Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εφαρμογή ενός καθολικού τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο μπορεί να έρθει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια
Μια ετήσια αιματολογική εξέταση θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου τις μισές περιπτώσεις καρκίνου από το να φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες προσπαθούν επί του παρόντος να προσδιορίσουν πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι κάποιες απλές αιματολογικές εξετάσεις στην ανίχνευση του καρκίνου πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων και κατά πόσον μια τέτοια έγκαιρη ανίχνευση θα βελτίωνε τα ποσοστά επιβίωσης.
Οι ερευνητές που γράφουν στο περιοδικό BMJ Open υποστηρίζουν ότι ο ετήσιος -ή κάθε δύο χρόνια- έλεγχος θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την έγκαιρη ανίχνευση και να αποτρέψει την εξέλιξη του καρκίνου σε στάδια όπου η θεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική.
Οι ειδικοί στράφηκαν στη μαθηματική μοντελοποίηση για να δουν πώς μία αιματολογική εξέταση για πολλαπλούς καρκίνους θα άλλαζε αυτό που συνέβαινε σε μια ομάδα 50 έως 79 ετών.
Για να το κάνουν αυτό χρησιμοποίησαν τόσο ταχέως αναπτυσσόμενους όγκους (οι οποίοι παραμένουν στο στάδιο Ι για δύο έως τέσσερα χρόνια πριν προχωρήσουν) όσο και πολύ επιθετικούς όγκους (οι οποίοι παραμένουν στο στάδιο Ι για ένα έως δύο χρόνια πριν προχωρήσουν).
Οι τύποι καρκίνου που μελετήθηκαν περιλάμβαναν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του εντέρου, των νεφρών, του ήπατος και των χοληφόρων οδών, του πνεύμονα, των ωοθηκών, του παγκρέατος, του προστάτη, του δέρματος και αιματολογικούς καρκίνους, όπως η λευχαιμία.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι ο καθολικός προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο με εξέταση αίματος βελτίωσε την έγκαιρη ανίχνευση σε σύγκριση με τη συνήθη περίθαλψη.
Ο ετήσιος έλεγχος σύμφωνα με το σενάριο ταχείας ανάπτυξης των όγκων οδήγησε σε υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων από ό,τι η συνήθης περίθαλψη: ανά 100.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο εντοπίστηκαν 370 περισσότερα σημάδια καρκίνου ετησίως.
Υπήρχαν επίσης 49% λιγότερες διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο και 21% λιγότεροι θάνατοι στην πενταετία σε σχέση με τους ασθενείς που λάμβαναν τη συνήθη περίθαλψη.
Ο έλεγχος κάθε δύο χρόνια δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός όσο ο ετήσιος έλεγχος: τα επιπλέον σημάδια καρκίνου που εντοπίστηκαν ανά έτος ήταν 292 ανά 100.000 άτομα για εκείνους που υποβλήθηκαν σε έλεγχο σε σύγκριση με τη συνήθη περίθαλψη.
Υπήρχαν επίσης 39% λιγότερες διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο και 17% λιγότεροι θάνατοι εντός πέντε ετών.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια εξέταση αίματος κάθε ένα ή δύο χρόνια έχει «τη δυνατότητα να αναχαιτίσει το 31-49% των καρκίνων στο στάδιο I-II που διαφορετικά θα εμφανίζονταν στο στάδιο III-IV».
Ο συγγραφέας της μελέτης Peter Sasieni, καθηγητής επιδημιολογίας του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ο οποίος έχει ηγετικό ρόλο στη μελέτη Galleri, ευελπιστεί ότι «μέχρι το 2032, θα πρέπει να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να πούμε κατηγορηματικά πόσες ζωές μπορούν να σωθούν με τον ετήσιο έλεγχο». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθιέρωση μίας τέτοιας εξέτασης σε ολόκληρη τη Βρετανία μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Σύμφωνα με τον δρ David Crosby, επικεφαλής της έρευνας πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης στο Cancer Research UK, τα τεστ έγκαιρης ανίχνευσης πολλαπλών καρκίνων (MCED) είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας της έρευνας για τον καρκίνο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να διαγιγνώσκουν νωρίτερα τον καρκίνο, βοηθώντας ενδεχομένως περισσότερους ανθρώπους να επιβιώσουν από τον καρκίνο και να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.
Όπως λέει, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η μοντελοποίηση αυτής της έρευνας προβλέπει ότι ο ετήσιος έλεγχος με μία εξέταση MCED θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε νέα κλινική καινοτομία, απαιτούνται κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας και ανεξάρτητες αναθεωρήσεις για την πλήρη αξιολόγηση των οφελών και των κινδύνων από τη χρήση των δοκιμών MCED στην κλινική.
Φωτογραφία: iStock