Image default
Ορθοδοξία

Λαμπρή Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον Πολιούχο Άργους, Άγιο Πέτρο


Η πόλη του Άργους και ολόκληρη η Αργολίδα γιόρτασαν και τίμησαν τον προστάτη τους, Άγιο Πέτρο Επίσκοπο Άργους τον Θαυματουργό, με λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις το Σάββατο 3 Μαΐου 2025.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου και Αργολίδος κ. Νεκταρίου.

Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Αγίου Πέτρου. Παράλληλα, σχολίασε την εξόδιο ακολουθία του Πάπα, τονίζοντας ότι οι κληρικοί που εμφανίστηκαν να θυμιάζουν με άμφια δεν ήταν Ορθόδοξοι ιερείς, αλλά ουνίτες, χαρακτηρίζοντας τους ως “δούρειο ίππο των Καθολικών”. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το Ευαγγέλιο είναι το Σύνταγμα του κόσμου».

Κατά τις Ιερές Ακολουθίες έψαλε ο Άρχων Μαΐστωρ της των Αλεξανδρέων, Δρ. Πέτρος Παπαεμμανουήλ.

Την παραμονή της εορτής, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους, τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου στους δρόμους της πόλης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο εφημέριος του ναού, Πρωτοπρεσβύτερος και Πρόεδρος του ΙΣΚΕ, π. Γεώργιος Σελλής, ευχαρίστησε θερμά τους Αρχιερείς, τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και το πλήθος των πιστών που τίμησαν με λαμπρότητα την εορτή του Αγίου Πέτρου.

Βίος του Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους
Ο Άγιος Πέτρος καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και γεννήθηκε περίπου στα μέσα του 9ου αιώνα μ.Χ. Οι γονείς του, αν και ευκατάστατοι, ξεχώριζαν για την ευσέβεια και τη φιλανθρωπία τους. Ανέθρεψαν τα πέντε παιδιά τους — Παύλο, Διονύσιο, Πέτρο, Πλάτωνα και μία κόρη — με φόβο Θεού, αγάπη, εγκράτεια και φιλανθρωπία.

Η οικογένεια, με ένθεο ζήλο, αφιερώθηκε στη μοναχική ζωή. Ο Πέτρος, από νεαρή ηλικία, αποσύρθηκε στην έρημο και αφιερώθηκε στην άσκηση, διακρινόμενος για τις αρετές της ταπεινοφροσύνης, της σωφροσύνης, της προσευχής, της φιλανθρωπίας και της φιλαλήθειας. Μελέτησε την Αγία Γραφή, τους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και την αρχαία ελληνική γραμματεία, έχοντας ως πρότυπο τον Άγιο Φώτιο.

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικόλαος ο Μυστικός, αναγνωρίζοντας τις αρετές του Αγίου, επιθύμησε να τον αναδείξει Μητροπολίτη Κορίνθου, αλλά ο Πέτρος, με ταπείνωση, αρνήθηκε. Τη θέση ανέλαβε τελικά ο αδελφός του Παύλος. Ο Άγιος, όμως, δέχτηκε να ζήσει κοντά του στην Κόρινθο.

Όταν χήρεψε η Επισκοπή Άργους, οι πιστοί του Άργους και του Ναυπλίου ζήτησαν επιμόνως από τον Μητροπολίτη Παύλο να χειροτονηθεί Επίσκοπος Άργους ο Άγιος Πέτρος. Εκείνος, αν και διστακτικός, τελικά δέχθηκε.

Ως Επίσκοπος αναδείχθηκε πρότυπο ποιμένα. Κήρυττε ακατάπαυστα, στήριζε τους κλονιζόμενους, θρέφε τους πεινώντες, θεράπευε τους πάσχοντες και εξαγόραζε αιχμαλώτους των Σαρακηνών. Ο Κύριος του χάρισε το χάρισμα της θαυματουργίας.

Ο Άγιος υπήρξε σπουδαίος παιδαγωγός και συγγραφέας. Διασώζονται επτά λόγοι του. Τις τρεις τελευταίες ημέρες της ζωής του νουθετούσε τους μαθητές του από το κρεβάτι, πριν κοιμηθεί εν ειρήνη, περί το 925 μ.Χ., με προσευχή και το σημείο του Σταυρού.

Το πρόσωπό του έλαμπε και φαινόταν σαν να κοιμόταν. Ετάφη με τιμές στην αριστερή πλευρά του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τα τίμια λείψανά του έγιναν πηγή πολλών θαυμάτων.

Δυστυχώς, στις 21 Ιανουαρίου 1421 μ.Χ., ο Λατίνος Επίσκοπος Σιγουντονάνης άρπαξε το ιερό σκήνωμα και το μετέφερε στη Ρώμη.






ΠΗΓΗ

Related posts

13 Απριλίου – Γιορτή σήμερα: Κυριακή των Βαΐων

admin

Καταληκτήρια συνάντηση της Σχολής Γονέων και Νέων Ζευγαριών του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου

admin

Μητροπολίτης Αιτωλίας: Ας μην εγκαταλείψουμε, όσα χρόνια κι αν περάσουν, τις εθνικές μας μνήμες

admin

Αφήστε ένα σχόλιο