Image default
Διάφορα

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τις αγρότες να ταΐζουν την Ευρώπη, ενώ τους δένουμε τα χέρια με γραφειοκρατία» είπαν οι Επίτροποι για την απλούστευση ΚΑΠ


«Η λέξη-κλειδί του απλουστευμένου πακέτου είναι ο πραγματισμός», είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος γεωργίας Κριστόφ Χάνσεν κατά την παρουσίαση των προστάσεων την Τετάρτη 14 Μαίου, σημειώνοντας πως αυτή η ρεαλιστική προσέγγιση, βασισμένη στον διάλογο και σε κίνητρα, προσαρμοσμένη στις τοπικές πραγματικότητες, θα χαράξει την πορεία για τη μελλοντική ΚΑΠ.

Παρατηρήσεις του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Φίτο, του Επιτρόπου Ντομπρόβσκις και του Επιτρόπου Χάνσεν σχετικά με την απλούστευση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την υποστήριξη των αγροτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Ραφαέλε Φίτο, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για τη Συνοχή και τις Εκτελεστικές Μεταρρυθμίσεις

Η πρόταση που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί ένα σαφές και συγκεκριμένο βήμα προς τα εμπρός. Βασίζεται σταθερά στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Προέδρου von der Leyen. Και αντικατοπτρίζει το ευρύτερο όραμά μας για μια πιο ανταγωνιστική, ανθεκτική και βιώσιμη Ευρώπη.

Στην καρδιά αυτής της πρότασης βρίσκεται μια απλή αλλά ισχυρή ιδέα: η ενίσχυση της ευημερίας ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ – όχι μέσω περισσότερης πολυπλοκότητας, αλλά μέσω λιγότερης.

Ο συνδυασμός των πολλών μέτρων στη σημερινή πρόταση αντιπροσωπεύει μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων. Απλοποιεί την Κοινή Γεωργική Πολιτική, διασφαλίζοντας παράλληλα τη σταθερότητα για τους αγρότες.

Κατέστησε σαφές ότι ο ρόλος των αγροτών δεν είναι μόνο οικονομικός, αλλά βαθιά κοινωνικός και πολιτιστικός.

Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους αγρότες ώστε να πετύχουν – ως επιχειρηματίες, ως πάροχοι και ως καινοτόμοι. Αυτό σημαίνει την απελευθέρωσή τους από το βάρος της περιττής γραφειοκρατίας και των κανονισμών. Δεν μπορούμε να τους ζητάμε να ταΐζουν την Ευρώπη ενώ τους δένουμε τα χέρια με γραφειοκρατία.

Υποσχεθήκαμε μια νέα προσέγγιση – και σήμερα, υλοποιούμε αυτή την υπόσχεση.Η σημερινή πρόταση έρχεται μετά από μήνες δομημένου διαλόγου με αγρότες, εθνικές αρχές και ενδιαφερόμενους φορείς σε όλη την Ευρώπη. Ακούσαμε. Συγκεντρώσαμε σχόλια. Και σε αυτό θέλω να ευχαριστήσω και να υπογραμμίσω τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο Επίτροπος Χάνσεν, ο οποίος περιηγείται και ακούει τις φωνές της γεωργίας σε όλη την Ευρώπη.

Βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη και στρατηγική φάση στην εφαρμογή της τρέχουσας ΚΑΠ. Έχουμε περάσει δύο χρόνια από την έναρξη της περιόδου εφαρμογής. Και τώρα, με αυτή την εμπειρία, γνωρίζουμε τι λειτουργεί – και τι πρέπει να αλλάξει.

Χάρη στη στενή συνεργασία με τον γεωργικό τομέα, έχουμε την ευφυΐα που χρειαζόμαστε για να κάνουμε έξυπνες, στοχευμένες βελτιώσεις. Και – το κρίσιμο σημείο – έχουμε ακόμα αρκετό χρόνο μπροστά μας για να προσαρμόσουμε την πορεία μας και να έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο πριν από το τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Αυτή είναι μια στιγμή ευθύνης και μια στιγμή ευκαιρίας. Ο χρόνος είναι το παν. Γι’ αυτό η Επιτροπή ενεργεί γρήγορα – και με ακρίβεια. Χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο υπάρχον πλαίσιο της ΚΑΠ για να επιτύχουμε απτά, άμεσα αποτελέσματα.

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν πρόκειται απλώς για μια τεχνική προσαρμογή – είναι μια πολιτική επιλογή. Μια επιλογή να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών μας.

