Image default
Πολιτική

Δριμεία κριτική για την εξωτερική πολιτική


Σε έντονα επικριτικό τόνο απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τοποθετήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Αντώνης Σαμαράς, μέσω άρθρου του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Στο μακροσκελές κείμενό του, ο κ. Σαμαράς ασκεί δριμεία κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «συνειδητή απουσία» της Ελλάδας από τις διεθνείς εξελίξεις, σε μια περίοδο παγκόσμιας γεωπολιτικής αναδιάταξης.

Σαμαράς εναντίον Μητσοτάκη: Δριμεία κριτική για την εξωτερική πολιτική – «Απόντες από παντού»

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την κυβερνητική στάση «παθητική» και «υποχωρητική», υποστηρίζοντας πως η χώρα ακολουθεί μια γραμμή άκριτης συναίνεσης και εφησυχασμού. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του στον Πρωθυπουργό, στον οποίο καταλογίζει στάση «ό,τι πείτε και χαμόγελο» απέναντι στους διεθνείς συνομιλητές του.

Ευκαιρίες που χάνονται – κίνδυνοι που αγνοούνται

Ο κ. Σαμαράς περιγράφει το διεθνές περιβάλλον ως εξαιρετικά ρευστό και επικίνδυνο, με την εμφάνιση ενός νέου παγκόσμιου διπολισμού ΗΠΑ-Κίνας και τη Ρωσία να διεκδικεί ρόλο τρίτου γεωπολιτικού πόλου. Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει, αναδύονται περιφερειακές δυνάμεις που αυξάνουν την επιρροή τους, όπως η Τουρκία, η Ινδία, το Ιράν και το Ισραήλ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντώνης Σαμαράς διατυπώνει την ανησυχία του για την ελλιπή παρουσία της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για πλήρη απουσία από τις σημαντικές γεωστρατηγικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βαλκάνια.

Αναφορές σε Γερμανία, Ιταλία, Αλβανία και Σκόπια

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο πρώην πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, όπου –όπως σημειώνει– δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ελληνική αντίδραση στις δηλώσεις του καγκελάριου Μερτς για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας. Στον αντίποδα, όπως υποστηρίζει, η Αθήνα περιορίστηκε σε «ήπιες εκκλήσεις» για νέους κανόνες.

Ανάλογη στάση αποδίδει ο κ. Σαμαράς και στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ιταλία, την ώρα που η Ρώμη συνάπτει στρατηγικές συνεργασίες με την Άγκυρα. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει, η ελληνική πλευρά συνάπτει νέες εμπορικές συμφωνίες με την εταιρεία που ενεπλάκη στην υπόθεση των Τεμπών, χωρίς να διατυπώνει ενστάσεις ή αιτήματα λογοδοσίας.

Ο κ. Σαμαράς δεν παραλείπει να στηλιτεύσει τη σιωπή της κυβέρνησης απέναντι στις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού περί επανεξέτασης του ονοματολογικού, καθώς και στην αντιμετώπιση του θέματος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη.

Σαμαράς εναντίον Μητσοτάκη: Δριμεία κριτική για την εξωτερική πολιτική – «Απόντες από παντού»

Ενεργειακές απουσίες και διπλωματικά κενά

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο πρώην πρωθυπουργός στην απουσία της Ελλάδας από την πρόσφατη ενεργειακή συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ, ενώ κάνει λόγο για «εξευτελισμό» της Αθήνας, εξαιτίας της «προσωρινής εγκατάλειψης» του τριμερούς άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Κάνει επίσης λόγο για «σκανδαλώδη» απουσία αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις στα κατεχόμενα της Κύπρου και χαρακτηρίζει «ανεπαρκή» την επίσημη στάση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, στηλιτεύει την απουσία της χώρας από τις εξελίξεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, ενώ επικρίνει τη μη υποβολή πλήρους θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού στην Ε.Ε., γεγονός που –κατά τον ίδιο– αφήνει χώρο στην Άγκυρα να διαμορφώνει τις εξελίξεις κατά το δοκούν.

Απομόνωση από ΗΠΑ και Ρωσία – και το ερώτημα της εντολής

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να βρίσκεται ταυτόχρονα σε απόσταση τόσο από τη Ρωσία όσο και από την παρούσα ηγεσία των ΗΠΑ, γεγονός που χαρακτηρίζει «διπλωματικό ατόπημα». Κάνει μάλιστα λόγο για πλήρη αδυναμία της χώρας να συμμετάσχει σε διεθνή φόρα και πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας ότι η γεωπολιτική βαρύτητα της Ελλάδας δεν αντιστοιχεί στη σημερινή της θέση στο διεθνές στερέωμα.

Καταλήγει δε με ένα πολιτικό ερώτημα αιχμής: ποιος αποφάσισε αυτή τη γραμμή εξωτερικής πολιτικής; Και τονίζει ότι ούτε η Βουλή ούτε ο ελληνικός λαός έχουν εγκρίνει τέτοια στάση. Υποστηρίζει μάλιστα πως η σημερινή κυβέρνηση δεν εκφράζει τη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αποτελεί, όπως σημειώνει, «κυβέρνηση Μητσοτάκη και όχι της παράταξης».

Ακολουθήστε το Europost.gr στο

Google NewsGoogle News



ΠΗΓΗ

Related posts

Η σπουδή του Χρυσοχοΐδη να ξεπλύνει την ακροδεξιά

admin

Βελόπουλος: Εντός του Μαξίμου οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος των Τεμπών

admin

Τέμπη: Προ των πυλών της Βουλής δικογραφία για Καραμανλή με «συνταγή» Τριαντόπουλου

admin

Αφήστε ένα σχόλιο