Οι ασθενείς με εκκολπωματίτιδα συχνά προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση κόβοντας από τη διατροφή τους ξηρούς καρπούς, σπόρους και ποπ κορν.
Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο, όπως διαπίστωσε νέα μελέτη.
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για εκκολπωματίτιδα, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 5 Μαΐου στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.
«Τα ευρήματά μας καταρρίπτουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η διαιτητική πρόσληψη σωματιδιακής ύλης [όπως οι ξηροί καρποί ή οι σπόροι] πρέπει να αποφεύγεται για την πρόληψη της εκκολπωματίτιδας», έγραψε η ομάδα με επικεφαλής την επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anne Peery, γαστρεντερολόγο του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.
Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας υιοθετώντας μία από τις τέσσερις κοινές δίαιτες που εστιάζουν στην υγεία, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Αξιολογήσαμε την ποιότητα της διατροφής και διαπιστώσαμε ότι πολλαπλά υγιεινά διατροφικά πρότυπα συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο για περιστατικό εκκολπωματίτιδας στις γυναίκες», έγραψαν οι ερευνητές.
Καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι, αναπτύσσουν μικρούς θύλακες που διογκώνονται προς τα έξω σε αδύναμα σημεία κατά μήκος των τοιχωμάτων του παχέος εντέρου. Οι θύλακες αυτοί ονομάζονται εκκολπώματα.
Η εκκολπωματίτιδα εμφανίζεται όταν ένας από αυτούς τους θύλακες μολύνεται ή φλεγμαίνει. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, πυρετό, ναυτία, έμετο, κράμπες, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
«Οι ασθενείς με εκκολπωματίτιδα συχνά προσπαθούν να ελέγξουν τη διατροφή τους με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή ξηρών καρπών και σπόρων», υποθέτοντας ότι τα κοκκώδη σωματίδια θα μπορούσαν να κατακάτσουν σε κάποιον θύλακα και να προκαλέσουν φλεγμονή, έγραψε η ερευνητική ομάδα.
Για να ελέγξουν αυτή την τακτική, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία κυβερνητικών ερευνών από σχεδόν 30.000 γυναίκες των ΗΠΑ ηλικίας 35 έως 74 ετών, οι οποίες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής και υγείας κάθε δύο έως τρία χρόνια από το 2003 έως το 2022.
Τα δεδομένα δεν διαπίστωσαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σπόρων, ξηρών καρπών ή ποπ κορν από τις γυναίκες και του κινδύνου εμφάνισης εκκολπωματίτιδας, ανέφεραν οι ερευνητές. Αυτό περιλάμβανε και τα φρέσκα φρούτα με σπόρους.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τα διατροφικά δεδομένα των γυναικών για να δουν πόσο πολύ ευθυγραμμίζονταν με μία από τις τέσσερις κοινές υγιεινές δίαιτες και κατά πόσο η διατροφή μείωνε τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας.
Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν:
- 23% μειωμένο κίνδυνο εκκολπωματίτιδας εάν το διατροφικό τους πρότυπο προσέγγιζε τη διατροφή DASH.
- 22% χαμηλότερο κίνδυνο με τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής.
- Μειωμένο κίνδυνο κατά 19% με τον εναλλακτικό δείκτη υγιεινής διατροφής.
- Μειωμένο κίνδυνο κατά 9% με την εναλλακτική μεσογειακή διατροφή.
Η ποιότητα της διατροφής μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας βοηθώντας στον έλεγχο της φλεγμονής στον οργανισμό ή μειώνοντας τον κίνδυνο άλλων χρόνιων παθήσεων που συνδέονται με την εκκολπωματίτιδα, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Πρόσφατα στοιχεία έχουν υποδείξει ότι η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και το αντίστοιχο μεταβολικό προφίλ μεταβάλλονται στην εκκολπωματίτιδα, προσθέτοντας έναν ακόμη πιθανό μεσολαβητή στη σχέση μεταξύ διατροφής και εκκολπωματίτιδας», πρόσθεσαν.
Οι γυναίκες που εμφάνισαν εκκολπωματίτιδα έτειναν να είναι μεγαλύτερες σε ηλικία, νυν ή πρώην καπνίστριες, να καταναλώνουν πολύ αλκοόλ και υπέρβαρες, σημείωσαν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα αυγά ασπίδα προστασίας απέναντι στη νόσο Αλτσχάιμερ
Κρανιοφαρυγγίωμα: Τι είναι ο όγκος στον εγκέφαλο με τον οποίο διαγνώστηκε ο Νίκος Ορφανός
Η σωματική τιμωρία στα παιδιά συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς και υγείας