Image default
Οικονομία

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τα πρώτα στοιχεία αποκαλύπτουν το «πάρτι» εργοδοτών με τις αδήλωτες υπερωρίες


Το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που υλοποιείται ήδη σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, από την 1η Μαρτίου 2025, έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, επεκτείνοντας το δίχτυ προστασίας σε περισσότερους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι δηλωθείσες υπερωρίες τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 637% στον τουρισμό και κατά 55% στην εστίαση, ήδη από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου και πριν ακόμη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, ενώ αντίστοιχα δεδομένα καταγράφονται και σε άλλους κλάδους, με αύξηση καταγεγραμμένων υπερωριών κατά 97% στο λιανεμπόριο και κατά 81% στη βιομηχανία τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Αυτό και μόνο το στοιχείο αναδεικνύει το “πάρτι” που έκαναν εργοδότες σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με μεγάλους τζίρους και κερδοφορίες επιβάλλοντας αδήλωτες υπερωρίες όλα τα προηγούμενα χρόνια προτού εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο αλλά και ότι ακόμα και σήμερα με διάφορες πρακτικές πολλοί από τους εργοδότες γλιτώνουν τις υπερωρίες λόγω των περιορισμένων ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, τις οποίες έχει συρρικνώσει και αποδυναμώσει η κυβέρνηση όλα τα τελευταία χρόνια.

Τι δείχνουν οι έλεγχοι

Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει εστιάσει τους ελέγχους της σε κλάδους υψηλής εντάσεως εργασίας και με αυξημένη εποχική δραστηριότητα.

Με βάση τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του 2025, οι έλεγχοι ανέρχονται συνολικά σε 24.158 και οι κυρώσεις φτάνουν τις 5.385.

Ειδικότερα, από την αρχή του 2025 έως τον Απρίλιο, οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων διενήργησαν 13.604 ελέγχους και επέβαλαν 3.881 κυρώσεις. Συνολικά 1.289 κυρώσεις επιβλήθηκαν από τους Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας, που πραγματοποίησαν 8.619 ελέγχους, ενώ οι Ειδικοί Επιθεωρητές προχώρησαν σε 1.935 ελέγχους και επέβαλαν 215 κυρώσεις. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι παραβάσεις από την εργοδοσία συνεχίζονται και ότι μόνο οι τακτικοί και μεγάλης κλίμακας έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας μπορεί να ανατρέψει την εικόνα της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας όπως π.χ. ο τουρισμός, η εστίαση ή το λιανεμπόριο.

Διαβάστε επίσης

Μαφιόζικη επίθεση στα Άνω Λιόσια

Επικίνδυνα παιχνίδια με το πόρισμα Καρώνη – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Χρ. Κατσαδιώτης στο Documento: «Όταν φοβάσαι για τη ζωή σου, δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης»

Κατάρρευση στο ανάκτορο της Κνωσού: Έργα βιτρίνας και όχι συντήρηση των ιστορικών τοιχογραφιών

Ο Σωτήρης Δημητρίου στο Docville την Κυριακή με το Documento





ΠΗΓΗ

Related posts

ΑΑΔΕ: Αναβάθμιση λογισμικού έβγαλε… νοκ άουτ τα POS

admin

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Σήμερα η αυτόματη υποβολή – Οι εκπτώσεις και τι πρέπει να γνωρίζετε

admin

Θεοδωρικάκος για νέο αναπτυξιακό: Με 1 δις ευρώ δημιουργούμε δουλειές και ασφάλεια για την πατρίδα

admin

Αφήστε ένα σχόλιο