Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατη μελέτη μιας ερευνητικής ομάδας υπό την εποπτεία του επιστήμονα και αναλυτή στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για Γεωργία, Τρόφιμα και Περιβάλλον (INRAE), δρ Matthieu Bouchon έριξε φως στα αποτελέσματα της αύξησης της θερμοκρασίας στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.
Η ξηρασία αποτελεί σημαντικό εχθρό για κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που βασίζονται σε βοσκοτόπους. Η έλλειψη βροχοπτώσεων φρενάρει την ανάπτυξη του γρασιδιού, επομένως οι κτηνοτρόφοι πρέπει να στραφούν σε άλλες πηγές τροφίμων. Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει τους παραγωγούς να γίνουν πιο δημιουργικοί, και πολλές φορές στρέφονται στο καλαμπόκι για την τροφή των αγελάδων, όμως αυτό φαίνεται πως μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των φυτικών στοιχείων που επηρεάζουν τη φυσική σύνθεση του γάλακτος.
Αλλαγή στην υφή και την απόχρωση των τυριών
Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της μεγαλύτερης κατανάλωσης γρασιδιού και της βελτίωσης των λιπαρών οξέων του γάλακτος. «Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι όσο περισσότερο γρασίδι έτρωγαν οι αγελάδες, τόσο πιο πλούσια γίνονταν το γάλα και το τυρί σε λιπαρά οξέα omega-3, τα οποία είναι επωφελή για την ανθρώπινη υγεία» τόνισε ο δρ Bouchon. Παρότι η διατροφή με σιτηρέσια καλαμποκιού επιτρέπει την παραγωγή αξιόλογων ποσοτήτων γάλακτος, θα χαθούν τα διατροφικά στοιχεία του γρασιδιού.
Ακόμα, το γρασίδι δίνει στο τυρί την χαρακτηριστική κίτρινη απόχρωση τους και μια πιο απαλή υφή που τα κάνουν να λιώνουν στο στόμα. Κατά τον δρ. Bouchon, οι αγελάδες που τρέφονται με γρασίδι δίνουν γάλα που οδηγεί στην παραγωγή πιο κίτρινων, απαλών και πιο αρωματικών τυριών, ενώ όσο μειώνεται η ποσότητα γρασιδιού που καταναλώνουν οι αγελάδες τα τυριά που παράγονται είναι πιο λευκά και πιο σκληρά με πιο ήπιες γεύσεις.
Για κτηνοτροφικές μονάδες με μικρά περιθώρια κέρδους, οποιαδήποτε μείωση στις αποδόσεις του γάλακτος ή στην απήχηση των τυριών τους μπορεί να βλάψει τις επιχειρήσεις τους. Για τους λάτρεις των χειροποίητων τυριών, αυτή η αλλαγή στην υφή και τη γεύση των τυριών τους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα αγαπημένα τους προϊόντα. Παρότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορεί να μην επηρεαστούν ιδιαίτερα από αυτή την κατάσταση για παραγωγούς μικρότερης κλίμακας η γεύση αποτελεί βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ορισμένοι κτηνοτρόφοι, ήδη, πειραματίζονται με νέες ποικιλίες γρασιδιού πιο ανθεκτικού στην ξηρασία, ενώ άλλοι στρέφονται σε στρατηγικές διαχείρισης του νερού. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες πραγματοποιούν έρευνες με στόχο να βρουν τρόπους προστασίας της παραγωγής γάλακτος και της γεύσης των τυριών.