Μια επιλογή για την προώθηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας – όχι μέσω της συγκέντρωσης, αλλά μέσω της ευελιξίας και της εμπιστοσύνης.

Δίνουμε στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία. Μειώνουμε την πολυπλοκότητα. Διευκολύνουμε την αποτελεσματική χρήση των μέσων της ΚΑΠ – ειδικά για την υποστήριξη της ψηφιακής καινοτομίας, της διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων, καθώς και των σύγχρονων γεωργικών πρακτικών.

Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής κατεύθυνσης. Εφαρμόζουμε τις ίδιες αρχές στην πολιτική συνοχής, όπου έχουμε προτείνει έναν εκσυγχρονισμό με προοπτική, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις εξελισσόμενες προτεραιότητες της Ευρώπης. Και οι δύο προσπάθειες βασίζονται στην ίδια φιλοδοξία: να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της Ευρώπης.

Και όταν μειώνουμε τη γραφειοκρατία και αίρουμε τα εμπόδια, απελευθερώνουμε δυνατότητες.

Δημιουργούμε χώρο για να ευδοκιμήσουν οι αγρότες. Ενισχύουμε τα θεμέλια των συστημάτων τροφίμων μας. Και συμβάλλουμε στη στρατηγική αυτονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης.

Θα αφήσω τώρα τον λόγο στον Επίτροπο Ντομπρόβσκις, τον οποίο ευχαριστώ για το τεράστιο έργο και την προσπάθειά του για την απλούστευση.

Ευχαριστώ.

 

Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας· Εφαρμογής και Απλούστευσης

Καλησπέρα σε όλους.

Η δέσμη μέτρων που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος απλούστευσης. Πρώτον, επιτρέψτε μου να κάνω ένα βήμα πίσω και να τα τοποθετήσω σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να αναλάβει αποφασιστική δράση για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ευημερία μας.

Αυτή η επιτακτική ανάγκη βρίσκεται στην καρδιά του προγράμματος ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρέπει να γίνουμε πιο δυναμικοί, καινοτόμοι και παραγωγικοί για να ανταγωνιστούμε αποτελεσματικά στον κόσμο.

Η απλούστευση – ή, με απλά λόγια, η μείωση της γραφειοκρατίας – είναι κεντρικό στοιχείο της οικοδόμησης μιας ανταγωνιστικής Ευρώπης.

Το μέγεθος της πρόκλησης είναι σαφές. Σήμερα, η ρύθμιση θεωρείται από περισσότερο από το 60% των εταιρειών της ΕΕ ως εμπόδιο στις επενδύσεις.

Και το 55% των ΜΜΕ επισημαίνουν τα κανονιστικά εμπόδια και τα διοικητικά βάρη ως τη μεγαλύτερη πρόκληση. Αυτές οι ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν το 99% των επιχειρήσεων της ΕΕ συνολικά, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ποσοστού των αγροτικών επιχειρήσεων.

Ο τεράστιος όγκος των κανονιστικών απαιτήσεων πνίγει την καινοτομία, αποτρέπει τις επενδύσεις και θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας.

Ενώ μου έχει ανατεθεί η καθοδήγηση και ο συντονισμός του έργου της Επιτροπής για την απλούστευση, κάθε Επίτροπος είναι υπεύθυνος για την προσομοίωση ακραίων καταστάσεων του κεκτημένου της ΕΕ στο πλαίσιο των αντίστοιχων χαρτοφυλακίων του.

Στόχος είναι η αναθεώρηση ολόκληρου του κεκτημένου μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας. Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους για όλα τα διοικητικά έξοδα: μείωσή τους κατά 25% για όλες τις εταιρείες και 35% για τις ΜΜΕ.

Αυτό μεταφράζεται σε μείωση περίπου 37,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια διοικητικά έξοδα μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας Επιτροπής. Αυτό το έργο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Τον Φεβρουάριο, παρουσιάσαμε τις δύο πρώτες προτάσεις μας για την απλούστευση των κανόνων της ΕΕ στους τομείς της υποβολής εκθέσεων για τη βιωσιμότητα, της δέουσας επιμέλειας για τη βιωσιμότητα, της ταξινόμησης και των δημόσιων επενδύσεων.

Μια συντηρητική εκτίμηση τοποθετεί την ετήσια εξοικονόμηση που προκύπτει από αυτά τα δύο πακέτα σε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή. Το Πρόγραμμα Εργασίας της Επιτροπής για το τρέχον έτος περιγράφει μια μακρά λίστα προτάσεων που θα επικεντρωθούν στην απλούστευση.

