Τις περιόδους με αφρικανική σκόνη αυξάνονται οι νοσηλείες με παροξύνσεις άσθματος, ΧΑΠ, λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Η αφρικανική σκόνη έχει εγκατασταθεί πάλι πάνω από τη χώρα μας, κρύβοντας τον ήλιο και πλημμυρίζοντας τον αέρα με σωματίδια, ικανά να εισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονές μας.
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την υγεία μας και πώς μπορούμε να τις αντιληφθούμε; Όπως εξηγεί η Dr. Meredith McCormack, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, η αύξηση στην αιωρούμενη σκόνη κάθε είδους προκαλεί συμπτώματα όπως:
- Βήχα
- Δύσπνοια
- Συριγμό («σφύριγμα» της αναπνοής)
Μερικές φορές προκαλεί και φτάρνισμα, καθώς η μύτη προσπαθεί να καθαρίσει τον εισπνεόμενο αέρα από τα σωματίδια που φέρει, προσθέτει.
Ειδικά στους πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα των πνευμόνων, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει παρόξυνση των συμπτωμάτων τους ή ακόμα και να επιδεινώσει την πάθησή τους. Η εισπνοή της σκόνης μπορεί επίσης να ευνοήσει τον κίνδυνο αναπτύξεως λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι τις εποχές που επικρατεί αφρικανική σκόνη αυξάνονται οι διακομιδές ασθενών στα νοσοκομεία με όλα αυτά τα προβλήματα.
Όλοι κινδυνεύουν – Τι να προσέξετε
Ωστόσο οι πάσχοντες από πνευμονοπάθειες δεν είναι οι μόνοι που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν επιπλοκές από την εισπνοή της σκόνης. Μπορεί να πλήξει τον καθένα από εμάς, τονίζει η Dr. McCormack.
Αν ζείτε σε περιοχή με υψηλά επίπεδα αφρικανικής σκόνης, να έχετε το νου σας για ορισμένα ύποπτα συμπτώματα όπως, συνιστά. Τέτοια συμπτώματα είναι:
- Ο βήχας
- Ο συριγμός
- Η δακρύρροια (δάκρυσμα των ματιών)
- Το συνάχι και ο ερεθισμός (κοκκίνισμα) των ματιών
Όλ’ αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν ότι έχετε αυξημένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη, τονίζει η ειδικός.
Τι να κάνετε
Αν βιώνετε τέτοιου είδους συμπτώματα, καλό είναι να κυκλοφορείτε στους υπαίθριους χώρους φορώντας προστατευτική μάσκα. Πρέπει επίσης να λαμβάνετε μέτρα για να διατηρείτε όσο το δυνατόν πιο καθαρό τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους.
Η Dr. McCormack συνιστά να διατηρείτε κλειστά τα παράθυρα τις ημέρες και ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης. Να αλλάζετε επίσης τακτικά τα φίλτρα του αέρα στα συστήματα κλιματισμού και καθαρισμού του αέρα στο σπίτι σας.
Η σύσταση και τα χαρακτηριστικά των σωματιδίων που μεταφέρει η αφρικανική σκόνη είναι καθοριστικά για τις βιολογικές επιδράσεις τους. Τα πιο ανησυχητικά είναι τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο κάτω από 2,5 μικρόμετρα (PM2,5). Αυτά έχουν την ικανότητα να εισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες, προκαλώντας:
- Φλεγμονή
- Οξειδωτικό στρες
- Βλάβες στους ιστούς
Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστάται να μην κυκλοφορείτε σε υπαίθριους χώρους όταν η ατμόσφαιρα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη από την αφρικανική σκόνη, καταλήγει η ειδικός.
Φωτογραφία: iStock