Image default
Υγεία

ECDC: Συχνές οι λοιμώξεις στις δομές μακροχρόνιας φροντίδας στην ΕΕ


Νέα ευρήματα από έρευνα του ευρωπαϊκού κέντρου. Τι ισχύει για χρήση αντιβιοτικών και εμβολιασμούς.

Οι λοιμώξεις στις δομές μακροχρόνιας φροντίδας είναι πολύ συχνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς δεν τηρούνται πάντοτε τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης. Επιπλέον, δεν εφαρμόζονται παντού τα μέτρα ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών.

Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), τις ημέρες που διενεργήθηκε έπασχε από κάποια λοίμωξη το 3,1% των ενοίκων 916 οίκων ευγηρίας, οίκων μόνιμης κατοικίας και μικτών δομών μακροχρόνιας φιλοξενίας. Στους χώρους αυτούς διέμεναν συνολικώς 61.045 φιλοξενούμενοι.

Οι 22 από τις δομές με συνολικώς 1.366 ενοίκους βρίσκονταν στην Ελλάδα. Στις ελληνικές δομές μακροχρόνιας φροντίδας λοιμώξεις είχε το 3,3% των ενοίκων τις ημέρες της έρευνας.

Οι λοιμώξεις στις δομές μακροχρόνιας φροντίδας δεν είναι πάντοτε αθώες, τονίζει το ECDC. Άλλοτε αντιμετωπίζονται εύκολα και άλλοτε μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών.

Η νέα έρευνα διεξήχθη το 2023 και το 2024. Τα ευρήματά της καταδεικνύουν σημαντικά κενά στα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, τονίζει το Κέντρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ένοικοι των δομών εκδήλωναν συχνότερα λοιμώξεις του ουροποιητικού, του αναπνευστικού και του δέρματος. Ο μικροοργανισμός που ευθυνόταν συχνότερα ήταν το κολοβακτηρίδιο e.coli (εσερίχια κόλι). Ακολουθούσαν ο ιός SARS-CoV2 που προκαλεί την COVID-19, η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

Ωστόσο μόλις το ένα στα πέντε περιστατικά επιβεβαιωνόταν με μικροβιολογικές εξετάσεις. Το εύρημα αυτό εγείρει ανησυχία για υποδιάγνωση και χορήγηση θεραπείας χωρίς επιβεβαίωση της αιτίας.

Ενδεικτικό είναι ότι τις ημέρες που διεξήχθη η έρευνα, υπό αντιβιοτική (αντιμικροβιακή) αγωγή βρισκόταν το 4% των ενοίκων των συγκεκριμένων δομών. Το σχεδόν ένα τρίτο των αντιβιοτικών λαμβάνονταν για προληπτικούς λόγους. Η συνηθέστερη αιτία χορήγησης αντιβιοτικού θεραπευτικά ή προφυλακτικά ήταν οι λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Κενά στην πρόληψη

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία έναντι των λοιμώξεων. Σχεδόν όλες οι δομές μακροχρόνιας φροντίδας (πάνω από το 94%) είχαν γραπτά πρωτόκολλα υγιεινής. Ωστόσο λιγότερες από τις μισές είχαν επιτροπές λοιμώξεων.

Επιπλέον, σχεδόν τέσσερις στις δέκα (το 38%) δεν εφήρμοζαν κανέναν από τους βασικούς κανόνες διαχείρισης μικροβίων. Και το χειρότερο είναι ότι λιγότερες από μία στις 10 παρείχαν εκπαίδευση του προσωπικού στην ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

Τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα η εμβολιαστική κάλυψη ενοίκων και προσωπικού από τις συχνές εποχιακές λοιμώξεις. Το μέσο ποσοστό εμβολιασμού ενοίκων και υγειονομικού προσωπικού κατά της COVID-19 ήταν παραπλήσιο (92% και 82% αντιστοίχως). Στη χώρα μας ήταν ακόμα υψηλότερο: έφτανε το 100% και στα δύο.

Αντίστοιχα, η εμβολιαστική κάλυψη εναντίον της γρίπης ήταν στην ΕΕ 90% για τους ενοίκους και 30% στους υγειονομικούς. Στη χώρα μας ήταν 100% και 70%, αντιστοίχως.

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Έξυπνες συνήθειες και στρατηγικές που θα μπορούσαν να απομακρύνουν τον κίνδυνο

admin

Πάνω από 12.000 νέες μολύνσεις την ημέρα θα φέρουν οι περικοπές στη διεθνή βοήθεια

admin

Το υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία τριπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

admin

Αφήστε ένα σχόλιο