Σήμερα, παρουσιάζουμε τα μέτρα μας για τον γεωργικό τομέα. Στη συνέχεια, θα υποβάλουμε περαιτέρω προτάσεις που θα στοχεύουν σε μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αργότερα φέτος, θα εισαγάγουμε περαιτέρω πακέτα, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της άμυνας και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Προς το παρόν, ας εστιάσουμε στις σημερινές προτάσεις. Όλοι γνωρίζουμε την κεντρική σημασία της γεωργίας και του ευρύτερου γεωργικού τομέα για την οικονομία, την αυτονομία και την ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μια εποχή μεγάλης και αυξανόμενης παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Επομένως, είναι απαραίτητο οι αγρότες της Ευρώπης να επωφελούνται από κανόνες που είναι απλούστεροι, πιο αναλογικοί και καλύτερα προσαρμοσμένοι στις ανάγκες τους.

Η Επιτροπή έχει συνεργαστεί εκτενώς με εκπροσώπους των αγροτών και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να εντοπίσει πού μπορούμε να στοχεύσουμε καλύτερα τα μέτρα για την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Αυτές οι διαβουλεύσεις έχουν επηρεάσει τη δέσμη μέτρων που παρουσιάζουμε σήμερα. Επεκτείνουμε το απλουστευμένο σύστημα πληρωμών για να μειώσουμε σημαντικά τα διοικητικά βάρη που συνδέονται με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για άμεσες πληρωμές.

Αφαιρούμε περιττά επίπεδα ρύθμισης για να διευκολύνουμε τους αγρότες να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τους κανόνες σχετικά με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Μειώνουμε την πίεση και το βάρος που επιβαρύνουν τους αγρότες που συνδέονται με τους ελέγχους και άλλες επισκέψεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, προχωρώντας προς την αρχή του ενός ελέγχου ανά έτος.

Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της ψηφιοποίησης για να μειώσουμε το βάρος της υποβολής εκθέσεων για τους αγρότες. Μειώνουμε επίσης τα διοικητικά βάρη για τις εθνικές διοικήσεις.

Εν ολίγοις, θέλουμε να βοηθήσουμε τον γεωργικό μας τομέα να επικεντρωθεί στη γεωργία και όχι στις φόρμες.

Συνολικά, εκτιμούμε ότι τα μέτρα που περιέχονται στις σημερινές προτάσεις θα αποφέρουν εξοικονομήσεις έως και σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τους αγρότες της Ευρώπης και πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ σε εξοικονόμηση ετησίως για τις εθνικές διοικήσεις.

Συμπερασματικά, η σημερινή δέσμη μέτρων δείχνει ότι έχουμε ήδη κάνει ένα ισχυρό ξεκίνημα στην υλοποίηση της ατζέντας απλούστευσης. Προχωράμε γρήγορα και με σκοπό.

Θα μπορούσε κανείς να πει, για να δανειστούμε έναν γεωργικό όρο, ότι «πιάνουμε τον ταύρο από τα κέρατα». Ελπίζω ότι η σημερινή δέσμη μέτρων θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στους αγρότες της Ευρώπης.

Σας ακούμε.

Σας εκτιμούμε.

Δεσμευόμαστε να σας στηρίξουμε.

Σας ευχαριστούμε.

 

«Έλεγχος έναντι παράδοσης»

Christophe Hansen, Επίτροπος Γεωργίας

Καλησπέρα,

Θέλω να ευχαριστήσω τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Raffaele Fitto και τον Επίτροπο Valdis Dombrovskis που έστησαν τόσο καλά το σκηνικό και παρουσίασαν τη διαφορά που θέλουμε να κάνουμε στη ζωή των αγροτών και για τις εθνικές διοικήσεις που διαχειρίζονται την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Αυτή η πολιτική, που θεσπίστηκε πριν από περισσότερα από 60 χρόνια, έκανε την ήπειρό μας αυτάρκη σε θέματα τροφίμων. Είναι ένα ζωτικό δίχτυ ασφαλείας και υποστήριξη για τους αγρότες μας και τον αγροδιατροφικό τομέα. Αλλά αυτό το δυναμικό δεν πρέπει να διαβρωθεί από την υπερβολική γραφειοκρατία.

Πριν σας παρουσιάσω τις προτάσεις μας με περισσότερες λεπτομέρειες, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι στο Όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, αναρωτηθήκαμε πώς να κάνουμε τη γεωργία πιο ελκυστική για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές, ώστε να διασφαλίσουμε την επισιτιστική κυριαρχία μακροπρόθεσμα.

