπάνια (όπως το κοραλιοειδές φίδι) ή έχουν λιγότερο ισχυρό δηλητήριο. Είναι τόσο πολλά και διαφορετικά τα δηλητηριώδη φίδια, ώστε δεν υπάρχει καν ένα αντίδοτο για το καθένα από αυτά.

Ως πιθανές λύσεις στο πρόβλημα αυτό είχαν προταθεί τα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα και οι ευρείας δράσεως χημικοί αναστολείς. Ωστόσο παρέμενε άγνωστο το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα θεραπευτικώς αποτελεσματικό κοκτέιλ και ο αριθμός των συστατικών που θα έπρεπε να περιέχει.

Η έρευνα

Την απάντηση έδωσε το αίμα του Tim Friede. Όταν ο ανοσολόγος Dr. Jacob Glanville, εκτελεστικός διευθυντής της βιοτεχνολογικής εταιρείας Centivax, έμαθε για την περίπτωσή του, κατάλαβε ότι υπήρχε ελπίδα να φέρει ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα.

«Αν υπήρχε ένας άνθρωπος στον κόσμο που μπορούσε να τα φέρει, ήταν αυτός. Επικοινώνησα αμέσως μαζί του και του ζήτησα να μου δώσει λίγο από το αίμα του», είπε στο CNN. «Η απάντησή του ήταν: «Επιτέλους. Ξέρετε πόσο καιρό περίμενα αυτό το τηλεφώνημα;«».

Η έρευνά τους επικεντρώθηκε στις ελαπίδες, την μία από τις δύο μεγάλες οικογένειες δηλητηριωδών φιδιών. Σε αυτά ανήκουν τα φίδια με μόνιμους όρθιους κυνόδοντες στο πρόσθιο τμήμα του στόματός τους, όπως:

  • Τα κοραλιοειδή φίδια
  • Οι κόμπρες
  • Οι μάμπες
  • Τα ταϊπάν
  • Τα κρέιτς

Οι ελαπίδες φέρουν νευροτοξίνες στο δηλητήριό τους που παραλύουν το θύμα τους. Καθίστανται θανατηφόρες όταν οι νευροτοξίνες παραλύσουν τους αναπνευστικούς μυς.

Οι ερευνητές διάλεξαν 19 ελαπίδες που κατατάσσονται στα πιο δηλητηριώδη φίδια για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ύστερα άρχισαν να αναζητούν αντισώματα στο αίμα του κ. Friede.

Το μέλλον: Ένα καθολικό αντίδοτο

Όπως γράφουν στο άρθρο τους, εντόπισαν δύο ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα που καταπολεμούσαν δύο είδη νευροτοξίνης. Πρόσθεσαν σε αυτά ένα φάρμακο που στοχεύει μία ακόμα και δημιούργησαν το αντιοφικό κοκτέιλ τους.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι τα τρωκτικά επιζούσαν από θανατηφόρες δόσεις 13 δηλητηρίων. Είχαν επίσης μερική προστασία από τα υπόλοιπα 6.

Η προστασία αυτή είναι πρωτοφανής, τόνισε ο Dr. Glanville. Ο αντιοφικός ορός που δημιουργήθηκε καλύπτει φίδια για τα οποία έως στιγμής δεν υπάρχει αντίδοτο.

Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να βελτιώσουν περαιτέρω τα αντισώματα. Θέλουν επίσης να εξακριβώσουν εάν προσθέτοντας ακόμα ένα συστατικό μπορούν να παράσχουν πλήρη προστασία εναντίον όλων των ελαπιδών.

Η άλλη μεγάλη οικογένεια δηλητηριωδών φιδιών, οι οχιές, βασίζονται περισσότερο σε αιμοτοξίνες, δηλαδή σε ουσίες που επιτίθενται στο αίμα. Συνολικώς υπάρχουν περίπου 12 ευρείες κατηγορίες τοξινών στα φίδια, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κυτταροτοξίνες (σκοτώνουν τα κύτταρα).

«Πιστεύω ότι στα επόμενα 10-15 χρόνια θα έχουμε βρει κάτι αποτελεσματικό εναντίον όλων τους», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Peter Kwong, καθηγητής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Τα αντισώματα του Tim είναι εκπληκτικά. Έχει εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό του να αναγνωρίζει τεράστιο αριθμό δηλητηρίων».

Ο απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι ένα καθολικό αντίδοτο που θα καλύπτει έναντι όλων των δηλητηρίων. Ή έστω ένα αντίδοτο για όλες τις ελαπίδες και ένα για τις οχιές.

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Πώς μπορεί το AI να συμβάλλει σε πιο ακριβή αποτελέσματα

admin

Αδιάγνωστοι σχεδόν 6 στους 10 νοσούντες με άνοια

admin

Καταναλώστε άφοβα ξηρούς καρπούς, σπόρους και ποπ κορν, συνιστά νέα έρευνα

admin

Αφήστε ένα σχόλιο