Image default
Ορθοδοξία

Η Μόσχα έστειλε μήνυμα ενότητας και ισχύος – Πούτιν: «Η δικαιοσύνη είναι με το μέρος μας» στην Ημέρα της Νίκης


ΜΟΣΧΑ: Συγκίνηση και μηνύματα από την Κόκκινη Πλατεία-Με εντυπωσιακή παρουσία στρατευμάτων και ηγετών από δεκάδες χώρες, πραγματοποιήθηκε σήμερα η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, για τον εορτασμό των 80 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Του Γιάννη Παπανικολάου 

Η εκδήλωση, αφιερωμένη στην «Ημέρα της Νίκης», αποτελεί την κορυφαία ετήσια στιγμή εθνικής μνήμης για τη Ρωσία, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συνδέει ανοιχτά το παρελθόν με τη σημερινή πολεμική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vimaorthodoxias.gr, η ρωσική ηγεσία φρόντισε φέτος να ενισχύσει το ιδεολογικό στίγμα της παρέλασης με μηνύματα περί «δικαιοσύνης» και «λαϊκής υποστήριξης» προς τις ένοπλες δυνάμεις, υπογραμμίζοντας την εσωτερική ενότητα εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

Η ομιλία Πούτιν και η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”

Ο πρόεδρος Πούτιν εκφώνησε σύντομη ομιλία, διάρκειας μόλις 10 λεπτών, με αιχμές προς τη Δύση και σαφείς αναφορές στην τρέχουσα σύγκρουση. Με φόντο τα ρωσικά άρματα μάχης και τους διεθνείς προσκεκλημένους, τόνισε:

«Η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι με το μέρος μας. Ολόκληρη η κοινωνία στηρίζει τους στρατιώτες μας που αγωνίζονται. Είμαστε περήφανοι για το θάρρος τους. Αυτή η δύναμη πνεύματος μας έφερνε πάντα μόνο νίκη».

Ζήτησε επίσης ενός λεπτού σιγή για τα εκατομμύρια των πεσόντων, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει τη διαστρέβλωση της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρουσία ηγετών και μήνυμα κατά της απομόνωσης

Παρά τις κυρώσεις και τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλοί ηγέτες κρατών έδωσαν το παρών, μεταξύ αυτών ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και οι πρόεδροι της Σερβίας, της Βενεζουέλας και της Κούβας.

Η παρουσία του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος αψήφησε τις ευρωπαϊκές ενστάσεις, αποτέλεσε μια ακόμα συμβολική κίνηση ενάντια στη δυτική πολιτική απομόνωσης. Η στρατιωτική συμμετοχή χωρών όπως η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, η Βιρμανία και η Κίνα κατέδειξε την πολυμερή στήριξη της Μόσχας στον γεωπολιτικό της άξονα.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε την παρέλαση ζωντανά, ενώ το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες πρόγραμμα και φωτογραφίες από τη συγκέντρωση δυνάμεων και εξοπλισμού.

Ιδεολογικός χαρακτήρας και σύγκριση με το παρελθόν

Ο εορτασμός της Ημέρας της Νίκης έλαβε φέτος έναν έντονα ιδεολογικό τόνο. Ο Πούτιν επιχείρησε να συνδέσει τον αγώνα των παλαιών βετεράνων με τη σημερινή ρωσική πολεμική προσπάθεια, σε μια προσπάθεια εδραίωσης εθνικής ενότητας και νομιμοποίησης της συνέχισης της σύγκρουσης.

Στην πλατεία κυμάτισαν σημαίες, ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι και τα στρατεύματα παρέλασαν με υψηλό ηθικό, σε μια επίδειξη ισχύος που προβλήθηκε ως μήνυμα σταθερότητας και δύναμης από το Κρεμλίνο.

Διεθνείς διαστάσεις και αντιδράσεις

Αναλυτές του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων εκτιμούν ότι η φετινή παρέλαση σηματοδοτεί την ενίσχυση του πολυπολικού κόσμου, με τη Ρωσία να επιδιώκει εναλλακτικές διπλωματικές και στρατιωτικές συμμαχίες.

Η Δύση, από την άλλη, εξακολουθεί να επικρίνει την ανάγνωση της Ιστορίας από τη ρωσική κυβέρνηση, ενώ ζητήματα όπως η παραβίαση της εκεχειρίας και οι καταγγελίες από Ουκρανικές πηγές εξακολουθούν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

Η Κόκκινη Πλατεία παρέμεινε το κέντρο του κόσμου, αλλά αυτή τη φορά μέσα από το φίλτρο ενός νέου γεωπολιτικού ανταγωνισμού, με φόντο τη μνήμη και τη σύγκρουση.






ΠΗΓΗ

Related posts

29 Απριλίου – Γιορτή σήμερα: Άγιοι Ιάσονας και Σωσίπατρος οι Απόστολοι

admin

Εορτή Συνάξεως της Παναγίας της Διασωζούσης και των Μικρασιατών Αγίων στη Νέα Ιωνία

admin

24 Απριλίου – Γιορτή σήμερα: Ζωοδόχος Πηγή

admin

Αφήστε ένα σχόλιο