Αυτό καθοδήγησε το έργο μας. Αποφεύγοντας με κάθε τρόπο οι απαιτήσεις της πολιτικής μας να αποθαρρύνουν τους νέους ή νέους αγρότες από το να εισέλθουν στο επάγγελμα ή τους υπάρχοντες αγρότες να σταματήσουν τη γεωργία επειδή απλώς δεν αξίζει τον χρόνο που αφιερώνεται στη γραφειοκρατία.

Την περασμένη εβδομάδα συνάντησα μια νεαρή αγρότισσα από την Ολλανδία, η οποία είπε ότι πέρυσι είχε παραχωρήσει στον εαυτό της μία εβδομάδα άδειας. Σε ένα ολόκληρο έτος. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η μελέτη που παρουσιάζουμε σήμερα δείχνει ότι – εκτός από την αγροτική εργασία τους όλο το χρόνο – οι αγρότες αφιερώνουν κατά μέσο όρο 7 πλήρεις εργάσιμες ημέρες ετησίως σε διοικητικές εργασίες. Έτσι, φαίνεται ότι αυτή η μία εβδομάδα άδειας μπορεί να δαπανηθεί για τη συμπλήρωση εντύπων.

Η ανάγκη για δράση ήταν σαφής. Τα αιτήματα των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων μερών για μια απλοποιημένη πολιτική έχουν εισακουστεί.

Πρώτον, θα διευκολύνουμε τους μικρούς αγρότες να υποβάλουν αίτηση για βοήθεια χάρη σε ένα απλοποιημένο σύστημα πληρωμών. Θέλουμε να αυξήσουμε την αξιοποίηση αυτού του συστήματος από τα κράτη μέλη. Οι αγρότες που θα λαμβάνουν έως και 2.500 ευρώ ετησίως δεν θα χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν λεπτομερείς αιτήσεις και δεν θα χρειάζεται πλέον να παρέχουν τεκμηρίωση σχετικά με τη συμμόρφωση με τους όρους.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αγροτικών μας περιοχών και θα στοχεύσουμε καλύτερα την υποστήριξή μας προς αυτούς.

Δεύτερον, έπρεπε να κάνουμε έναν έλεγχο της πραγματικότητας των περιβαλλοντικών απαιτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γνωστών ως προϋποθέσεις ή ΚΓΠΚ, για καλές αγροπεριβαλλοντικές συνθήκες. Οι αγρότες που συμμετείχαν στην έρευνα προσδιόριζαν με συνέπεια αυτές τις προϋποθέσεις ως τις πιο απαιτητικές απαιτήσεις της ΚAΠ.

Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: βρισκόμαστε στην πιο πράσινη ΚAΠ που υπήρξε ποτέ και αυτή η κατεύθυνση δεν θα αλλάξει. Αλλά βλέπουμε ότι είναι δύσκολο να επιβληθεί ένα μοναδικό και τυποποιημένο σύνολο κανόνων σε έναν εξαιρετικά ποικιλόμορφο τομέα, που αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι αγρότες από ορισμένα κράτη μέλη μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη ευθύνη και να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος για ορισμένες απαιτήσεις. Ομοίως, ο γεωργικός τομέας έχει υποστεί διαρθρωτικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, κάτι που πρέπει να αντικατοπτρίζεται καλύτερα στους κανόνες μας.

Το Όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα έθεσε το δρόμο για μια πιο εδαφική και εξατομικευμένη προσέγγιση. Αυτό είναι που προσφέρουμε σήμερα. Τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευθύνη στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν ορισμένες απαιτήσεις μέσω της εθνικής τους νομοθεσίας, υπό την προϋπόθεση ότι επιδιώκουν τους ίδιους στόχους.

Εάν οι προϋποθέσεις της ΚAΠ επικαλύπτονται με τις υπάρχουσες υποχρεωτικές εθνικές απαιτήσεις, θα τις θεωρήσουμε ισοδύναμες και δεν θα χρειαστεί να οριστούν πρόσθετες απαιτήσεις για τους αγρότες. Για αυτούς, αυτό μπορεί να μειώσει τον χρόνο που αφιερώνεται στην εξοικείωση με διάφορους κανόνες, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί τους περιβαλλοντικούς στόχους των προτύπων.

