Image default
Διάφορα

Τι ρόλο παίζει η διατροφή


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια που κατανάλωναν περισσότερα φλεγμονώδη τρόφιμα είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να έχουν την πρώτη τους περίοδο τον επόμενο μήνα.

Από την άλλη, μια πιο υγιεινή διατροφή μείωσε τις πιθανότητες κατά 8%.

Η πρώιμη εμμηνόρροια δεν είναι απλώς ένα ορόσημο. Συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης Holly Harris, επιδημιολόγο στο Fred Hutch Cancer Center στο Σιάτλ.

«Μπορεί να είναι μια σημαντική περίοδος για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή», δήλωσε η Harris στο CNN.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερα από 7.500 παιδιά ηλικίας 9 έως 14 ετών από τη μελέτη Growing Up Today.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή τους χρησιμοποιώντας δύο δείκτες: έναν που μετρούσε τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά προδικάζουν τις χρόνιες ασθένειες και έναν άλλο που εξέταζε τον βαθμό φλεγμονής μιας διατροφής.

«Η υγιεινή διατροφή στην ύστερη παιδική ηλικία και την πρώιμη εφηβεία συνδέεται με την καθυστέρηση της εμμηνόρροιας σε κορίτσια σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούν μια λιγότερο υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό ότι αυτή η συσχέτιση δεν εξηγείται από την επίδραση της διατροφής στο μέγεθος του σώματος», δήλωσε η Harris.

Όταν λήφθηκε υπόψη ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), μια εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος, η σύνδεση παρέμεινε.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόωρη εμμηνόρροια δεν οφειλόταν μόνο στην παχυσαρκία, αλλά ότι παίζει ρόλο κάποιος άλλος παράγοντας της ανθυγιεινής διατροφής.

Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση ή οι χημικές ουσίες στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μπορεί επίσης να επηρεάζουν την έναρξη της εφηβείας στα παιδιά.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη όλα τα παιδιά και οι έφηβοι να έχουν πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές γευμάτων, καθώς και τη σημασία των σχολικών πρωινών και μεσημεριανών γευμάτων που βασίζονται σε τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές», δήλωσε η Harris.

Η Δρ. Natalie Muth, παιδίατρος και διαιτολόγος στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι ακόμη και μικρές αλλαγές βοηθούν.

«Οποιαδήποτε αλλαγή που μπορεί να μειώσει την κατανάλωση τροφίμων όπως πατατάκια, μπισκότα και αναψυκτικά και να αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι μια μεγάλη νίκη», είπε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction.





ΠΗΓΗ

Related posts

Ζάκυνθος: Πυρκαγιά στον χώρο διαχείρισης απορριμμάτων του Λίβα

admin

Οι μπότες και οι κόρες

admin

Κρουαζιερόπλοιο προκάλεσε διακοπή ρεύματος στο Αργοστόλι

admin

Αφήστε ένα σχόλιο