Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το 10% των πλουσιότερων ανθρώπων έχουν προκαλέσει τα δύο τρίτα της υπερθέρμανσης.
Η κλιματική αλλαγή έχει προκληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από τους πλούσιους του πλανήτη, που προφανώς κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν τα εισοδήματά τους αδιαφορώντας παντελώς για τις συνέπειες.
Αυτό υποδηλώνει μια νέα μελέτη, που έδειξε ότι το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για τα δύο τρίτα της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το 1990 έως το 2020. Η υπερθέρμανση του πλανήτη ευθύνεται για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες και οι ξηρασίες.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change. Όπως γράφουν οι ερευνητές, τις δύο τελευταίες δεκαετίες τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή κοστίζουν ετησίως 143 δισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσον όρο. Ωστόσο οι επιπτώσεις τους προσβάλλουν δυσανάλογα τους πληθυσμούς, αναλόγως με το εισόδημά τους.
Το 2019, λ.χ., το πιο πλούσιο 10% των κατοίκων προκάλεσε σχεδόν τις μισές παγκόσμιες εκπομπές ρύπων, μέσω ιδιωτικής κατανάλωσης και επενδύσεων. Την ίδια χρονιά, το φτωχότερο 50% των κατοίκων του πλανήτη προκάλεσαν το μόλις 10% των εκπομπών.
Ωστόσο, οι περιοχές με ιστορικά χαμηλές εκπομπές ρύπων και εισόδημα, κτυπήθηκαν πιο συχνά και πιο έντονα από την κλιματική αλλαγή.
Η κλιματική αδικία επιμένει, τονίζουν οι επιστήμονες. Εκείνοι που ευθύνονται λιγότερο γι’ αυτήν, πλήττονται περισσότερο.
Αυτό απέδειξε και η μελέτη τους. Σε αυτήν χρησιμοποίησαν ένα νέο μοντέλο που συνδύασε οικονομικά δεδομένα και κλιματικές προσομοιώσεις. Με τη βοήθειά του οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τις εκπομπές ρύπων από διαφορετικές παγκόσμιες εισοδηματικές ομάδες. Αξιολόγησαν επίσης τη συμβολή τους σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν, οι εκπομπές ρύπων από το πλουσιότερο 10% των ατόμων σε ΗΠΑ και Κίνα, οδήγησαν η καθεμία σε αύξηση δύο έως τρεις φορές των ακραίων θερμοκρασιών σε ευάλωτες περιοχές.
Οι επιπτώσεις είναι ιδιαιτέρως σοβαρές σε τροπικές περιοχές, όπως ο Αμαζόνιος, η Νοτιοανατολική Ασία και τα νότια τμήματα της Αφρικής. Οι ίδιες περιοχές ιστορικά έχουν συμβάλει λιγότερο στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων, επομένως και στην κλιματική αλλαγή.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το πλουσιότερο 1% των κατοίκων του πλανήτη συνέβαλλε:
- 26 φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο στις αυξήσεις των μηνιαίων ακραίων θερμοκρασιών
- 17 φορές περισσότερο στις ξηρασίες του Αμαζονίου
Οι ερευνητές εξαίρουν τη σημασία που έχουν οι εκπομπές που προέρχονται από τις επενδύσεις και όχι μόνο της ιδιωτικής κατανάλωσης. Και εκτιμούν πως θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για το κλίμα με τη στόχευση των χρηματοοικονομικών ροών και του χαρτοφυλακίου των πολύ πλούσιων ατόμων.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι οι ακραίες κλιματικές επιπτώσεις δεν είναι συνέπεια γενικώς και αορίστως των παγκόσμιών εκπομπών ρύπων. Μπορούμε να τις συνδέσουμε άμεσα με τον τρόπο ζωές και τις επενδυτικές επιλογές, οι οποίες με τη σειρά τους σχετίζονται με τον πλούτο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Sarah Schöngart.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ακόμα ότι αν όλοι είχαν τις ίδιες εκπομπές με το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, ο κόσμος θα είχε βιώσει ελάχιστη πρόσθετη υπερθέρμανση από το 1990 έως τώρα.
Η ανακατανομή της ευθύνης για την κλιματική αλλαγή αναλόγως με τις πραγματικές συνεισφορές στις εκπομπές ρύπων είναι απαραίτητη, προσθέτουν. Και αυτό όχι μόνο για να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση, αλλά και για να επιτευχθεί ένας πιο δίκαιος και ανθεκτικός κόσμος.
Φωτογραφία: iStock