Θέλουμε επίσης να δώσουμε στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αποζημιώσουν οικονομικά τους αγρότες για το πιθανό κόστος και τον αντίκτυπο στο εισόδημά τους από τη συμμόρφωση με την προϋπόθεση για τους υγροτόπους και τους τυρφώνες, τον αριθμό 2 της ΚΓΠΚ.

Με το ίδιο πνεύμα, εισάγουμε μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των μόνιμων λιβαδιών, η οποία είναι επίσης πιο ευεργετική για το περιβάλλον. Για παράδειγμα, χορηγούμε μεγαλύτερο χρονικό όριο, 7 ετών, για να χαρακτηριστεί η γη ως μόνιμη λιβάδι. Αυτή η προσέγγιση εμποδίζει τους αγρότες από το περιττό όργωμα για να αποφύγουν τον χαρακτηρισμό μόνιμων λιβαδιών, διατηρώντας έτσι την υγεία του εδάφους. Αυτό βοηθά επίσης στην εστίαση της προστασίας στα πιο πολύτιμα από περιβαλλοντικής άποψης λιβάδια, τα οποία τείνουν να είναι ηλικίας άνω των 7 ετών.

Αυτές οι αλλαγές θα αυξήσουν την αποδοχή των περιβαλλοντικών απαιτήσεων που συνδέονται με την υποστήριξη της ΚAΠ.

Αφαιρούμε επίσης ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας ειδικά για τους βιοκαλλιεργητές. Αυτός είναι ένας κρίσιμος τομέας που θέλουμε να υποστηρίξουμε. Προτείνουμε να εξαιρεθούν οι βιοκαλλιεργητές από τη συμμόρφωση με πέντε προϋποθέσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η βιολογική νομοθεσία παρέχει ένα συγκριτικό επίπεδο προστασίας για το περιβάλλον και το κλίμα.

Αυτό με φέρνει στους ελέγχους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι έλεγχοι στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις εξακολουθούν να αποτελούν βάρος. Οι προτάσεις μας εισάγουν την αρχή ενός ενιαίου ελέγχου ανά έτος. Αναμένουμε από τα κράτη μέλη να συντονίσουν το χρονοδιάγραμμα των διαφόρων εθνικών επιθεωρήσεων.

Κυρίες και κύριοι,

Το έχετε καταλάβει: το έργο μας για την απλούστευση πρέπει να συντονίζεται στενά με τα κράτη μέλη, αν θέλουμε να είναι επιτυχές. Εδώ, λέω στις εθνικές διοικήσεις: βοηθήστε με να σας βοηθήσω.

Αφαιρούμε την ετήσια εκκαθάριση απόδοσης, η οποία ήταν ένας τρόπος υποβολής εκθέσεων σχετικά με την οικονομική εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ. Δεν προσέφερε καμία προστιθέμενη αξία στο υπάρχον, ισχυρό σύστημά μας για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα κονδύλια της ΕΕ. Αυτή η διαγραφή ζητήθηκε από όλα τα κράτη μέλη, επομένως είμαστε στην ευχάριστη θέση να το υλοποιήσουμε σήμερα.

Για τις εθνικές διοικήσεις, απλοποιούμε την τροποποίηση των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ. Μόνο οι τροποποιήσεις που θεωρούνται στρατηγικές θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία έγκρισής μας. Οι άλλες απλώς θα ειδοποιηθούν. Η αλλαγή πρέπει να φτάσει στους αγρότες και να τους φτάσει γρήγορα.

Η λέξη-κλειδί του πακέτου μας είναι ο πραγματισμός. Απλοποιούμε σημαντικά την ΚΑΠ, διατηρώντας παράλληλα τα θεμέλια και τους στόχους της πολιτικής.

Επιτυγχάνουμε μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να υπάρχει μια πολιτική κατάλληλη για την πραγματικότητα στην πράξη, διασφαλίζοντας παράλληλα μια ορισμένη σταθερότητα για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της γεωργίας.

Αυτή η ρεαλιστική προσέγγιση, βασισμένη στον διάλογο και σε κίνητρα, προσαρμοσμένη στις τοπικές πραγματικότητες, θα χαράξει την πορεία για τη μελλοντική ΚΑΠ.

Ευχαριστώ.



ΠΗΓΗ

Related posts

Ποιες γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων

admin

Τα συμπτώματα του αυτοάνοσου συνδρόμου που προσβάλλει τον θυρεοειδή

admin

Κρήτη: Άγρια κακοποίηση σκύλου στο Ηράκλειο – Τον πυροβόλησαν και του έσπασαν κόκκαλα

admin

Αφήστε ένα σχόλιο